ERC-MES visita Aigües de Manresa, un servei municipalitzat d’èxit

No Comment

El debat sobre el futur de la gestió del servei d’aigües a la ciutat, la seva titularitat i quin model, ha vingut agafant rellevància en els darrers mesos i s’anuncia com el tema estrella del curs que comença.

Passant a l’acció, membres del grup municipal de la coalició ERC-MES de Terrassa van decidir conèixer altres experiències, i concretament van visitar la ciutat de Manresa, on aquest servei és un cas modèlic de gestió integralment municipal. “A Manresa, hi ha una mística de l’aigua”, afirmà el director d’Aigües de Manresa, Josep Alabern Valentí, davant els representants de la delegació egarenca, encapçalada pel president local d’ERC i regidor Carles Caballero.

Amb una història de segles a les esquenes, afegí el director de la mina d’aigües de la capital del Bages, totalment pública, l’abastiment d’aigua sempre ha estat un tema de ciutat i “gestionat per la ciutadania”. Des del 1982, aquesta tasca l’ha desenvolupat l’empresa pública Aigües de Manresa. “La municipalització s’ha verificat com un model d’èxit”, assegurà en Caballero, que el passat dia 30 de setembre els representants d’ERC-MES Terrassa van conèixer en profunditat.

Josep Alabern, Josep Serra, Carles Caballero (des de l'esquerra). Foto: ERC-MES Josep Alabern, Josep Serra, Carles Caballero (des de l’esquerra amb mans a taula). Foto: ERC-MES

El director d’Aigües de Manresa va explicar a la delegació terrassenca l’evolució d’una empresa que ha acabat gestionant l’aigua de 21 municipis dels Bages, a més de fer-se càrrec de tot el cicle de l’aigua a la capital bagenca, des de l’abastiment, distribució, servei tècnic, clavegueram i, fins i tot, de les piscines municipals. L’empresa suposa un 20% del pressupost general consolidat de la ciutat i, segons el seu director, “és un model inqüestionable i d’orgull per la ciutat”.

Coneixedor de la fi de la concessió a la Mina a Terrassa, Josep Alabern ha explicat les possibles opcions que té al seu abast la ciutat ara per repensar el seu propi model. Així mateix, valorà positivament el nomenament de Joan Gaya com a Comissionat de l’aigua que arbitrarà aquest debat.

Alabern, però, ha deixat clar que “la tendència actual a tot el món és la municipalització”. Segons el director d’Aigües de Manresa, el 80% de la gestió de l’aigua al món és pública. Un percentatge que es redueix al 50% a Espanya i que a Catalunya es reverteix del tot, amb un escenari on el 90% de la gestió és privada.

Les experiències d’èxit de ciutats com París han propiciat en les darreres dues dècades un replantejament de la gestió a favor de l’àmbit públic. Els representants d’ERC-MES consideraren una reunió de treball molt profitosa. Assistiren també el president de MES Terrassa, Josep Serra, l’enginyer Joan Baltà (MES) i els regidors de l’ajuntament de Manresa, Mireia Estefanell i Marc Aloy (ERC).

Related Articles

Deixa un comentari