Ecologistes en Acció denuncia que la Generalitat vol impedir l’accés a la Justícia de les entitats ciutadanes

No Comment

Ecologistes en Acció de Catalunya denuncia que la Generalitat vol impedir l’accés a la Justícia de les entitats ciutadanes.

El Govern nega a Ecologistes en Acció de Catalunya el dret constitucional a una justícia efectiva (article 24 de la Constitució), denegant també el benefici de justícia gratuïta.


L’organització Ecologistes en Acció ha interposat un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia, i afirma que se suma a aquest fet la denúncia de què la majoria de les vulneracions legals sobre el dret a la salut i al medi ambient són comeses per les mateixes administracions.

En un comunicat difós a mitjans d’aquest mes de novembre explica el cas, i afirma i defensa que «quan les autoritats competents incompleixen les seves obligacions de protecció de la salut i del medi ambient establertes en les normatives legals, l’única via que resta als ciutadans per defensar aquests drets és acudir, mitjançant les entitats socials, als Tribunals per què s’acompleixi la legalitat».

Les estadístiques no enganyen, afegeix, «la majoria de vegades que la ciutadania aconsegueix portar als Tribunals un pla urbanístic instat o autoritzat per una Administració Pública, aquest acaba essent anul·lat. És obvi que hi ha alguna cosa que no funciona en l’àmbit públic».

L’organització ecologista recorda que el problema que comporta aquest accés a la justícia és el seu alt cost econòmic. I que va ser per resoldre aquest obstacle que es va crear, fa temps, el benefici de justícia gratuïta a favor de la ciutadania i de les entitats sense recursos.

«Les entitats ecologistes i socials catalanes hem après que institucions com el Síndic de Greuges o la Fiscalia de Medi Ambient són inoperants per exigir a l’Administració Pública la defensa dels nostres drets, reiteradament ignorats en una situació declarada d’emergència climàtica. Només ens resta l’accés a la justícia. Portar els nostres polítics als Tribunals». Però, alerten de nou, «ara l’actual govern de la Generalitat de Catalunya també vol privar a la ciutadania d’aquest dret».

Segons el comunicat d’Ecologistes en Acció, davant les accions judicials que les actuals lluites territorials han optat per portar-la als Tribunals, «amb el risc de visibilització de les seves carències i negligències», la Generalitat hauria decidit «obstaculitzar el dret constitucional a una justícia efectiva (article 24 de la Constitució), denegant també el benefici de justícia gratuïta».

Aquest seria el cas, «una decisió històrica», de denegar aquest dret a l’entitat Federació d’Ecologistes en Acció de Catalunya, però que «és una decisió que afecta qualsevol altra entitat ciutadana», en contra dels Convenis Europeus vigents (Conveni d’Aarhus de 1998, ratificat per Espanya el 15/12/2004), la normativa vigent (Llei 27/2006 sobre els drets d’accés en matèria de medi ambient) i, inclús, dels reiterats pronunciaments del Tribunal Suprem.

D’aquesta forma, assegura l‘entitat, «pretenen impedir-nos l’accés legítim a la justícia, en un altre intent de no fer públiques les negligències i ineptitud dels nostres polítics i autoritats en un tema tan greu com el medi ambient i la salut de les persones».

Però, emfasitzen des d’Ecologistes en Acció, «òbviament, no aconseguiran callar-nos i seguirem lluitant a qualsevol nivell en defensa dels drets de la ciutadania. Ja hem presentat l’oportú recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i iniciem campanya per què hi hagi una declaració pública de retractament per part del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i, en cas de no produir-se en un termini raonable, no ens quedarà que exigir la dimissió de l’actual Consellera de Justícia, la Sra. Ester Capella i Farré».

Related Articles

Deixa un comentari