El Vallès clama contra el tancament de l’àrea d’oncologia pediàtrica del Parc Taulí

No Comment

L’anunci per part del Departament de Salut del tancament de l’àrea d’oncologia pediàtrica de l’hospital Parc Taulí, de Sabadell, fet públic el passat divendres 25 de gener, va desfermar l’alarma entre la població, organitzacions i institucions, especialment ajuntaments de la comarca. De seguida es va fer una trobada i s’aprovà un manifest (llegiu a continuació) per defensar el manteniment d’aquesta àrea de l’hospital, així com en «defensa de l’atenció sanitària de proximitat i qualitat al Vallès Occidental», signat per bona part d’alcaldes i altres representants i agents socials.

Text íntegre del manifest:

Manifest en defensa de l’atenció sanitària de proximitat i qualitat al Vallès Occidental

El Vallès Occidental compta amb quatre hospitals de referència, el Taulí, que dona servei als municipis de l’àrea de Sabadell; la Mútua de Terrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa, que compten amb la seva pròpia àrea d’influència i l’Hospital General, amb gran impacte a Sant Cugat i Rubí i municipis de l’entorn. Són equipaments que ens permeten parlar d’una atenció sanitària de qualitat, pròxima i eficient.

Davant les informacions aparegudes recentment en relació a l’atenció sanitària a la comarca, els sota signants volem defensar els equipaments sanitaris del Vallès Occidental com a espais de proximitat i de qualitat. No volem descapitalitzar la sanitat a la nostra comarca.

Manifestem que som conscients que Catalunya, com altres punts d’Europa, ha de comptar amb pols de coneixement centralitzats i també som conscients que la concentració de serveis sanitaris pot permetre, no només una optimització de recursos, sinó també una major capacitat d’investigació i innovació. Però aquest fet, ha de ser compatible amb una atenció propera de qualitat. No volem perdre serveis a la comarca. Estem disposats a col·laborar en la planificació de serveis, però no a renunciar d’entrada a serveis que ja tenim i estan consolidats. El debat de l’eficiència ha de ser compatible amb la proximitat.

A la comarca disposem de centres d’excel·lència i que poden assumir aquelles àrees mèdiques en les quals tinguin expertesa. I, evidentment, treballant en xarxa. Volem que els serveis que ja tenim en el centres hospitalaris de la comarca una àrea de pediatria oncològica infantil, que aquesta pugui treballar per tota la comarca, no només per l’àrea d’influència de Sabadell. I si l’Hospital de Terrassa és pioner en un tractament com per exemple en medicina nuclear, que se’n pugui beneficiar també tota la comarca. Les persones usuàries potencials som tots i totes els vallesans i vallesanes. No tot s’ha de fer a Barcelona. Cal fer comarca. I en el cas que ens ocupa aquests dies: apostar per mantenir el servei d’oncologia pediàtrica al Taulí és fer comarca.

Per a tot això, des del Vallès Occidental, tal com hem fet en altres ocasions, volem defensar els nostres hospitals i fer-ho en benefici de la màxima eficiència, eficàcia i transparència dels centres. Des dels municipis serem al costat del govern de Catalunya per afrontar els nous reptes que puguin sorgir, però cal fer-ho des de la màxima complicitat, amb la màxima transparència. No es pot treballar d’esquenes al territori, cal fer-ho amb diàleg, sense precipitació i de la mà dels professionals sanitaris.

Sotasignants:

1. Lluís Brunet, president del Parc Taulí (1992-2003).

2. Pere Fonolleda, president del Parc Taulí (2003-2013).

3. Dra. Helena Ris i Romeu, directora general Parc Taulí (2001-2011).

4. Celestino Raya, President de l’associació catalana de fibrosi quística.

5. Manel Giménez, Delegat del Vallès de l’Associació Catalana de Fibrosi Quística.

6. SATSE, Sindicat d’Infermeria del Parc Taulí.

7. Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, Filial del Vallès Occidental.

8. Cambra de Comerç de Sabadell.

9. UGT Vallès Occidental.

10.CCOO Vallès Occidental.

11.Ignasi Giménez Renom, Alcalde de Castellar del Vallès i President del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

12.Alfredo Vega, Alcalde de Terrassa.

13.Ana Maria Martínez, Alcaldessa de Rubí.

14.Javi Silva, Alcalde de Polinyà.

15.Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans.

16.Eva Menor, Alcaldessa de Badia del Vallès

17.Pol Gibert, Diputat al Parlament de Catalunya.

18.Marta Farrés Falgueras, candidata del PSC a l’alcaldia de Sabadell.

19.Joan Carles Sánchez, ex-alcalde de Sabadell.

20.Ramón Burgués, ex-regidor de Salut de l’Ajuntament de Sabadell (2009-2011).

21.Cristina Moreno, ex-regidora de Salut de l’Ajuntament de Sabadell, (2011-2015).

22.Adrián Hernández Moyano, portaveu del Grup Municipal de Ciutadans a l’Ajuntament de Sabadell.

23.Esteban Gesa, portaveu del Grup Municipal del PP a l’Ajuntament de Sabadell.

24.C’s Sabadell.

25.PP Sabadell.

26.Marta Morell, Secretària General de Podem Sabadell.

Related Articles

Deixa un comentari