El Ple municipal para els peus a Mina

No Comment

L’Ajuntament desestima les al·legacions de Mina als pressupostos municipals, mentre el govern es queixa de que l’empresa vol crear inseguretat i por entre la ciutadania.

Els concerts de Festa Major, l’aprovació del Pla Local de Joventut, la comunicació de l’ajuntament  i la demanda de revisar el POUM, altres temes tractats en el llarg ple del mes de febrer.


La guerra entre l’Ajuntament i l’empresa Mina és cada cop més oberta i indissimulada. Es va cobrar un nou episodi en el darrer plenari municipal, a compte de l’aprovació definitiva dels pressupostos municipals. La ‘multinacional Mina’ – expressió emprada pel regidor Alfredo Vega per referir-se a l’empresa- havia presentat un seguit d’esmenes que qüestionaven l’estabilitat pressupostària, tot adduint que no contemplen els costos de la liquidació de la concessió, a banda de parlar de la impossibilitat que el consistori faci una pròrroga forçosa de sis mesos. També posava en qüestió que l’ajuntament tingui capacitat per subrogar els treballadors de l’empresa.

El regidor de l’àrea de Serveis Generals manifestà visiblement molest que «el que fa Mina és desacreditar el treball de l’àrea encarregada d’elaborar els pressupostos», així com la representativitat legítima dels regidors representants en el ple, 20 d’ells a favor de la municipalització del servei d’aigua, dels grups PSC, TeC, ERC-MES i CUP.

«[La multinacional Mina] ens demana que eliminem tots els passos que fem en aquest ple, escollit democràticament, i que els donen una concessió sense concurs, atenent els seus interessos», deia Vega, i encara més enllà: «denunciem les seves maniobres per desgastar l’ajuntament i crear por entre la ciutadania».

pep forn ple febrer Pep Forn d’ERC-MES presenta la proposta d’elaborar un pla director de l’esport a Terrassa. (Twitter ERC Terrassa)

L’oposició demana revisar el POUM

El Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal fou motiu de retrets per part de l’oposició, que insta a la necessitat de revisar-lo de forma profunda. Per a Maria Sirvent (CUP), a compte d’una proposta de modificació puntual de Can Colomer, «no volem validar una política de desarrollisme duta a terme pels governs socialistes que ha fet de la nostra ciutat de les que més pisos buits té de tot Catalunya». Pel que fa al dictamen de modificació puntual, CUP, Cs, TeC i PP consideraren que no era urgent, però el vot favorable d’ERC permeté tirar-lo endavant.

Per la seva part, Xavi Matilla de TeC recordà que l’actual POUM es remunta al 2003, en un escenari de pre-bombolla immobiliària, on es preveien crear 4.500 habitatges més a l’àrea. I s’afegí a les crítiques sobre el model immobiliari de la ciutat: «la sentència no els obligava a ratificar un model que és anacrònic. El que fan és ratificar un model urbanístic determinat». En canvi, Marc Armengol, tinent d’alcalde, considerà que el POUM «continua sent un full de ruta vàlid, i el seguim adaptant segons la llei», tot i que no es tancà a iniciar un procediment per revisar-lo. Un cop més, l’oposició observà indolència per part del tinent d’alcalde en aquest punt, i assenyalen que l’equip de govern ha de ser el màxim responsable a l’hora d’encetar una revisió d’aquestes característiques.

«No és la primera vegada que en aquest ple denunciem l’ús partidista dels mitjans de comunicació», deia Pep Forn, d’ERC-MES. Tots els grups de l’oposició estan d’acord en què allò que transmeten les xarxes socials oficials de l’ajuntament només fan referència a l’acció de govern o el que es genera des de l’alcaldia, i mai de les accions dels altres grups municipals. Per això va ser aplaudida per tota l’oposició la proposta de TeC per resoldre aquesta situació i defensada per Marta Muntanyola: «sovint se’ls ha d’explicar la diferència entre ajuntament i equip de govern», en referència al govern.

Malgrat l’aprovació unànime de l’acord, no va quedar clar com es resoldrà, ja que qui ho presentava demanava un reglament equiparés les xarxes socials municipals a altres mitjans municipals, i des de la regidoria de comunicació s’oferiren propostes per ampliar la difusió de les rodes de premsa i de les convocatòries de plens i comissions informatives.

També s’aprovà per unanimitat que a partir d’ara s’informi a través de mitjans i xarxes socials de les dades de contaminació atmosfèrica de la ciutat, a bada d’estudiar de noves mesures de control de la qualitat de l’aire.

botomalarrassa

Sense consulta dels concerts de Festa Major

Tampoc no hi haurà consulta popular per decidir els grups que actuïn a la Festa Major, ja que el PSC considerà «inviable tècnicament» la proposta feta per la CUP, tal com havia expressat en els dies previs. «Per què canviar el model de selecció quan queda clar que ja funciona? La proposta potser persegueix un titular mediàtic?», es preguntava Flores en el ple, tot apel·lant al pragmatisme. A més el regidor de Cultura Jordi Flores al·legà el model d’èxit de l’actual Festa Major de Terrassa, la gran assistència de públic als concerts i els reconeixements rebuts.

Precisament la formació cupaire s’havia queixat per una resposta de rebuig sense pretendre ni tan sols dialogar-la, i que s’havia treballat seguint l’exemple d’altres ciutats, com Palma de Mallorca o Donosti. D’aquesta forma, es quedà sola en la defensa de la proposta, donat que els grups de TeC, ERC-MES i el PP s’abstingueren, malgrat trobar la proposta interessant, per acabar d’afinar-la amb un text més consensuat en qüestions de metodologia a l’hora de formular de la consulta.

Un altre acord aprovat consisteix en que s’elabori un pla director de l’esport a la ciutat, tal com proposà ERC-MES. En paraules de Pep Forn, es tracta d’obrir un procés de reflexió, conjuntament amb les entitats esportives, entorn als equipaments que la ciutat disposa i necessita, els patrocinis, d’incrementar l’esport femení, si cal potenciar o no l’esport competitiu de màxim nivell, i d’altres aspectes. Tots els grups estigueren a favor de tirar endavant aquest pla. TeC aprofità per denunciar la manca de transparència en les subvencions adjudicades a les entitats esportives, i la poca sensibilització cap a la dimensió social de l’esport a la ciutat, – «Sap quantes nens i nenes no poden practicar esport per manca de recursos?» – li retreia Xavier Matilla al regidor d’Esport Dani Nart (PdeCAT)-.

Incompatibilitats de Sàmper?

El grup de Terrassa en Comú va demanar un informe al secretari de l’Ajuntament que esclareixi les sospites d’incompatibilitat de Miquel Sàmper com a tinent d’alcalde i la seva professió. «Jo no estic exercint d’advocat», afirmà Sàmper, «no hi ha excés de compatibilitats ni conflicte d’interessos». «Estan mentint», va reblar el regidor a TeC. L’alcalde Ballart va certificar que Sàmper ha complert les seves obligacions com a tinent d’alcalde sense interferir amb cap altre interès.

Related Articles

Deixa un comentari