Espai Drets i la Favt, dos anys de treball conjunt defensant els Drets Humans i Socials

No Comment

En la tardor de 2015, la Junta de la FAVT vàrem valorar com un objectiu cada vegada més necessari el fet de potenciar la defensa dels Drets Humans i Socials, cada vegada més amenaçats. Per això, vàrem contactar amb diverses entitats socials de la nostra ciutat per dialogar al voltant del tema. Coincidíem amb l’objectiu i vam crear conjuntament, el novembre de 2015, l’Espai per la Defensa dels Drets Humans i Socials de Terrassa.

Aquesta plataforma està composta per 14 entitats (encara que resta oberta a qualsevol entitat social que vulgui participar-hi). Està exempta de finalitats polítiques i té com a objectiu dur a terme accions per defensar els drets Humans i socials de totes les persones residents a Terrassa, prenent com a referència la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat, que l’Ajuntament va signar l’any 2000, però que amb prou feines es coneixia ni s’havia aplicat.

Des de llavors, els membres de l’Espai Drets ens hem anat trobant de forma periòdica, i el primer objectiu fixat ha estat i segueix sent el de promoure la difusió i el coneixement del contingut de la citada Carta Europea. Durant els primers mesos de 2016, i després de constatar que l’objectiu era compartit per l’Ajuntament, en concret per la regidoria de Qualitat Democràtica, i després d’un intens treball de diàleg i consens, el desembre de 2016, l’Ajuntament de Terrassa i l’Espai Drets signarem un conveni en què l’administració municipal reconeix l’Espai com a «Comissió ciutadana per al seguiment i impuls de la Carta Europea». Un fet important i inèdit, a Catalunya i Espanya, que es doni aquest reconeixement municipal a una entitat ciutadana per a aquest objectiu.

Un altre fet destacable és la implicació de l’Espai i la FAVT en el primer procés participatiu per escollir una persona per ocupar la Sindicatura de Greuges de la ciutat, que es va celebrar a finals de 2016, quan la FAVT vàrem donar suport a la presentació d’un candidat a la Sindicatura la qual, encara que ho vam fer en nom de l’Espai, i que es justificava pel fet que la Sindicatura és una figura clau per a la defensa dels drets de la ciutadania de Terrassa estava vacant des de feia mesos. Desgraciadament, aquest primer procés es va haver d’anul·lar per deficiències en la recollida de vots telemàtics, la qual cosa va comportar tot un any més, el 2017, sense que hi hagués aquest càrrec a la ciutat.

Encara que l’oficina de la Sindicatura hagi seguit funcionant, ha estat perjudicial per a la defensa dels drets de la ciutadania de Terrassa la vacant de la figura de la Sindicatura. Durant tant temps pel que la FAVT, vam tornar a implicar-nos a la fi del passat any, en el segon procés participatiu d’elecció del nou Síndic de Terrassa, presentant aquesta vegada en nom propi, però a petició de l’Espai, a la Sra. Isabel Marquès com a candidata a la Sindicatura, que en el Procés de recollida de suports de la ciutadania va resultar ser la persona que va obtenir major nombre de suports, i per això ha estat nomenada com la nova Síndica després de votació dels grups polítics en el darrer Ple municipal de gener, del que ens alegrem perquè amb això acaba un període de 45 mesos sense Síndica de Terrassa.

La Campanya “Dignifiquem la Diversitat” té com a objectiu dignificar les persones amb diversitat funcional intel·lectual

Aquests fets són importants, però ja estan culminats. En clau de present, l’Espai Drets va engegar la Campanya “Dignifiquem la Diversitat” al juny del 2017, que té com a objectiu dignificar les persones amb diversitat funcional intel·lectual i en la qual ja s’han fet diverses xerrades i debats, amb previsió de seguir fent actes aquest 2018.

Parlament Ciutadà sobre els drets

I en clau de futur, de cara els propers mesos, l’Espai Drets i la FAVT estem col·laborant amb el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana en la preparació conjunta de la segona edició del Parlament Ciutadà, que tindrà com a temes centrals la Carta Europea de salvaguarda dels drets humans a la ciutat, amb esment específic a drets bàsics, i a més, conceptes tan importants com la democràcia i la participació.

El Parlament Ciutadà és un espai de participació directa en què poden intervenir, prèvia inscripció, ciutadans a títol individual o qualsevol entitat cívica de Terrassa, Sens dubte, aquests temes escollits per al debat, la reflexió i pronunciament estan de plena actualitat, en un moment com l’actual en què la vulneració de Drets Humans i Socials és una constant.

El primer acte previ de preparació d’aquest Parlament, se celebrarà el proper 8 de febrer a les 6 de la tarda a la Biblioteca del Districte 2, carrer Sant Cosme, nº 157, amb una conferència i col·loqui de títol “El Dret a la Ciutat. Quins drets tens?“. Comptarà com a ponents amb la sra. Isabel Marquès, Síndica de Greuges de Terrassa i amb l’advocat, activista i membre d’Espai Drets Joan Tamayo, i serà de lliure accés a tota la ciutadania.

Ramon Clariana, president de la FAVT

Related Articles

Deixa un comentari