Canadà va eliminar els centres d’educació especial als 80, i els ha anat molt bé. Això podria ser també aquí?

No Comment
Gordon Porter. Foto: Enric Català

A pocs dies de la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i l’aprovació per part del Ple municipal de Terrassa d’una proposta per donar continuïtat al projecte d’educació inclusiva que porten endavant les escoles Crespinell, Lanaspa i l’IES Montserrat Roig, el Diari de l’Educació entrevista el professor Gordon Porter sobre aquesta experiència de suprimir barreres i diferències entre centres educatius.

Gordon Porter: “Els professors volen ser inclusius, però necessiten suports”

El director d”Inclusive Education Canada’ ve de Nova Escòcia (Canadà). Allà van eliminar els centres d’educació especial als anys 80. Practiquen educació inclusiva des d’aleshores, sense gaires problemes, diu.

Daniel Sánchez Caballero

Gordon Porter és curiós, molt curiós. Aquest canadenc, director d’Inclusive Education Canada i una de les principals veus al món quan es tracta de parlar d’educació inclusiva, vol saber-ho tot del funcionament del sistema escolar a Espanya i d’altres qüestions, com l’economia o la crisi de la construcció. També és dispers: té exemples per a totes les situacions que descriu, que li porten a enfilar temes i acabar parlant de coses que poc tenen a veure amb el que se li ha preguntat. La conversa vola, no obstant això, i encara que es desviï sempre ronda l’educació inclusiva. Porter ha passat per Madrid convidat per la Fundación Once per donar una conferència durant el IV Congrés Universitat i Discapacitat per explicar com a Nova Escòcia, l’Estat canadenc on viu i treballa, també com a assessor del Ministeri d’Educació, es van suprimir totes les escoles d’educació especial i es practica (amb èxit) una inclusió total.

A Espanya últimament els avanços vénen de mà dels jutges, que estan donant la raó a famílies que exigeixen que els seus fills siguin escolaritzats a centres ordinaris contra el criteri de l’Administració educativa, que havia optat per enviar-los a escoles especials.

El següent pas és que això sigui sistèmic. En comptes de fer-ho cas a cas, algú ha d’adonar-se del que diu la llei i fer-ho per a tots.

Els diners ho són tot en la inclusió?

En un sentit estricte, no. Et pots trobar escoles sense gaires diners on es practica la inclusió. Pot ser que no siguin escoles estupendes, però els nois estan inclosos. La inclusió és que els nens vagin a l’escola que els toqui. Una pot ser millor, una altra tenir un millor pati, una altra tenir més personal de suport. Però l’essència de la inclusió és passar cinc hores al dia, cinc dies a la setmana, any rere any, amb nois de la teva edat i el teu entorn. Aquest és l’element més important. No és tenir una classe de 15 en comptes de 50. No és que tots tinguin una tablet. Això ajuda, sí. Però l’essència és que se t’inclogui a la teva escola, sigui quina sigui la seva realitat. Si els de 12 anys van a una escola determinada, l’important és anar a aquesta. Ser inclusiu és un estat mental, una cultura. L’especificitat de com la practiques probablement traspassi barreres. Els principis d’un bon ensenyament són els mateixos i practicant es pot millorar la inclusió, l’important és estar amb els teus parells i aprendre d’ells.

A Espanya —suposo que al Canadà és igual— segons puges en el sistema educatiu es troba menys gent amb discapacitat. Tenen dades de com ha funcionat la inclusió total que practiquen en el seu Estat? Han millorat les xifres de persones amb discapacitat en els nivells educatius més alts?

Pràcticament tothom es queda en el centre fins que acaben l’institut. Han d’anar fins als 18 obligatòriament i els nois amb discapacitat fins als 21. I tots obtenen el mateix títol a priori. Si una empresa vol conèixer els detalls ha de preguntar a l’escola. Òbviament per a certs treballs molt tècnics o complexos volem professionals amb competències, però hi ha maneres de fer adaptacions en moltes àrees de la vida, del treball. Les persones amb discapacitat estan en el sistema educatiu públic i en els últims anys, a molts instituts els busquen possibilitats per fer després, per severa que sigui la discapacitat.

Ha esmentat abans que a moltes escoles es fa una aproximació clínica pel que fa als nois amb discapacitat en comptes d’educativa. Com es pot canviar?

El primer és ser conscient que els nens aprenen dels professors. Els professionals com els psicòlegs, etc. han de parlar amb els professors, però no ocupar el seu lloc. Cal tenir fe en què els professors poden fer-ho. El segon factor és que aquests experts sempre escassegen. En el meu estat, si depens del psicòleg escolar pots estar mesos esperant que l’expert el vegi. I què fan quan avaluen al nen? Presenten un informe al professor i se’n van amb el següent nen. El professor ha de bregar amb aquest informe, que potser no entén del tot  o, fins i tot, no significa res. I el professor ha d’incloure aquestes idees en la seva pràctica diària sense suport. La gent necessita suport per canviar la seva manera de treballar. Amb els professors passa de vegades que no s’entén què els has d’ensenyar-los si vols que facin alguna cosa nova. També passa amb els millors atletes del món. Al futbol americà cada posició en el camp té un entrenador. Hi ha desenes d’entrenadors a l’equip. A Messi algú l’entrena i li diu: “Això no ho estàs fent bé, necessites canviar-ho”. Però nosaltres posem un professor davant de 25 nois, cadascun diferent de l’altre, i assumim que poden fer-ho tot bé, sense entrenar-los ni donar-los suport. I fiquem també nois amb necessitats especials, però creiem que no necessiten ajuda. No és realista. És hora de ser prou intel·ligents per saber que si volem millorar les escoles necessitem donar suport als professors, entendre que no ho van aprendre tot a la universitat, que necessiten formació contínua que millorarà la seva confiança. Si fem això, tindrem millors escoles, seran més inclusives. Donar suport al mestre perquè millori és el que fa millorar les escoles. La forma en la qual alguns tracten de millorar el sistema no funciona. Apareixen amb uns tests que els fan a nois d’11 anys. Publiquen els resultats, fins i tot es fan classificacions d’escoles. Com ajuda això una escola a millorar? Per què no ens comprometem al fet que tots els col·legis siguin bons? No ho sé, però crec que no ho veuré a la vida. L’única manera de millorar és una bona educació. Què separa a Madrid de Singapur? No són els recursos naturals. És l’educació.

Començo retornant-li la pregunta que va llançar durant la seva intervenció: Quin és el principal ingredient per aconseguir una bona educació inclusiva?

La raó per la qual la inclusió és important és perquè significa que els joves que habitualment són segregats i no tenen relacions amb altres nois, amb inclusió són capaços d’anar junts. Això és bo per als nois amb discapacitats, perquè els altres veuen que hi ha una persona més enllà d’una discapacitat que no et defineix, com una cadira de rodes o un llenguatge limitat. Ets una persona real, amb la teva personalitat. I solament estant junts a l’escola durant molt temps aquest enteniment es consolida. És important per als nois típics saber això, que són persones reals, diferents i que no han de pensar en la negativitat. És important també per als nois amb discapacitat perquè poden estar amb els altres. L’element clau, per tant, és que passes centenars d’hores amb nois que no tenen discapacitats i aprenent d’ells: habilitats socials, de comunicació, de comportament. Desenvolupen el seu llenguatge, es preocupen per com vesteixen o per com es comporten. La inclusió fa això possible. També pot haver-hi bons professors, però l’aspecte fonamental i profund és que els nois que normalment són segregats s’inclouen, són part del tot i no perifèrics als seus grups socials.

En el seu Estat no tenen escoles especials des dels 80, el sistema funciona i el món no ha col·lapsat.

De fet, és un lloc molt conservador. La inclusió no és una idea radical, és conservadora perquè es basa que tens famílies amb fills amb discapacitats. I les famílies s’ocupen d’ells, viuen en comunitat, van al col·legi. Quina altra cosa han de fer? És molt conservador, el que passa és que de vegades fabriquem altres realitats en les quals la gent s’inventa raons per viure. Si retrocedeixes als anys 30 es deia que aquests nois estaven avariats, fins i tot als anys 90 m’ho comentaven. Va haver-hi un temps en el qual simplement enviàvem als nois a aquests centres. Eren com magatzems per aquestes persones. Durant un temps vam creure que els col·legis especials eren l’únic lloc possible. Però després ja vam veure que si vols mantenir als nois amb les seves famílies i han d’anar a l’escola, ho han de fer a escoles ordinàries. I si tens nois que van a escoles especials has de veure si van a centres que estiguin prop de casa seva o van lluny dels seus germans i amics. A les ciutats grans el patró és que els centres de la teva àrea igual no es facin càrrec del teu fill si té una discapacitat severa i t’envien a un centre que estigui lluny. El problema és que aquests nois mai veuran als seus veïns ni crearan relacions amb gent a la qual no tornaran a veure durant el dia. Després tornes al teu barri i no ets part del grup de persones de la teva edat, no coneixes ningú. Aquesta escolarització no té sentit. El benefici de la inclusió és que vas a l’escola amb altres nois del teu entorn.

A Espanya s’obren cada vegada més classes específiques dins de centres ordinaris. Què li semblen?

Són millors que les escoles especials, sobretot si estan al barri. Però la meva experiència és que no són necessàries, que poden passar la majoria del temps en l’ambient comú d’aprenentatge (és el terme que utilitzem, en anglès: common learning environment). És un espai que comparteix l’alumnat, amb o sense discapacitat. La majoria, si els seus professors els donen suport, no necessiten passar temps en una aula especial. Potser per alguna activitat concreta, però no gaire. La clau és assegurar-se que es fa perquè el noi ho necessita, no perquè ho necessita el professor, perquè habitualment es fa això perquè és més fàcil. Tinguis problemes d’aprenentatge, de conducta o una discapacitat, si l’escola facilita la tasca per al professor perquè té alumnes disruptius per la seva conducta ho estan fent pel professor, no pels alumnes. El més probable és que acabin deu nois amb problemes de conducta a la mateixa classe, amb un professor o dos. I què passarà? Aprendran els mals hàbits uns dels altres. Els professors saben que això no és el correcte. Els professors volen ser inclusius, però necessiten suport.

Un dels elements crítics per a la inclusió és arribar al punt en el qual els pares entenguin i creguin que les escoles ordinàries poden educar als seus fills perfectament en comptes de dir que no poden, no saben. Cal superar això; fins aleshores moltes famílies no creuran que la inclusió pot funcionar. En algunes grans ciutats el sistema és tan rígid que la majoria de famílies creuen que la inclusió no funcionarà. Aquells qui volen inclusió, la tindran. Aquells que no n’estiguin segurs, probablement seran manipulats per les autoritats escolars i no els donaran raons per ser optimistes i acceptaran la via especial.

A Espanya un dels arguments més habituals de les famílies és la llibertat d’elecció. “Vull que el meu fill vagi a un centre d’educació especial”. Perquè així l’hi han explicat. Haurien de ser obligats a anar a un centre ordinari per avançar cap a la inclusió?

És millor passar per un període de transició. Pot ser que acabis arribant aquí, però crec que és dur. Seria millor si hi hagués escoles més receptives, amb més capacitats. Seria bé crear confiança en els centres ordinaris, ensenyar que es pot fer, però que és necessària certa confiança de les famílies. És un procés.

Però no és el que van fer vostès?

Cal ser molt audaç per moure’s en aquesta direcció. Nosaltres no vam dir: “A veure com va”. Expliquem que aquest era l’objectiu i que per aconseguir-ho i que famílies i docents veiessin que era bona idea necessitàvem unes quantes escoles que ho poguessin fer i ho fessin amb èxit. Explicar-li-ho a altres centres, instruir als directors i preparar-los per això. Formar als mestres. Portar les famílies i ajuntar-les amb altres de nens amb discapacitat perquè vegin que funciona. Has de crear coneixement i confiança. Coneixement per fer-ho bé i confiança en què les famílies i els professors confiaran en tu. El problema és que moltes administracions no poden fer ni una ni l’altra. Els buròcrates equidistants (una mica d’això, una mica d’allò, segregació per uns, inclusió per uns altres) no són capaços de fer-ho. La nostra regió no és especialment rica dins del Canadà, però sí que ho és comparada amb molts països. No podríem haver fet això si no dediquéssim tots els diners a la inclusió. Tens escoles ordinàries i escoles especials. Ningú té diners per finançar tots dos. Ningú. Així que vam agafar tots els diners d’un lloc i els vam posar a l’altre. Quan ho fas et dónes fortalesa i la capacitat de tirar-ho endavant. No és perfecte, hi haurà problemes, de vegades seriosos, però si divideixes els teus diners mai podràs realitzar la inclusió adequadament, segons la meva experiència. El problema amb els països que no tenen líders audaços és que tractaran de fer ambdues coses, però no pots tenir escoles inclusives mantenint a llarg termini l’opció de la segregació. La segregació no és bona. Aproximar-se a la inclusió és com posar-se el cinturó en un cotxe o l’avió o les campanyes antitabac. Comences dient-ho. “És per al teu bé”. Però acabes eliminant l’opció. Amb el tema de fumar a Canadà primer la gent fumava a la porta dels edificis. Ara hi ha ciutats on no es pot fumar a cap porta. Així que gradualment es va en la direcció que marca la ciència i la recerca.

I la llei.

Aquesta és l’altra. La llei en la majoria dels països que he vist diuen que practicaran la inclusió. Espanya va signar la Convenció Internacional de Drets de Persones amb Discapacitat. Se la prenen seriosament? No. La majoria dels països no ho fan. I ho expliquen amb l’argument de la llibertat d’elecció. Anomenen inclusió el que és exclusió. A Alemanya ho van especificar: les escoles especials són part del sistema d’inclusió perquè donen l’oportunitat d’educar-se a tots. Tot és inclusió, tothom ho és.

A Espanya últimament els avanços vénen de mà dels jutges, que estan donant la raó a famílies que exigeixen que els seus fills siguin escolaritzats a centres ordinaris contra el criteri de l’Administració educativa, que havia optat per enviar-los a escoles especials.

El següent pas és que això sigui sistèmic. En comptes de fer-ho cas a cas, algú ha d’adonar-se del que diu la llei i fer-ho per a tots.

Els diners ho són tot en la inclusió?

En un sentit estricte, no. Et pots trobar escoles sense gaires diners on es practica la inclusió. Pot ser que no siguin escoles estupendes, però els nois estan inclosos. La inclusió és que els nens vagin a l’escola que els toqui. Una pot ser millor, una altra tenir un millor pati, una altra tenir més personal de suport. Però l’essència de la inclusió és passar cinc hores al dia, cinc dies a la setmana, any rere any, amb nois de la teva edat i el teu entorn. Aquest és l’element més important. No és tenir una classe de 15 en comptes de 50. No és que tots tinguin una tablet. Això ajuda, sí. Però l’essència és que se t’inclogui a la teva escola, sigui quina sigui la seva realitat. Si els de 12 anys van a una escola determinada, l’important és anar a aquesta. Ser inclusiu és un estat mental, una cultura. L’especificitat de com la practiques probablement traspassi barreres. Els principis d’un bon ensenyament són els mateixos i practicant es pot millorar la inclusió, l’important és estar amb els teus parells i aprendre d’ells.

A Espanya —suposo que al Canadà és igual— segons puges en el sistema educatiu es troba menys gent amb discapacitat. Tenen dades de com ha funcionat la inclusió total que practiquen en el seu Estat? Han millorat les xifres de persones amb discapacitat en els nivells educatius més alts?

Pràcticament tothom es queda en el centre fins que acaben l’institut. Han d’anar fins als 18 obligatòriament i els nois amb discapacitat fins als 21. I tots obtenen el mateix títol a priori. Si una empresa vol conèixer els detalls ha de preguntar a l’escola. Òbviament per a certs treballs molt tècnics o complexos volem professionals amb competències, però hi ha maneres de fer adaptacions en moltes àrees de la vida, del treball. Les persones amb discapacitat estan en el sistema educatiu públic i en els últims anys, a molts instituts els busquen possibilitats per fer després, per severa que sigui la discapacitat.

Ha esmentat abans que a moltes escoles es fa una aproximació clínica pel que fa als nois amb discapacitat en comptes d’educativa. Com es pot canviar?

El primer és ser conscient que els nens aprenen dels professors. Els professionals com els psicòlegs, etc. han de parlar amb els professors, però no ocupar el seu lloc. Cal tenir fe en què els professors poden fer-ho. El segon factor és que aquests experts sempre escassegen. En el meu estat, si depens del psicòleg escolar pots estar mesos esperant que l’expert el vegi. I què fan quan avaluen al nen? Presenten un informe al professor i se’n van amb el següent nen. El professor ha de bregar amb aquest informe, que potser no entén del tot  o, fins i tot, no significa res. I el professor ha d’incloure aquestes idees en la seva pràctica diària sense suport. La gent necessita suport per canviar la seva manera de treballar. Amb els professors passa de vegades que no s’entén què els has d’ensenyar-los si vols que facin alguna cosa nova. També passa amb els millors atletes del món. Al futbol americà cada posició en el camp té un entrenador. Hi ha desenes d’entrenadors a l’equip. A Messi algú l’entrena i li diu: “Això no ho estàs fent bé, necessites canviar-ho”. Però nosaltres posem un professor davant de 25 nois, cadascun diferent de l’altre, i assumim que poden fer-ho tot bé, sense entrenar-los ni donar-los suport. I fiquem també nois amb necessitats especials, però creiem que no necessiten ajuda. No és realista. És hora de ser prou intel·ligents per saber que si volem millorar les escoles necessitem donar suport als professors, entendre que no ho van aprendre tot a la universitat, que necessiten formació contínua que millorarà la seva confiança. Si fem això, tindrem millors escoles, seran més inclusives. Donar suport al mestre perquè millori és el que fa millorar les escoles. La forma en la qual alguns tracten de millorar el sistema no funciona. Apareixen amb uns tests que els fan a nois d’11 anys. Publiquen els resultats, fins i tot es fan classificacions d’escoles. Com ajuda això una escola a millorar? Per què no ens comprometem al fet que tots els col·legis siguin bons? No ho sé, però crec que no ho veuré a la vida. L’única manera de millorar és una bona educació. Què separa a Madrid de Singapur? No són els recursos naturals. És l’educació.

Related Articles

Deixa un comentari