[Dolores Lledó] 2019-2020: balanç i perspectives, des del moviment veïnal

No Comment

Tot just comencem un nou any i deixem un altre enrere; per tant, és el moment idoni per fer un petit balanç del 2019. Pel que fa a la ciutat, els canvis al consistori han aportat aires nous en la forma de fer política. Així ho ha volgut la nostra ciutadania i el temps serà qui jutgi els resultats. Però hem de dir que aquests canvis, sempre que es produeixin, acaben significant un impàs en els espais de treball, taules i foros on el món veïnal té representació, fins que la maquinària governamental es torna a posar en marxa.

Terrassa ha viscut un any especialment dur en àmbits com la neteja i la recollida de residus, un tema especialment sagnant i que avui en dia continua sense millora aparent. També podem parlar de la sanitat com una altra de les qüestions més preocupants, amb enormes llistes d’espera, i el “cuinat” de les xifres de pacients. O dels desnonaments, els talls de serveis i la vulneració de drets que aquest fet ha suposat per a moltes famílies. Aquests són alguns dels temes més preocupants, tot i que també hem de valorar d’altres en positiu: la lluita per la construcció de residències públiques a Terrassa (a partir del treball de la Comissió de residències públiques), el treball de moltes associacions veïnals dins de la Comissió de rieres per aconseguir millores i neteja en aquestes, tant en la Riera de Les Arenes com en la Riera del Palau i, en l’àmbit associatiu, la renovació de juntes amb l’entrada de gent jove i amb ganes de treballar pels barris. Aquest és un punt vital per a la ciutat, ja que la seva xarxa associativa necessita estar forta i activa.

Tot això sense oblidar moltes altres qüestions que, donada la nostra transversalitat, hem treballat des de la nostra Federació, com l’Observatori de l’Aigua, el moviment per les pensions dignes o, recentment i des de la nostra entrada a la coordinadora del moviment veïnal del Vallès, el tema de l’amiant. Podem dir que l’any que hem deixat enrere ha estat de contrastos, amb coses bones i d’altres no tant.

Per al 2020, hem de fer llista als reis, una reflexió sobre la ciutat que continuem volent, millor que la que acabem de deixar. Aquest és l’any dels grans canvis en la mobilitat de la nostra ciutat i haurem de tenir paciència i tolerància amb ells, però també hem d’estar vigilants perquè es garanteixin els nostres drets, així com l’accessibilitat. En aquest sentit, el treball continu de la Síndica de Greuges de Terrassa, així com de l’Espai Drets i el Consell d’Entitats, continuarà sent bàsic per fer aquest control i aportació d’idees.

Continuarem demanant i lluitant per una millora de la neteja i gestió dels residus amb cap i peus, donat que Terrassa necessita solucions definitives d’una vegada.

Pel que fa a la nostra federació, al llarg de l’any que comença portarem a terme l’assemblea anual, on s’haurà d’abordar la renovació de l’actual junta. Aquest serà un dels temes importants, ja que com es diu, el futur comença avui. Mai millor dit, hem de començar a posar les bases de la renovació a la nostra entitat, per tal d’assentar les arrels per al futur, noves idees i noves lluites que, més aviat que tard, agafin les regnes del treball veïnal a la ciutat. Animem des d’aquestes línies a aquesta renovació i apropament d’entitats a la nostra federació. Esperem un any 2020 ple de lluites i demandes socials, des d’educació a sanitat, passant per mobilitat, medi ambient o seguretat ciutadana. Allà a on la ciutat ens necessiti, hi serem sense dubte.

En nom meu i de l’actual junta de la FAVT, desitgem a tota la ciutadania de Terrassa un feliç any 2020, molta força i encerts en les lluites.

Dolores Lledó, Presidenta de la FAVT

Related Articles

Deixa un comentari