El moviment veïnal català contra l’actual gestió del sector elèctric

No Comment

El moviment veïnal català carrega contra l’actual gestió del sector elèctric en la 32a Assemblea de les AV de Catalunya celebrada el dissabte 18 de març a Tarragona.
S’anuncia el desplegament d’un projecte pioner contra la pobresa energètica al barri tarragoní de Camp Clar.
Es presenta el Mapa de la Sanitat que fa una radiografia de com han impactat les retallades als serveis de salut.

Taula de la 32a assemblea de la CONFAVC, Jordi Giró (president) al micròfon. Foto Confavc Taula de la 32a assemblea de la CONFAVC, Jordi Giró (president) al micròfon. Foto Confavc

Amb el compromís d’organitzar una comissió veïnal per a precipitar un canvi en el model del sector energètic, i de seguir abordant temes prioritaris com la contaminació atmosfèrica, la vulneració del dret a un habitatge digne amb condicions també dignes de les necessitats de subministraments energètics, i de seguir treballant per una cultura de veïnatge compartit – amb les persones d’altres cultures i refugiades- se celebrà el dissabte 18 de març la 32a Assemblea de les AV de Catalunya al barri tarragoní de Sant Salvador. Un encontre veïnal convocat anualment per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAV) i que enguany ha comptat amb la complicitat de la Federació d’Associacion Veïnals de Tarragon (FAVT).

Aquesta 32a edició ha tingut com a protagonista també el desplegament del projecte veïnal A-porta al barri tarragoní de Camp Clar. Aquest programa social consisteix en un desembarcament porta a porta d’un equip de veïns i veïnes mateix del barri, que amb una prèvia formació especialitzada sobre els aspectes que es volen millorar, van de llar a llar fent un acompanyament amb els seus mateixos veïns d’escala i de barri. Aquest està inspirat en la tasca que Voisin Malin ha desplegat a les banlieus d’algunes ciutats franceses com París, Lille i Montrueil i va ser conegut per la CONFAVC gràcies a la mediació de la cooperativa mediterrània iesMed que va valorar la xarxa de proximitat que tenen las AV als barris.

La primera prova pilot es va desplegar al barri de Ciutat Meridiana a la tardor i encara està en marxa, amb la complicitat de l’Ajuntament de la capital catalana i la companyia d’aigües Agbar i la cooperativa iesMed. La missió d’aquesta prova pilot és la radicació de la pobresa energètica. En el cas de Tarragona tindrà aquesta mateixa missió i es desplegarà entre juliol del 2017 a febrer del 2018 amb un horitzó d’arribar a fer l’acompanyament a 1.000 habitatges.

Un mapa per a visualitzar l’efecte de les retallades en la sanitat

En el transcurs de l’Assemblea, on s’ha reunit un centenar de persones de 13 federacions veïnals i 30 associacions veïnals, també s’ha presentat el Mapa de la Sanitat, que fa una radiografia de la incidència de les retallades a la sanitat pública des del 2011 fins el 2014, tants des dels centres d’atenció primària com dels centres hospitalaris. Un mapa que s’està nodrint encara i que estarà penjat a la xarxa a partir de l’abril.

botomalarrassa

Un dels moments més rellevants de l’encontre ha estat quan el president de la CONFAVC ha titllat de «lladronici» la gestió de l’electricitat del Govern central, que permet «omplir les butxaques a les cinc empreses que es reparteixen el pastís del sector elèctric». Jordi Giró també ha denunciat que aquestes companyies energètiques, malgrat la Llei 24/2015 d’Emergències Habitacionals que prohibeix els talls de subministraments a llars vulnerables, segueixen deixant sense subministraments a llars que no poden pagar-se la factura.
El tret de sortida de l’Assemblea l’ha donat els presidents de l’AV de Sant Salvador i de la Federació d’AV de Tarragona, Toni Garcia i Toni Peco respectivament.

També han acudit a la presentació de l’Assemblea, el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, i la regidora de Festes, Begoña Floría. Ambdós han apel·lat a la necessitat de regeneració del moviment veïnal català. Un guant que ha agafat el mateix president de la CONFAVC, Jordi Giró, quan ha respost que certament les AV de Catalunya han d’obrir la mirada a nous reptes, però que el lema de l’Assemblea descrivia molt bé el què les AV estaven fent amb les seves lluites i projectes: «fent barri, fem país, i sobretot comunitat».

Confavc-Comunicació

Related Articles

Deixa un comentari