[Estrella Gil] El dret a l’assistència personal per a persones amb discapacitat

No Comment

A un dels últims plens de l’any es va aprovar una proposta innovadora que es va gestar fa anys: la figura de l’assistent personal per a persones amb discapacitat. Tots els partits van votar a favor, tot i que, no està clar encara com es durà a terme.

Fa dos anys que, a la masia Freixa, es va presentar el projecte recolzat per la síndica, la senyora Marquès. Ara és més a prop de fer-se realitat. Les entitats que representen les persones amb discapacitat han presentat la proposta al Ple per assolir que totes les persones que ho necessiten, tinguin reconeguda i assignada l’assistència personal que necessiten per millorar la seva qualitat de vida i el seu benestar social. Aquesta nova figura ha de tenir unes característiques molt clares:

S’han de facilitar fórmules per l’autogestió i contractació de l’assistència personal entre particulars. La decisió dels serveis que s’han d’adjudicar a la persona amb discapacitat es pressa per la pròpia persona amb diversitat. Es tracta de l’empoderament de la persona que rep l’ajuda, un acompanyament versus l’assistencialisme en la cura, garantint la no ingerència de tercers en la presa de decisions. Aquest servei tindrà un cost monetari adequat i flexible, amb la finalitat d’aconseguir una qualitat de vida, autonomia i independència per a la persona usuària del servei. ECOM (Federación de entidades de personas con discapacidad física) ha recolzat sempre aquesta iniciativa a nivell estatal i és molt important que Terrassa hagi fet aquest pas endavant.

Les administracions públiques han de vetllar perquè es facin efectius els drets de les persones amb diversitats com ho han de fer amb qualsevol altre ciutadà. Aquest dret ja està recollit a la convenció de drets de les persones amb discapacitat del 2006, a l’article 19 especifica el dret a viure d’una manera independentment i de manera inclusiva a la societat. Per això, és tan important que a Terrassa es posi fill a l’agulla, encara que queda molt perquè sigui una realitat.

Per ampliar informació: El derecho a la asistencia personal y la vida independiente desde la comunidad (Youtube)

Estrella Gil, escriptora i activista de Prou Barreres

 

Related Articles

Deixa un comentari