El pacte PSC-CiU ja es(tava) aquí

1 Comment

Res de nou. Si de cas, faltava conèixer els detalls. Després de dos mesos de rumors des de les eleccions del passat 24 de maig, avui s’ha presentat el que era vox populi: l’acord pel qual PSC i CiU governaran l’Ajuntament de Terrassa els propers quatre anys. Amb aquest pacte, la suma de regidors en l’equip de govern arriba a 12 (nou del PSC, més tres de CiU), tot i que sense assolir la majoria absoluta fixada en 14. El resultat de tot plegat, una mica més de facilitat per tirar endavant lleis i acords en els Plens.

En la presentació d’avui de l’acord, l’alcalde Jordi Ballart ha assegurat que aquest pacte és “un acte de maduresa, sòlid, estable i flexible”, i que garantirà una “governabilitat progressista que doni solucions als principals problemes de la ciutat.” Qui serà a partir d’ara segon tinent d’alcalde, el Miquel Sàmper, de CiU, ha volgut destacar que aquest “no és un pacte per portar el PSC cap a la dreta. És un pacte rigorós, pensat per a les persones, amb un partit social que vol dur a terme polítiques progressistes”. Així, només entrar al govern, Sàmper ha promès més feina a la ciutat: “la política més social de totes serà donar llocs de treball a les persones.” Sàmper assumirà l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació, la qual duia fins ara l’alcalde.

La resta d’àrees que a partir d’ara seran assumides per CiU seran les mencionades 2a Tinença d’Alcaldia de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació pel Miquel Sàmper, i la Regidoria d’Esports pel Dani Nart. Les regidories de Ciutadania i Qualitat Democràtica, de Capacitats Diverses i Accessibilitat, i la Presidència del Districte 1, seran responsabilitat de Meritxell Lluís. Així doncs, els únics tres regidors obtinguts a les eleccions per CiU, després d’haver-ne perdut fins a sis, els ha proporcionat aquest suculent premi: comandar cinc regidories de pes en el govern de la ciutat.

El pacte complet signat per PSC i CiU es pot consultar aquí. En el mateix, es descriuen acords com ara treballar per una ciutat lliure de desnonaments i augmentar la borsa de pisos de lloguer social. També s’hi apunta a la creació de nous llocs de treball a través de d’una política industrial ambiciosa, creant una agència de promoció econòmica exterior especialitzada en el sector industrial, amb una reactivació del comerç i potenciant els canals de distribució físics i on-line de les empreses egarenques. En l’àmbit de la transparència, l’acord signat aposta per un Ajuntament amb “parets de vidre”, més oberta als ciutadans a l’hora de cridar a consultes sobre els temes que els afectin, i a fer una auditoria de l’organització municipal. També s’hi aposta per la Cultura i l’Esport com a eixos de qualitat de vida i projecció de la ciutat, potenciant la Indústria Cultura de Terrassa. En el document també es menciona a fer una revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal.

La CUP i TeC, molt crítics amb el pacte PSC-CiU

Només conèixer l’anunci del pacte, la CUP de seguida ha volgut denunciat aquesta aliança entre PSC i CiU com “un pacte de perdedors per mantenir-se en el poder”, i una aliança de l’establishment de Terrassa entre dues formacions polítiques perdedores i amb projectes caducs”. A la vegada, ha alertat que “CiU impulsarà un model neoliberal a l’àrea d’economia”, ara assumida per Miquel Sàmper. Bernat Chueca i Eli Navarro, membres de la CUP Terrassa, han considerat que aquest “pacte de Conveniència ha fet que el PSC perdés la decència progressista que li quedava, tot governant amb la dreta. Des de la CUP s’ha valorat l’entrada de Terrassa a l’AMI, aprovada en el passat ple amb vots dels regidors del PSC, com una concessió vers CiU que quedarà en paper mullat.

Per la seva banda, Terrassa en Comú, també s’ha mostrat molt crític amb aquest pacte de l’anomenada sociovergència, recordant que es confirma el que es venia dient des de que CiU es va abstindre en el Ple d’investidura per tal de facilitar l’alcaldia de Ballart, i ressaltant que “tot i perdre més de 7.000 vots i 6 regidors, CiU governarà a Terrassa per cortesia del PSC.”

pacte govern Ballart Sàmper Miquel Sàmper, Jordi Ballart i Alfredo Vega, en la presentació del pacte de govern PSC-CiU (Foto: Ajuntament de Terrassa)

Related Articles

1 Comment

  1. Juan Carlos

    CIU ha tenido la valentia que no han tenido GTeC, ERC-MES o la CUP

Deixa un comentari