EUiA aposta per la confluència a Guanyem, tot criticant diversos aspectes

No Comment
Ivan Martos i Raül Martínez, de la coordinació d'EUiA-Terrassa. Foto: EUiA Ivan Martos i Raül Martínez, de la coordinació d’EUiA-Terrassa. Foto: EUiA

Esquerra Unida i Alternativa de Terrassa aposta per un “front popular, una aliança de les esquerres i els moviments socials. Aliança que pensem ha de d’estar primer de tot al carrer, a les reivindicacions concretes (…). I també per un front social i polític que presenti una alternativa guanyadora i de caràcter rupturista a l’Ajuntament”. Aquesta és la perspectiva estratègica general en la qual emmarca la seva proposta municipal l’organització que junt amb Iniciativa per Catalunya-Verds i el PSC ha format part del govern municipal durant els darrers anys.

Consideren des d’EUiA que aquest front o aliança a la ciutat ja té nom: Guanyem Terrassa. Així ho decidiren el passat dissabte 7 de febrer durant la celebració de l’assemblea local de l’organització. Expressen, per tant, el “desig de formar part de la comissió política de la confluència i fer proposta política amb la resta d’organitzacions”.

Això, malgrat les “limitacions i mancances que aquest procés de confluència electoral local està tenint”. Doncs consideren que “un procés d’unitat ha de partir d’unes propostes programàtiques mínimes i consensuades. I desafortunadament en aquests mesos no s’ha volgut parlar de programa, ni del que es vol fer a l’ajuntament”.

Afirmen també “desacord” amb la forma de fer la candidatura electoral, ja que “s’està creant un equip pels 6 primers llocs de la candidatura, i no estem d’acord amb els criteris utilitzats”. Perquè consideren que no hi hauria els activistes socials de moviments populars de la ciutat, sindicalistes i gent que treballa en els barris… “Pensem que no es té en compte criteris sectorials, territorials i de pluralitat”.

Declara EUiA, així mateix, tenir també “temor” que aquest equip que lideri la candidatura pugui ser “excessivament elitista des del punt de vista acadèmic”, i que “no tingui representació les classes treballadores, la majoria de la ciutadania terrassenca”. Lamenten també el fet que el candidat proposat per EUiA per tancar l’equip, el 6è, “no s’ha volgut acceptar (…), impedint que almenys de moment EUiA tinguem cap representació a la candidatura”.

 

 Comunicat de l’assemblea local d’EUiA-Terrassa sobre les confluències socials i polítiques

Aquest dissabte passat 7 de febrer ens vam reunir pel matí l’Assemblea Local

d’Esquerra Unida i Alternativa de Terrassa, en el nostre local a Ca n’Anglada, per tal de valorar la situació política actual i els reptes de les properes setmanes.

EUiA de Terrassa valorem que és necessària la unitat popular per tal de derrotar les polítiques de la Troica al país i a Terrassa. És necessari un canvi social i polític que posi davant de tot les persones, les condicions de vida i de treball, els serveis públics i els drets socials i civils.

A EUiA de Terrassa considerem que no hi han canvis sense l’organització, unitat i mobilització de les classes populars i treballadores. Per a això, ens proposem incrementar la mobilització popular en els propers temps, per tal de combatre les desigualtats i injustícies socials (com l’atur, l’exili juvenil, les retallades en sanitat i educació, la repressió política, els desnonaments, pobresa energètica i alimentària, etc…).

El 22 de març de l’any passat més de dos milions de persones van participar a la Marxa de la Dignitat, recorrent Madrid des de tot l’estat per reclamar “Pa, Treball i Sostre”, sent la mobilització més gran mai viscuda a l’estat espanyol. Aquest any novament es tornarà a repetir la Marxa de la Dignitat el dissabte 21 de març, i volem que des de Terrassa es formi un bloc potent, portant el màxim de terrassencs i terrassenques.

Volem omplir des de Terrassa molts autobusos. Ja s’ha començat a treballar amb varies entitats terrassenques en aquesta línea, i EUiA ens hi sumem amb molta empenta i il·lusió.

També ens marquem l’objectiu de que aquest Abril Terrassa torni a ser republicana.

L’any passat gràcies a la feina unitària de la Comissió 14 d’Abril de Terrassa es van fer diversos actes republicans a la ciutat. I aquest any ho volem tornar a repetir. EUiA ens tornem a sumar a la Comissió 14 d’Abril, perquè estem convençuts que la gran majoria de la ciutadania de Terrassa rebutja la institució monàrquica per antidemocràtica. El país necessita d’una ruptura democràtica amb el Règim monàrquic, bipartidista i corrupte sorgit a la transició, i l’inici d’un nou procés constituent republicà.

En la mateixa línea de defensar els drets socials, civils i laborals, EUiA de Terrassa donarem suport als propers actes de la Xarxa de Solidaritat Popular i dels sindicats de classe, com la 2ª Cursa de Terrassa per la Justícia Social o els actes reivindicatius del 8 de Març i del Primer de Maig.

També la nostra assemblea ha valorat i debatut sobre el procés de confluència d’una candidatura unitària d’esquerres i ciutadana a Terrassa per les eleccions municipals. Per unanimitat l’assemblea ha donat ple suport als companys d’EUiA que han treballat aquest procés i les propostes que han portat a aquesta assemblea.

De la mateixa manera que la victòria a Grècia de la coalició d’esquerres Syriza està sent un revulsiu de transformació pels pobles europeus, EUiA pensem que aquest camí també és el nostre. I a Terrassa hem apostat per un front popular, una aliança de les esquerres i els moviments socials. Aliança que pensem ha de d’estar primer de tot al carrer, a les reivindicacions concretes (com les del 22M: pa, treball, sostre i dignitat). I també per un front social i polític que presenti una alternativa guanyadora i de caràcter rupturista a l’Ajuntament.

Aquest procés d’unitat popular té en les eleccions municipals només un front més. En aquest sentit EUiA hem apostat a Terrassa per la confluència amb altres forces d’esquerres.

En aquest sentit, l’assemblea d’EUiA de Terrassa aprova continuar confluint i dialogant amb els nostres companys de coalició, ICV, i amb Guanyem i Podem. Perquè és imprescindible espais d’unitat per a la recuperació econòmica, social, laboral i democràtica. Volem continuar incidint i influint en aquest espai de confluència.

Per tant és el nostre desig formar part de la comissió política de la confluència i fer proposta política amb la resta d’organitzacions. Si la confluència tanca amb èxit una candidatura participarem, donarem suport i farem campanya per demanar-hi el vot. Tot i així, hem de fer constar les limitacions i mancances que aquest procés de confluència electoral local està tenint.

Pensem que un procés d’unitat ha de partir d’unes propostes programàtiques mínimes i consensuades. I desafortunadament en aquests mesos no s’ha volgut parlar de programa, ni del que es vol fer a l’ajuntament. Pensem que tota opció política ha de tenir un programa clar del que vol. A la confluència a Terrassa li cal dotar-se de contingut. De fet, fa mesos que EUiA de Terrassa tenim un document programàtic per Terrassa, esperant poder publicar-lo i posar-lo a disposició i debat en l’espai d’unitat que es conformés.

També ens trobem en desacord en com s’està formant la candidatura electoral. S’està creant un equip pels 6 primers llocs de la candidatura, i no estem d’acord amb els criteris utilitzats. Nosaltres defensem que en aquest equip de la candidatura estigui format per activistes socials de moviments populars de la ciutat, per sindicalistes, per gent que treballa en els barris… Pensem que no es té en compte criteris sectorials, territorials i de pluralitat.

 

Temem a més que aquest equip que lideri la candidatura pugui ser excessivament elitista des del punt de vista acadèmic, on no tingui representació les classes treballadores, la majoria de la ciutadania terrassenca. A més, EUiA vam proposar que el nostre candidat tanqués aquest equip, anant en la posició nº 6, però al menys de moment no s’ha volgut acceptar la nostra proposta, impedint que almenys de moment EUiA tinguem cap representació a la candidatura.

Lamentem que els companys de la CUP hagin decidit abandonar aquest procés. Nosaltres continuem pensant que haurien de ser-hi i de tenir un paper rellevant. També pensem el mateix del Procés Constituent. Esperem continuar trobar-nos amb la CUP al carrer, perquè els considerem companys de lluita.

Els processos de confluència i unitat tenen èxit si es respecta la pluralitat del moviment i la identitat de cadascú. Encara som a temps de fer les coses millor i tenir la nostra pròpia «Syriza terrassenca». Amb Esquerra Unida de Terrassa sempre es podrà comptar per sumar a favor del poble. Fem entre tots i totes un gran moviment amb un programa de transformació, i Recuperem Terrassa.

Related Articles

Deixa un comentari