El grup municipal d’ICV-EUiA, en contra de la passera de Mútua si no hi ha consens ciutadà

No Comment

El grup municipal d’ICV-EUiA ha volgut mostrar el seu posicionament davant de la construcció de la passera que uniria la Mútua amb la futura estació dels Ferrocarrils de la Generalitat, tot demanant que aquesta no s’autoritzi si no hi ha consens ciutadà, remetent-se a les al·legacions en contra efectuades per la FAVT o la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública. La coalició ho ha fet a través d’una nota de premsa que reproduïm a continuació. L’Ajuntament va aprovar la construcció de la passera, juntament amb la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), en el ple municipal del passat mes de juliol, amb els vots favorables de tots els grups, ICV-EUiA inclòs.

 

El grup municipal d’ICV-EUiA creu que l’Ajuntament no ha d’autoritzar la construcció de la passera si no s’aconsegueix el consens ciutadà

El projecte de construcció d’una passera que uneixi, per sota el pont del passeig, el nou edifici de Consultes Externes de Mútua de Terrassa situat als espais de la nova estació de FGC Vallparadís-Universitat, amb les dependències de l’Hospital ha estat objecte de diverses al·legacions per entitats ciutadanes com la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Terrassa o la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública.

Des del Grup municipal d’ICV-EUiA entenem que l’aprovació definitiva d’aquest projecte, promogut per Mútua de Terrassa, no hauria de tirar endavant sinó s’assoleix el consens ciutadà que un projecte d’aquestes característiques requereix, per la qual cosa considerem que l’Ajuntament de Terrassa ha d’emplaçar a Mútua de Terrassa i a la Conselleria de Salut a donar resposta a les demandes plantejades per les entitats ciutadanes sobre els diversos aspectes relacionats amb el projecte i d’altres relacionats amb la prestació del servei sanitari. Proposa que l’Ajuntament de Terrassa creï una Comissió de treball on hi hagi representants de la FAVT, la PDST, Mútua de Terrassa, el Comitè d’Empresa i representants de la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya. Aquest seria l’espai de diàleg i negociació on s’ha de valorar si hi ha el consens necessari per tirar endavant la construcció de la passera i en el qual s’abordin altres aspectes sobre la millora de l’assistència sanitària a la nostra ciutat.

Entre d’altres aspectes creiem necessari conèixer si l’ampliació de les consultes externes i de les Urgències anirà acompanyada d’un increment de mitjans tècnics i humans o només s’està plantejant una millora arquitectònica. També quines són les accions que s’estan duent a terme per reduir el temps d’espera per a intervencions quirúrgiques que, recordem, superen la mitjana catalana.

Des del grup municipal d’ICV-EUiA no compartim la decisió de Mútua de Terrassa de prioritzar una despesa d’un milió i mig d’euros en la construcció d’una passera ja que creiem que és més necessari destinar-ho a millores en l’atenció sanitària molt degradada per les retallades del govern de la Generalitat i per la manca de control dels concerts econòmics amb entitats privades que presten serveis públics sanitaris. Així ho vam expressar en el debat de Ple d’aprovació inicial del projecte on vam condicionar el nostre suport a que la passera no tingués cap cost, ni directe ni indirecte, en la construcció i en el manteniment posterior, per la ciutadania de Terrassa i a la total garantia de la seguretat estructural del pont i a l’accessibilitat de tota la ciutadania. Criteris que, a diferència d’altres posicionaments polítics, partien de la premissa que mantenim des del Grup Municipal d’ICV-EUiA de no considerar la passera com una qüestió imprescindible i estratègica pel desenvolupament de la ciutat, ni per la millora i el desenvolupament de l’atenció sanitària a Terrassa.

En aquell moment vam valorar que, l’Ajuntament de Terrassa no té cap mecanisme legal per obligar a Mútua de Terrassa a dedicar el valor de la construcció i el manteniment posterior de la passera a millores en l’atenció sanitària ja que les competències en matèria de Salut les exerceix la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit vam voler diferenciar la vessant urbanística de la vessant sanitària que no era objecte de debat al Ple.

Tanmateix entenem que, en el context actual, les entitats ciutadanes vulguin abordar ambdues vessants en la decisió de construcció de la passera i, en base a l’aposta per una gestió oberta i transparent que fomenti la participació de la ciutadania en la presa de decisions públiques, per això proposem la creació d’una Comissió de treball com a espai per fer-ho.

En funció del que s’ha exposat, el grup municipal d’ICV-EUiA no donarà suport a l’aprovació definitiva de la construcció de la passera si no s’assoleix el consens social necessari per portar-la a terme.

Terrassa, 20 d’octubre de 2014

Related Articles

Deixa un comentari