El drama de les llistes d’espera no s’atura

No Comment

Les mesures plantejades per entitats locals, partits i sindicats exigeixen acabar amb les llargues llistes d’espera a la sanitat pública, i que el temps per ser atesos pel metge de capçalera no sobrepassi les 48 hores.


Diversos col·lectius, partits i sindicats han tornat a fer visible la problemàtica amb l’atenció sanitària que rebem els ciutadans. I de nou centrada en les llargues esperes per visitar especialistes a la pública, i també al metge de capçalera, amb dades especialment preocupants i greus en el cas de Mútua de Terrassa, hospital que es gestiona de forma privada. En aquest fet rau el problema, tal com consideren associacions de la societat civil, veïnals, grups polítics i sindicats.

147 dies per fer-se un TAC?

Com a exemple, la barbaritat que suposa «haver d’esperar a Mútua fins a 147 dies per fer-se un TAC» (la mitjana és de 86), expressà la portaveu de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública-Marea Blanca, Núria Martí. Més enllà, el problema s’estén a l’espera per fer proves diagnòstiques i a les visites a especialistes, segons les dades de la mateixa Conselleria de Salut (vegeu el quadre de dades). A més, són dades incompletes, atès que no es considera estar en llista d’espera a les persones que “des de casa seva”, esperen saber dia i hora per ser ateses, la qual cosa es considera un «insult a la intel·ligència col·lectiva».

El passat dilluns 10 de desembre, tot coincidint amb el dia de l’aniversari dels Drets Humans, es convocà una nova concentració a diverses poblacions del país per palesar la problemàtica, que afecta 400.000 persones entre Terrassa i la seva àrea d’influència. La manifestació convocada per la PDSP s’inicià a la plaça Doctor Robert, davant de Mútua, amb una marxa fins al Raval, durant la qual més de 500 persones reivindicaren demandes i consignes prou conegudes: «No som números, som persones», «Fora la privada de la Mútua”, o “Què passa amb la Mútua de Terrassa?”.

Col·lapse dels serveis urgències

Des de les entitats participants i que fan seva la protesta, es denuncia «una situació que s’està cronificant» i que a la vegada manté col·lapsats els serveis d’urgències dels centres hospitalaris. Una situació «vergonyant, indigna i perillosa» a causa de la sobrecàrrega assistencial, tant pel que fa a les persones usuàries com a les persones professionals sanitàries.

D’aquesta forma es denuncia que a Mútua, de titularitat privada, els temps d’espera superin de llarg la mitjana de Catalunya. En contraposició, es recorda que el Consorci Sanitari de Terrassa, de titularitat pública, malgrat estar «infrafinançat», manté un temps d’espera més proper a la mitjana. El que s’afirma és que «només hi ha un beneficiari directe del creixement de les llistes d’espera: la sanitat privada i les empreses d’assegurances que des de l’any 2010, han augmentat la seva activitat entre un 5 i un 30% a la ciutat», citen.

Manifestació «No a les llistes d’espera, l’atenció primària abans de tot», al Raval el passat 10 de desembre. Foto MG

Els signants del manifest exigeixen que les visites pel metge o metgessa de capçalera tinguin lloc en 48 hores, tal com estipula el Departament de Salut de la Generalitat. A la vegada, es reclama que el CatSalut es responsabilitzi del control de la gestió de Mútua, «mitjançant la contractació d’un interventor que faci públic i corregeixi possibles dèficits pressupostaris i les accions amb ànim de lucre utilitzant diners públics», car es considera que perjudiquen el conjunt de la ciutadania i la credibilitat de les seves institucions.

Pel que fa a Terrassa, les associacions que donen suport al manifest i fan seves les reivindicacions a l’àmbit de la sanitat pública són: AVV del Poble Nou – Zona Esportiva, AVV de Sant Pere Nord, Casal de la Dona, Comissió de Residències Públiques, Comitè d’empresa del Consorci Sanitari de Terrassa, Comitè d’empresa de l’Hospital Mútua de Terrassa, CGT, Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, Consell de Joves, FAVT, Iai@flautes, OCM, PAH, Solidaritat Catalana, Taula de l’Aigua.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari