El Ple aprovà la resolució de TeC en defensa de les pensions, amb PP i C’s en contra

No Comment

Malgrat els vots en contra del PP i l’abstenció de C’s (l’aliança PP-Ciutadans també existeix a Terrassa9, el Ple municipal aprovà una proposta de resolució de TeC en suport a la “proposició de Llei relativa a la garantia de suficiència de la revaloració de les pensions per a l’any 2017”, aprovada per majoria de 178 Diputats/es al Congrés el passat mes de novembre i instar al govern de l’Estat a garantir la revaloració de les pensions per a l’any 2017, d’acord a les previsions d’increment de l’1,2% de l’IPC. Una majoria que, però, no pogué impedir que el passat 6 de desembre de 2016 el govern del PP, conjuntament amb Ciutadans, impedissin la seva realització mitjançant el mecanisme del veto, i ara la proposició pot dormir als llimbs de la burocràcia parlamentària fent que els 9.000.000 de pensionistes tornin a perdre, una any més, poder adquisitiu. La resolució aprovada pel Ple de Terrassa s’emmarca en la campanya per pressionar social i institucionalment el Govern central, una pressió que ha de créixer molt encara, però.

En defensa de les pensions públiques i la seva revaloració

Les pensions públiques constitueixen la principal font d’ingressos de més de 9.000.000 de pensionistes i les seves famílies i s’han constituït durant la crisi com un dels elements més importants que ha contribuït a mantenir a moltes famílies davant la difícil situació econòmica que travessem i que alguns considerem una estafa. Però malgrat la baixa inflació registrada en els darrers exercicis, des de l’any 2009 les pensions públiques han vist limitada la seva revaloració, primer amb mesures anuals els anys 2011 i 2012, que van fer perdre poder adquisitiu i després amb una reforma integral el 2013 del sistema de revaloració, que ho garanteix de cara al futur.

Cal destacar que totes les previsions d’inflació, tant públiques com privades, contemplen que els preus creixin el 2017 per sobre de l’ 1%, concretament, el govern de l’Estat ha previst un IPC pel 2017 de l’1,2%, en la seva última actualització del quadre macroeconòmic, aprovada pel Consell de Ministres del passat 29 de juliol de 2016 i enviada a les institucions comunitàries. En el marc normatiu actual, en cas de confirmar-se o superar-se aquestes previsions, sense adoptar les mesures necessàries per evitar-ho, els/les pensionistes veuran reduït de forma significativa el seu poder adquisitiu.

D’altra banda, l’actual situació del Sistema de la Seguretat Social exigeix una actuació urgent i compromesa de la seva funció social. La gravetat i la durada de la crisi/estafa, la intensitat de l’atur, especialment el de llarga durada, la deterioració de les condicions laborals d’un gran nombre de persones que juntament amb l’evolució demogràfica, han contribuït a situar el sistema de Seguretat Social en dèficit, molt abans del previst i per l’espoli del fons de reserva pel govern per a cobrir altres comptes aliens a les pensions. Per tot això, resulta molt urgent anticipar mesures de reforç de l’estructura d’ingressos del sistema, previstes per més endavant, de manera que es garanteixi un adequat finançament. Això ha de servir per demostrar, de forma contundent, l’aposta per la defensa de les pensions públiques i acabar amb els cants de sirena dels grans bancs o asseguradores que intenten fer negoci amb les nostres vides, i en aquest cas, instaurar un sistema de pensions privat o de capitalització, on qui pugui es pagui la seva pensió del futur i qui no, es quedi fos del sistema.

L’actual situació política, amb el govern del PP i la crossa de C’s, i amb un PSOE a la deriva, que no se sap a quins pactes pot arribar amb el PP, suposa un gran risc que no es prenguin les mesures necessàries per procedir a una revaloració anual de les pensions a partir de l’1 de gener de 2017. El Congrés i el Senat disposen de capacitat, legitimitat i facultats jurídiques plenes per adoptar tot tipus de decisions en el marc de la llei, promovent, elaborant i adoptant les disposicions legals que siguin pertinents.

És important recordar que el passat 3 d’octubre de 2016, la majoria dels partits amb representació al Congrés, un total de 178 Diputats/es, amb l’excepció del PP i Ciutadans, van demanar pujar les pensions respecte a l’IPC del 2017, tal com havien sol·licitat els sindicats UGT i CCOO. I van presentar una proposició de Llei amb la finalitat que les pensions pugessin amb la inflació del 2017, prevista en un 1,2%.

Però malgrat aquesta majoria parlamentària, el passat 6 de desembre de 2016 el govern del PP, conjuntament amb Ciutadans, van impedir aquesta pujada de les pensions de l’1,2%, i ho faran només un 0,25%. I com ho va fer el govern? Doncs, mitjançant el mecanisme del veto i la complicitat de Ciutadans pot dormir la proposta als llimbs de la burocràcia parlamentària i fent que els 9.000.000 de pensionistes tornin a perdre, una any més, poder adquisitiu.

És per tot això que des de Terrassa en Comú decidim presentar un acord de Junta de Portaveus per donar suport a la “proposició de Llei relativa a la garantia de suficiència de la revaloració de les pensions per a l’any 2017”, aprovada per majoria de 178 Diputats/es al Congrés el passat mes de novembre i instar al govern de l’Estat a garantir la revaloració de les pensions per a l’any 2017, d’acord a les previsions d’increment de l’1,2% de l’IPC. Aquest acord es va aprovar per majoria absoluta en l’últim Ple de l’Ajuntament de Terrassa del passat 21 de desembre, amb els vots en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans, l’aliança PP-Ciutadans també existeix a Terrassa.

Des de Terrassa en Comú seguirem defensant les pensions públiques, la seva revaloració i les mesures necessàries per garantir el Sistema de Seguretat Social.

Xavi Martínez. Regidor de Terrassa en Comú

Related Articles

Deixa un comentari