Després d’anys de reivindicació i d’un concurs amb una proposta de disseny, aquest gran parc de 30.000 metres quadrats, ubicat a Sant Pere Nord, començarà a ser una realitat després d’un procés participatiu per fer-hi aportacions i propostes de millora.
Imatge virtual amb el projecte del nou Parc de la República. MG
El nou Parc de la República serà una realitat al barri de Sant Pere Nord, després d’anys d’espera, i de comptar amb un avantprojecte que va resultar guanyador en un concurs. Seran en total 30.000 metres quadrats de zona verda i esbarjo que connectarà la Rambla de Francesc Macià amb l’avinguda de Béjar, i que delimitarà també amb l’Avinguda del Vallès i el carrer Provença.
Va ser el passat 19 de novembre de 2018 quan es va signar el contracte amb l’equip guanyador d’aquest concurs d’idees, Feu’Godoy Arquitectura, radicat a Solsona. Ara l’Ajuntament està realitzant un procés participatiu per donar a conèixer a la ciutadania la proposta guanyadora, així com per obrir canals per rebre propostes i suggeriments.
En la sessió de presentació del projecte de nou parc, realitzada ahir dijous al Vapor Universitari, el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, anuncià el que serà «un gran espai de ciutat, un pol d’atracció on es concentren set equipaments públics, i en el futur dos més», com seran la residència per a gent gran i els habitatges tutelats. «Arribar fins aquí no ha estat fàcil, ho sap prou bé l’associació veïnal”, recordà Armengol, “ha requerit realitzar expropiacions molt costoses», a la vegada que destacà que es tracta «d’un projecte que correspon a tota la ciutat, no només a l’equip de govern».
Recuperar la identitat
Els seus promotors assenyalen que el projecte pretén recuperar la identitat del passat i posar de manifest la història de l’espai. «Volíem conèixer la història del territori a l’hora de dissenyar el projecte», explicà Anna Feu, de Feu’Godoy Arquitectura, tot recuperant «el coneixement dels seus camps de conreu, les masies que l’envoltaven, l’antic Camí de Can Petit o l’antiga mina».
L’avantprojecte presentat salva un desnivell important, per això hi haurà terrasses en plataformes per adaptar-se a l’orografia del terreny, segons exposà en Carles Godoy, del mateix despatx d’arquitectura. Així, el disseny proposat incorpora diversificar els espais amb diferents usos, com ara jocs infantils, circuit per a gent gran, pistes d’streetball, àrea de pícnic i horts urbans, entre d’altres.
El procés participatiu que ara s’enceta pretén «donar a conèixer a la ciutadania l’avantprojecte i recollir-ne suggeriments de millora», El dissabte 2 de febrer, durant el matí, «traurem els plafons del projecte al carrer per recollir-ne opinions», anuncià en Marc Majós d’NDIC, empresa que liderarà aquest procés participatiu. Segons anuncià, la mateixa tarda, en el Centre Cívic President Macià, a partir de les 16.30 h, i hi haurà una sessió de treball. El 20 de març es farà una sessió de retorn després de recollir totes les propostes. A la web https://participa.terrassa.cat/processes/parc-republica s’hi pot accedir a la informació disponible i abocar-hi propostes a través d’un qüestionari.
Per la seva banda, Jaume Àvalos, president de l’Associació de Veïns de Sant Pere Nord, destacà durant la presentació que “per a nosaltres és un moment molt important, després d’anys d’espera”. A la vegada que insistí en la necessitat de comptar amb les opinions de les entitats del barri que hi treballen en la zona: «estarem a sobre del pròxim equip de govern per tal que el projecte tiri endavant», explicà Àvalos, qui remarcà que la culminació del parc «serà el final d’un procés i d’un deute que l’Ajuntament tenia amb el barri».
Miquel Gordillo
Deixa un comentari