El Ple aprova distribuir pel que resta d’any els 16,8 milions d’euros de superàvit rebuts

No Comment

Miquel Gordillo

El Ple municipal ordinari celebrat el 29 de març va aprovar el superàvit extraordinari de 16,8 milions que arriben gràcies a l’aixecament de la regla de la despesa. Uns diners que han d’estar «a peu de carrer», en paraules del regidor Isaac Albert, i que suposen «oxigen per a les arques municipals» en aquesta època de pandèmia. L’objectiu és igualar el pressupost de 2020 sense retencions, tot i la baixada forta d’ingressos.

L’Ajuntament distribuirà aquesta pluja de milions en quatre grans eixos. Territori i Sostenibilitat, amb recursos a Eco-Equip i a la neteja de la ciutat (1,1 milions), transport públic (1,4 milions), reparació de l’espai públic (1 milió) i rieres (361.000 €). En l’apartat de Serveis a les persones, es destinaran 2 milions a necessitats socials, i a reforç en Educació (786.000 €). L’organització del mundial d’hoquei a celebrar l’any vinent rebrà 1 milió d’euros, a més d’ajuts directes als sectors més afectats per la covid-19 (1 milió), i dinamització econòmica (731.500 €) que inclou el Pla Director de Comerç, el Pla de Marqueting turístic, l’Economia Social i Solidària, etc., tot plegat dins de Promoció econòmica i projecció de la ciutat. Pel que fa a Serveis Generals i millora de l’Administració, es destinen 2 milions d’euros a la reforma organitzativa de l’Ajuntament, en tecnologia i desplegament territorial. A més, es reserven 2,5 milions per possibles eventualitats i «per veure com evoluciona l’any». 850.000 euros corresponent al tancament de factures pendents del passat any.

Isaac Albert, encarregat de negociar el desplegament dels diners amb els grups, va rebre felicitacions pel seu tarannà dialogant. Com a apunts, des de JxT es demana «posar diners al carrer de manera accessible», en paraules de Meritxell Lluís. Amb els diners, es repararà l’ascensor al barri del Poble Nou, tal com demanà el seu grup. De fet, JxT donà un «sí crític» a la moció.

Alfredo Vega (PSC) recordà que «per primera vegada en molts anys la ciutat té la possibilitat de disposar d’uns diners per unes restriccions de directives europees». Tot i això, es preguntà si es podrà mantenir els pròxims exercicis? I mostrà preocupació per l’augment de l’atur en més de 2.000 persones, per això proposà reactivar el Pacte per l’Ocupació.

La proposta del PSC de destinar una partida per fer una aplicació electrònica adreçada al comerç a nivell de la comarca va ser acceptada. Tot i l’acord, PSC i Cs es van abstenir en la votació del superàvit.
Albert reconegué que «són molts diners, però no podem fer el que vulguem», i afirmà que totes les partides del pressupost «estan assignades, tenen nom i cognoms». A la vegada, respongué a Vega: «no es podrà mantenir aquesta despesa de cara a propers exercicis».

L’Ajuntament rebutja pagar els impostos estatals a l’Agència Tributària de Catalunya

Durant el Ple de març, l’ANC-Terrassa per la Independència va presentar una moció per tal que l’Ajuntament liquidi els seus impostos estatals a través de l’Agència Tributària Catalana (ATC). Per a Mouad Essemaa, Coordinador de l’ANC-Terrassa, la proposta està emparada per la Llei, a partir del «concepte de finestreta única, que permet a tot ciutadà, empresa o institució liquidar els seus impostos a través de qualsevol organisme de l’Administració Pública», afirmà Essemaa.

La recomanació, segons l’ANC, és que «es facin tots els pagaments d’impostos municipals a un únic destinatari, l’ATC». Per això, «cal que els governs locals actuïn de manera directa per enfortir l’ATC»; també afirma l’entitat que és necessari animar la Generalitat a dotar-la de recursos suficients perquè pugui ser el receptor de la pràctica totalitat dels impostos. L’ANC – Terrassa per la Independència cità els exemples de l’Ajuntament de Vic, que fa temps que paga impostos a l’agència tributària catalana, i l’Ajuntament de Valls, que ho ha aprovat recentment, tot assegurant que «compleixen escrupolosament la legalitat».

Ja l’any 2015, el Ple va aprovar una proposta similar, que no es va arribar a aplicar a causa d’un informe desfavorable de la Intervenció municipal. Aquesta vegada, només les regidores d’ERC-MES i JxT van votar a favor de la proposta. Només tres dies abans del Ple, de divendres a dilluns, el secretari municipal havia fet arribar als regidors un informe que desaconsellava fer-ho, per les possibles infraccions i davant el risc de multes pel fet de no efectuar l’ingrés de l’IVA i l’IRPF a la hisenda estatal, on a més es destacava que l’ATC no té competències sobre aquests impostos.

Tot basant-se en aquest informe, Núria Marín, portaveu de Tot x Terrassa, es va limitar a dir que «no podem votar a favor d’una proposta que no s’ajusta a llei». Aquest cop, com sí ha passat en votacions d’aquest àmbit, no va haver vots diferenciats dels regidors de TxT. PSC i Cs també votaren en contra de la proposta, tot adduint que no cal un intermediari més a l’hora d’ingressar els impostos locals.

Posteriorment, l’ANC lamentà «les postures poc valentes» dels grups municipals, i es queixà que no se’ls fes arribar abans de la celebració del Ple aquest informe «ideològic» que, afirmen, «ha condicionat el vot de diversos regidors i regidores sense haver-nos deixat marge a nosaltres per analitzar-lo».

El Ple aprova el Pla de Màrqueting Turístic per potenciar el turisme

Amb el missatge ‘Terrassa esperit creatiu’ i per fomentar el patrimoni industrial i modernista, el Ple aprovà el Pla de Màrqueting Turístic de la ciutat. En paraules del regidor Pep Forn: «som creatius en moltes coses, i Terrassa té potencial suficient per convertir-se en una destinació turística de referència vinculada a un turisme de qualitat capaç d’aportar valor afegit i activitat econòmica, però també de potenciar el nostre orgull de pertinença».

Aquest Pla de Màrqueting, que preveu 66 accions, assenyala com a elements d’interès la Seu d’Ègara, l’oferta cultural vinculada a la música i les arts escèniques, Terrassa com a Ciutat Creativa del Cinema de la Unesco, els castells i la cultura popular, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Anella Verda, com a espais atractius vinculats al turisme de natura. Les primeres accions contemplades són una nova pàgina web i la creació d’una nova imatge de ‘Terrassa Turisme’.

Terrassa, una ciutat sense places hoteleres

Aquest pla ha estat aprovat per tots els grups. No obstant, Montse Trullàs de JxT, indicà que «per atreure el turisme hem de cuidar molt més la ciutat, en neteja, llambordes en mal estat, o carrers mal il·luminats». En el debat, a més, s’ha tractat el fenomen del dèficit de places hoteleres, amb el recent tancament de l’Hotel Terrassa Park i les obres durant mesos del Don Cándido: «No pot ser aquest dèficit en la tercera ciutat de Catalunya», apuntà Trullàs. Segons David Aguinaga de Cs, «s’ha de reflexionar per què estan tancant els hotels a Terrassa, si no, difícilment podem concretar l’atractiu que té la ciutat».

Condemnar la violència al Senegal, commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano, entre altres acords plenaris

Entre els acords plenaris de la Junta de Portaveus, tots els grups de manèra unànime condemnaren la violència al Senegal, i la demanda que la justícia i el govern senegalès resolguin la situació, així com que els governs espanyol, francès i la UE busqui una solució de respecte als Drets Humans.

Una altre acord conjunt s’adreça al govern estatal per tal que revisi les lleis que regulen la tinença dels gossos perillosos, ja que estigmatitzin races des del seu naixement, quan s’ha de basar en la conducta de l’animal i no en la raça.

D’altra banda, l’Ajuntament commemora el 8 d’abril com a Dia Internacional del Poble Gitano, amb una bandera al màstil davant l’edifici de l’Ajuntament.

Un altre front comú és el fet de reclamar que les entitats locals, en aquest cas els ajuntaments, disposin d’un mínim del 10% dels fons de recuperació procedents de la UE. També es busca pactar amb diputacions un mecanisme de repartiment i gestió que garanteixi que els municipis reben la dotació justa i adequada, de manera que es faci amb el màxim de transparència.

Deixa un comentari