Els grups municipals es barallen per la (poca) participació

No Comment

Miquel Gordillo

Participa la ciutadania en els debats polítics municipals? Ni govern ni oposició poden defensar amb rotunditat que sí. Però tampoc és cap novetat. Una proposta presentada pel PSC en el Ple del 26 de novembre plantejava debatre quin és el millor horari a l’hora de fer els plens, entre d’altres.

De fet, l’oposició sempre ha considerat que el canvi a horari de matí que va fer el govern impedeix que vingui més gent al saló de plens. Aquest punt va donar peu a una discussió entre els grups que denota com s’arrossega el debat sobre com despertar l’interès entre la gent sobre els afers públics de la ciutat.

«Estem en retrocés amb la participació ciutadana», deia Javier García (PSC), i posava com a exemple les recents audiències públiques en què el govern rendeix comptes, o més aviat simplement explica de manera resumida, sobre les accions fetes. «En totes les seves audiències han participat 4 persones!», segons el regidor socialista.

«Normalment, aquesta sala sempre està buida, exceptuant avui» – un nodrit grup d’estudiants de ciències polítiques s’havia apropat al Ple -, segons Montse Trullàs (JxT). Cs anava més enllà en les crítiques: «a aquest govern el Ple li fa nosa, per això el va traslladar al matí», en paraules de David Aguinaga, i criticava la constant presència dels regidors de TxT a les xarxes: «si algú té un problema li envia un tuit a l’alcalde i ell ja resoldrà el problema, això fa que es degradin els debats i la participació ciutadana».

L’oposició considera que el canvi a horari de matí que va fer el govern impedeix que vagi més gent als Plens

García (PSC):
«Estem en retrocés amb la participació ciutadana»

Trullàs (JxT):
«Aquesta sala sempre està buida»

«La participació no és perfecta aquí ni enlloc, no hi ha solucions màgiques», es defensà Ona Martínez Viñas, regidora de Qualitat Democràtica (ERC). Al seu torn, atacà l’anterior etapa en què manava el PSC: «venim d’un model en què la participació no era essencial, transformar això és difícil i és el que venim fent», els etzibà Martínez. Recriminà que els acords proposats no tenien un to positiu. Tot seguit, va tenir lloc una discussió i intercanvi de dades de visualitzacions del plenari a Youtube i d’assistència a actes durant l’actual i la legislatura anterior, on cadascú semblava voler tenir la raó.

Martinez Viñas (ERC):
«Venim d’un model en què la participació no era essencial, transformar això és difícil»

Com que no es va voler separar l’exposició de motius dels acords presentats, tal com reclamaren els partits del govern, no es va aprovar la proposta degut al vot contrari de TxT i ERC.

Més enllà de la discussió, les fórmules que es van provant des del consistori, i no és cap cosa nova, no funcionen i no troben la manera de despertar l’interès en qüestions que òbviament afecten a tota la ciutadania. Caldria fer una millor anàlisi més acurada, i sobretot, caldria una millor entesa entre els grups i aparcar les qüestions partidistes per poder trobar solucions al respecte.

 

 

Related Articles

Deixa un comentari