En Comú Podem comença la campanya a Terrassa, per derrotar el PP i ser primera força a l’Estat

No Comment

Amb un retard de quasi mitja hora, que donades les circumstàncies i els resultats de les enquestes i sondejos realitzats, no permet presagiar altres problemes, els diputats Josep Vendrell i Joan Mena i la diputada Mar Garcia van donar el tret de sortida a la “precampanya electoral” dels comicis del 26J, tot i ser una discreta roda de premsa a les portes de l’Ajuntament, al Raval.

Malgrat la proximitat física i marc simbòlic, només un dels regidors del grup municipal de referència, Terrassa en Comú, acompanyà les candidates, dirigents i activistes d’ICV, EUiA i Podem en la seva majoria.

Després de donar una sonada i inesperada sorpresa a les eleccions del 20 de desembre, en quedar com a primera força política catalana, ECP (coalició formada per Equo, En Comú, EUiA, ICV, Pirates i Podem) aposta ara per augmentar el suport al que defineixen com a «canvi real iniciat en la primera volta electoral». Aquesta vegada, consideren, arreplegaran el vot de les convençudes que ja van votar al desembre i, a més, el de no poques persones que van dubtar o creure que aquesta proposta no tenia massa opcions. Compten també amb la dispersió de vot que pot produir el relatiu estancament del procés sobiranista o les dificultats i contradiccions de relació entre les forces del mateix.

Josep Vendrell, Mar Garcia i Joan Mena durant la roda de premsa davant l'Ajuntament de Terrassa. Foto MG Josep Vendrell, Mar Garcia i Joan Mena durant la roda de premsa davant l’Ajuntament de Terrassa. Foto MG

D’altra banda, pretenen contribuir a la victòria a l’Estat espanyol. De fet, sumant els vots del 20D ja es poden considerar la segona opció amb més suport al conjunt de l’Estat. O sigui, comptant amb les pròpies forces només. Però també compten amb el desgast, si més no per confusió i problemes interns del PSC-PSOE i C’s. Creuen que aquesta circumstància pot animar més vot encara a seu favor, al temps que confien en el desgast que, més aviat que tard, hauria de pagar el PP com a element últim que els podria permetre aconseguir ser la força amb més vots i escons.

En Josep Vendrell va defensar un «govern a la valenciana» o «a la barcelonina», per l’aliança en tots dos casos amb el PSOE. El pacte que aquest partit camaleònic (té acords de legislatura locals i autonòmics de tots els colors) va cosir amb C’s i que ja es va verificar com impracticable, creuen que aquesta vegada tindrà menys possibilitats encara. «Guanyar el canvi, aprofundir-lo», aquest és l’horitzó que plantejà en Vendrell, veterà dirigent d’ICV, el partit que impulsa ECP amb més implantació territorial arreu del Principat.

Encara que el «canvi iniciat» amb les eleccions de desembre no té expressió concreta en la vida quotidiana de la ciutadania, considerà la Mar Garcia, filòloga i membre de Podem i els seus cercles feministes, aquest ja s’hauria pogut començar a veure. No només això, sinó que el considerà «irreversible». Clar que «cal consolidar-lo», i aquesta volta és el camí i oportunitat. «Hem mostrat cap a on anem: en aquests mesos hem portat la llei d’habitatge de la PAH a les Corts, hem defensat els drets de les treballadores de les llars, hem promogut i aprovat mesures contra la violència masclista i pel tancament dels Centres d’Internament per Estrangers», explicà en referència al treball que, tot i acabar sense tenir efecte legal o jurídic, va fer el ple de les Corts durant aquests mesos.

Terrassa i el Vallès occidental van ser un punt de força i motor per la victòria d’ECP, afirmà en el seu torn el candidat sabadellenc i dirigent d’EUiA Joan Mena, per plantejar la necessitat i possibilitat real de millorar encara aquest resultat. Així mateix, començar a Terrassa i el Vallès, explicà, vol ser un senyal en favor de la «Catalunya industrial i lluitadora». Aquest, subratllà és el millor lloc per començar aquesta campanya que es planteja com a «primer i principal objectiu la derrota del PP».

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari