Entitats del Districte 2 anuncien oposició a la construcció del projectat nou centre comercial

No Comment

«Manca de respecte i menyspreu del Consistori» és el tracte de l’Ajuntament egarenc en relació als habitants del Districte 2, segons denuncien 4 associacions veïnals i altres tres entitats d’aquesta zona de la ciutat, on es va decidir construir una nova i gegantina àrea comercial, just al costat de l’actual Eroski. Els col·lectius han anunciat oposició a la construcció del mateix.
El projecte, anomenat Terrassa Plaça, és una promoció del grup britànic Citygrove, amb seus a Regne Unit, Estat espanyol, Portugal, República Txeca i Emirats Àrabs. Es presenten com «un dels principals promotors en el sector immobiliari a Europa. En els darrers anys ha desenvolupat més de 185.000 m2 d’espais comercials».
Tot i les promeses sobre creació de llocs de treball i excel·lències del tipus: «Citygrove està segur que el projecte de parc comercial beneficiarà tant a la ciutat de Terrassa com a la regió de Catalunya en el seu futur creixement», les entitats del districte asseguren «tenir por i desconfiança».
És obvi que funciona el mecanisme del «massa bo com per ser cert», sobretot en moments com els actuals quan encara la suposada sortida de la crisi està molt lluny de significar que es pugui mirar el futur amb un mínim de tranquil·litat.
D’altra banda, el sector del petit i mitjà comerç viu amb angoixa creixent l’inici molt proper de les obres. L’obertura està prevista per la primavera del proper any. A l’Associació de Comerciants de Ca n’Anglada tenen molt clar que això afectarà moltíssim tot el comerç de la zona. Perquè, a més, les empreses més importants amb les quals s’ha d’obrir l’espai són Mercadona i Bricomart, alimentació i bricolatge, ferreteria i construcció, o sigui sectors de consum que precisament ocupen avui bona part dels negocis al districte, fins i tot amb oferta important dels supermercats Lidl i Consum. «No hi ha cap dubte que ens afectarà, és evident», asseguren des de l’associació.
La gent del Col·lectiu d’Aturats +50 anys, a més dels motius ja citats, tampoc no veu que aquest sigui un negoci massa clar. Coincidint amb la por del sector comercial, sospiten que, en el millor dels casos, «els llocs de treball que es puguin crear a la nova àrea es perdran en el teixit actual». De totes formes, i davant d’una situació que ja està totalment decidida, reclamen de l’Ajuntament que facin “acords i contractes amb les empreses per garantir treball als aturats de la zona».
Les entitats signen un comunicat, publicat el dimarts 24 de maig, en el qual denuncien que la decisió es va prendre sense consultar ningú ni abans ni després de concedir els permisos i llicències. A sobre, la reunió programada pel dilluns 23 de maig, ja tard i només marcada sota pressió de les organitzacions, ha estat ajornada «per motius d’agenda».
Precisament la publicació d’aquest comunicat, que dirigents del govern municipal van intentar evitar, segons han confirmat a aquest mitjà persones del moviment veïnal que asseguren haver rebut trucades, va fer que a l’Ajuntament trobessin ràpidament una nova hora i data per reunir-se. Just però en hores del tancament d’aquesta edició.

Pep Valenzuela

A seguir, text íntegre del comunicat:


Torre-sana plano_barrio_logo

A continuació, el text íntegre del comunicat:

L’Ajuntament ignora les Entitats del Districte 2

A principis del mes d’abril, la ciutadania, les entitats veïnals, comercials, socials i cíviques de la nostra ciutat coneixien pels mitjans de comunicació del projecte de construcció d’una nova superfície comercial, al costat de l’actual supermercat Eroski, al cor del Districte 2.

Ràpidament 7 entitats del Districte demanen una reunió d’urgència amb l’alcalde Jordi Ballart i els regidors responsables per tal de demanar explicacions de perquè no han sigut consultats ni abans ni després de concedir els permisos i llicències per portar a terme el projecte, de tal manera que entren a l’ajuntament instància el dia 19 del mateix mes d’abril.

Aquesta instància, demanava també informacions sobre:

1. Estudi de impacte en el teixit comercial.

2. Estudi sobre la destrucció i/o creació de llocs de treball.

3. Repercussions sobre el veïnat en els àmbits de sorolls i via pública.

4. Motius pels quals els veïns no hem estat informats prèviament ni per tècnics municipals ni per la Regidora del Districte.

5. Altres temes d’interès relacionats amb la nova construcció.

Setmanes més tard, l’ajuntament convocava a les entitats a una primera reunió pel dia 23 de Maig, 34 dies més tard de la sol·licitud.

El 23 de maig, o sigui ahir, a primeres del matí, l’ajuntament comunica de la impossibilitat de celebrar la reunió per culpa dels famosos “problemes d’agenda” i torna a citar per al proper 13 de juny.

Davant d’aquesta manca de respecte i despreci del consistori, volem denunciar aquesta actitud dilatòria i de fets consumats i manifestar que ens oposarem decididament a la construcció d’aquesta nova gran superfície comercial al nostre districte.

Lamentem que l’ajuntament incompleixi reiteradament alguns dels articles de l’encara vigent Reglament de Participació Ciutadana, concretament els que fan referència als drets a informar i ser informats.

Volem denunciar que 56.000 nous metres quadrats de superfície comercial a la nostra ciutat, és un greu atemptat al petit i mitjà comerç, del barri de Can Anglada, a més de que podria suposar la desaparició del ja de per si quasi inexistent als barris de Torre-sana, Vilardell i Montserrat, al temps que destruirà llocs de treball dels que viuen centenars de famílies i tan sols crearan un petit nombre de llocs de treball i en precàries condicions laborals.

Denunciem també que mentre l’equip de govern llança proclames sobre establir acords amb l’ajuntament de Sabadell per tal de impulsar un nou model comercial d’usos fora de la trama urbana, faci tot el contrari i autoritzi la creació d’aquesta nova superfície, en una clara mostra de la deriva general de l’actual consistori.

Finalment exigim enèrgicament la reunió posposada per l’ajuntament i instem als responsables municipals, especialment al seu Alcalde, que siguin fidels al mandat pel qual van ser elegits per la ciutadania.

AA VV Can Anglada

AA VV Torre-sana

AA VV Montserrat

AA VV Vilardell

As. Comerciants Can Anglada

Dones amb Empenta Vilardell

Aturats + 50 anys

Related Articles

Deixa un comentari