Entitats i consistori clamen per revertir el sistema energètic vigent i evitar la pujada constant de la factura de la llum

No Comment

La FAVT ha elaborat la següent moció, a la qual s’hi han adherit un seguit d’entitats de la ciutat. El text també va rebre el suport dels grups polítics municipals presents en el consistori, els quals ho van adoptar com a propis en el Ple del passat 29 de gener.


Moció de la FAVT sobre la pujada de la factura elèctrica i el sistema energètic vigent

La nostra ciutat ha estat pionera en molts àmbits, tant a nivell social com polític, tenim exemples com la creació del Parlament Ciutadà amb les diferents mocions, el Consell d’Entitats amb l’Espai per la Defensa dels Drets Humans i Socials de Terrassa (Espai Drets), nascut per defensar els drets a la ciutat i basat en la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, signada pel nostre ajuntament fa anys.

Vivim una època dramàtica en molts sentits, agreujada per la pandèmia de la Covid i els clars efectes del canvi climàtic, davant de tot això no podem ni hem de quedar impassibles. Des de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa i de la mà del teixit social de la nostra ciutat, per responsabilitat i conviccions, així com part del nostre compromís vers la ciutadania, volem fer pública aquesta moció, compartir-la i expandir-la i demanar també un ferm compromís per totes aquelles entitats que vetllen pel bé comú dels nostres conciutadans i conciutadanes, així
com també fer una crida i atenció a la nostra alcaldia i grups polítics municipals perquè se sumin a ella i cerquem solucions de facto i fins i tot valentes i revolucionàries, per revertir l’actual sistema energètic, del tot inassolible i insuportable.

1. La ciutadania, en general, està al límit pel patiment constant, degut en aquests moments a l’actual pandèmia i agreujat pels problemes climàtics que han portat fortes borrasques de neu, pluja i gelades.

2. Als problemes de pujada constant de la factura de la llum ja habituals, se suma ara els efectes del temporal de fred i neu que hem patit i que han provocat, segons sembla, la pujada i fort repunt de l’ús d’aquest servei.

3. El veïnatge està assumint una pujada del rebut elèctric en molts casos inassolibles, amb mitjans econòmics i materials molt limitats, que porten a l’augment de l’estrès i la impotència que suposa haver de decidir entre comprar per menjar i sobreviure o pagar els rebuts.

4. Veiem com els controls reguladors no pal·lien de cap manera els rigors climàtics que pateixen moltes famílies a les seves llars, afectant de forma més dura i crua en les persones d’edat avançada i els infants, quan els primers ja estan suportant una dura lluita per la Covid. Aquesta situació ja és insostenible i inacceptable i hem de dir prou i requerir solucions immediates i un canvi profund en el sistema energètic global i segurament particular, a nivell de ciutat, amb valentia i lideratge polític.

5. Reivindiquem que és necessari i imprescindible una regulació i canvi profund del sector, clar i transparent on la vida de milions de persones (inclosos els nostres més de 220.796 habitants a la ciutat) no depenguin dels interessos particulars de certes empreses, grups de poder i oligopolis.

6. Cal fer que aquest sigui un servei protegit en la base i altament regulat i controlat, així com un servei de primera necessitat, bàsic i universal, no subjecte a obscurs interessos.

7. Per tot això, denunciem la constant pujada dels rebuts i factura de la llum, així com les polítiques laxes i poc intervencionistes que no porten a revertir aquesta situació sinó només a posar pegats.

8. Per la salut de les nostres famílies i la ciutadania en general, demanem un servei universal equitatiu, regulat i accessible segons les condicions de vida de cada grup familiar. La FAVT, membre de la Coordinadora del Moviment Veïnal de Vallès, demana el suport i l’acord dels grups municipals en aquestes reivindicacions que presentem en aquesta moció, així com que s’elevi aquesta a organismes superiors, com les Conselleries corresponents de la Generalitat de Catalunya, els grups polítics del Parlament Català i en darrera instància al Govern espanyol. Comptem amb el suport clar i de sobres expressat de la Confederació de Federacions Veïnals de Catalunya (Confavc), i demanem també que s’elevin a tots els estaments autonòmics i nacionals que calguin.

I també i primordial, demanem el suport de totes les entitats i del teixit social de la nostra ciutat, Terrassa, a aquest document, i que així consti en document adjunt amb el nom de totes les entitats que s’hi adhereixin. Perquè aquesta és la lluita de tothom i la raó de ser de la nostra federació, no podem ni hem de deixar ningú enrere.

Entitats que han donat suport a la moció de la FAVT:

AV Segle XX, AV Torre Sana, AV Ca n’Anglada, AV Egara, AV Antic Poble de Sant Pere, AV Can Boada del Pi, AV Can Palet de Vista Alegre, Casal de la Dona, Taula de l’Aigua, MAPID (Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica), Justícia Energètica de Terrassa, MPDT (Moviment Pensions Dignes Terrassa), El colectivo de Parados de Terrassa y los promotores de la renda garantida, Consell d’Entitats, Iai@flautes-Terrassa.

També donen el seu suport membres de la Junta FAVT i altres entitats veïnals.

 

Related Articles

Deixa un comentari