Queixes de les AMPA per la manca d’inversió de l’Ajuntament en climatitzar les escoles

No Comment

La Pepeta, plataforma d’AMPAS i AFAS de les escoles públiques de la ciutat, explica que les mateixes associacions de famílies han hagut de pagar accions per protegir els infants de la calor a les aules.

La plataforma lamenta que es gasti el doble en “reparar cadires” per al mundial d’hoquei que en millorar les condicions de les escoles.


Redacció

La Pepeta fa dies que ve denunciant que l’excés de calor a les aules es deu a la falta d’inversió i de renovació d’infraestructures i equipaments educatius. I culpabilitzen del fet al Departament d’Educació i també a l’Ajuntament de Terrassa. Entre altres, lamenten que la inversió municipal es limités a 120 mil euros, destinats a plantació de vegetació i obra variada de paleteria, instal·lació de pèrgoles i tendals”. Recorden que, en contrast, van sobrar 8,5 milions del pressupost del 2021.

“S’ha invertit molt poc en ombrejat, poquíssim comparat amb altres inversions menys importants, aquest final de curs està sent duríssim”, afirma la Pepeta en una de les queixes que ha llançat a través de les xarxes socials.

La plataforma d’AMPAs i AFAs va demanar a l’Ajuntament, com a responsable del manteniment de les escoles bressol i escoles de primària, quines accions estava fent per pal·liar la calor dins de les aules, o per exigir millores estructurals al Departament d’Educació, que és qui té la competència. La resposta del consistori diu que a les escoles bressol ja existeixen “ventiladors, climatització als dormitoris de les bressol i es reparteixen aires acondicionats portàtils quan les escoles els demanen”, i que es té en compte el marge de millora. A la vegada, es replica des de l’Ajuntament que “altra cosa són les escoles d’infantil i primària”, on “el codi d’espais de lliure concurrència i la normativa de construcció de les escoles no preveu la climatització dels centres”. I s’afirma que “els episodis extrems que estem patint cada cop amb més freqüència pel canvi climàtic aconsellen que el Departament instal·li algun tipus de ventilació, i la possibilitat de climatitzar algun espai concret especialment càlid. L’Ajuntament recorda que l’any passat va fer una actuació als patis per a dotar-los d’ombres, però els arbres creixen al seu ritme”.

La Pepeta informa que l’Ajuntament ha realitzat intervencions d’ombrejat, consistents majoritàriament en plantar arbres, en 17 de les escoles d’infantil i primària. Les actuacions van ser possibles per una dotació de 300.000 euros concedida per la Diputació de Barcelona.

Però les AMPA consideren que les accions són insuficients. Encara més, la Pepeta explica que en escoles com EBM Somriures, Sala i Badrinas o Vapor, les AFAs han invertit directament en estructures. En altres casos, com el Ramon y Cajal, l’escola ha hagut de comprar carpes.

Més enllà, la Pepeta vol constatar la disparitat d’inversions que fa l’Ajuntament respecte a altres temes, com ara el Mundial d’hoquei, per exemple.

 

Related Articles

Deixa un comentari