Entrevista amb Dolors Lledó, presidenta de la FAVT: “Cal renovació, gent jove i moltes més dones”

No Comment
Dolors Lledó intervenint a l’assemblea de la Favt. Foto PV

Pep Valenzuela

Nascuda a Terrassa, l’any 1973, la Dolors Lledó s’inicià en el món associatiu a partir de la seva incorporació a l’associació veïnal del barri de Les Carbonelles el 2015. Amb estudis fins a batxillerat, ha treballat a la Sony, de cuidadora i assistència domiciliària. Ara fa el curs per treure el certificat de professionalitat en assistència sòcio-sanitària en institucions socials. Divorciada, és mare d’una filla de 14 anys. És per això que destaca les «dificultats per compatibilitzar treball, família i activisme social».

Però com ànims, forces i decisió no li manquen, va implicar-se a fons. El 2016 assumia la presidència de l’AV i s’incorporava la junta de la Favt, on ha estat vocal, secretària i vicepresidenta en aquests darrers dos anys. I ara, presidenta. La primera de la Federació d’entitats veïnals.

Declara la Dolors que l’entrada en el moviment veïnal va ser un «canvi total» a la seva vida, «de no saber res del moviment a ficar-m’hi a tope». A més de canvis també una mica de «xoc» al principi, quan es veia en un espai de debat on es tractaven «qüestions importants de la ciutat». Ara ja està avessada, «m’he anat integrant i sentint-ho molt, m’agrada».

Assumir ara la presidència és un repte gran, però s’hi sent amb força. A més, «veig que puc aportar, estic disposada a treballar; i és un pas important, no només per a mi, sinó també per l’entitat, per fer equilibri a la junta i fer notar la presència de les dones, encara que de moment sóc l’única».

Aquesta situació, explica, posa en evidència la «necessitat de renovació, cal gent jove i moltes més dones». La diagnosi, en tot cas, es compartida pel conjunt de membres de la junta, 8 en total, i el treball i reptes s’assumeixen molt clarament com a equip. «Posarem molt èmfasi en els temes socials», assegura la nova presidenta en entrevista amb Malarrassa.

Les mancances que palesen la composició de la junta de la Favt són un reflex de la situació en el conjunt d’AV, «és un mal endèmic», considera, a la majoria de juntes l’edat és bastant o molt alta i n’hi ha poques dones. Però, a més, les dones en les associacions «tenen prou problemes per compatibilitzar casa, feina i activisme social». Explica que la junta no té un pla massa concret d’intervenció per revertir aquesta situació. «El que podem fer i farem serà demanar i insistir amb les AV perquè estiguin més alerta i facin els seus propis plans per incorporar i donar rellevància a les dones».

La Dolors Lledó diu que no ha tingut problemes en la junta, «però t’has de fer escoltar, perquè els homes parlen amb molt d’èmfasi; jo, per sort, tinc un caràcter obert, escolto a tothom, però també em faig escoltar».

Sobre la nova responsabilitat, declara que «tenir càrrec no és important, sinó la feina que es fa, i jo sóc molt treballadora i tinc moltes ganes, i per sort un equip que dóna suport». D’altra banda, afegeix, «no m’agrada parlar de mi, jo sóc més d’estar en un segon pla, valoro el treball del grup, col·lectiu, i en aquest grup han volarat la meva feina i he acceptat perquè crec que puc aportar una nova perspectiva, perquè estic també la Casal de la Dona i al grup LGTB-Terrassa; ja era hora que la Favt tingués una visió feminista i una presidenta, perquè fins ara només hi havia hagut 3 dones vicepresidentes».

Related Articles

Deixa un comentari