EUiA: el pacte sociovergent posa ‘les polítiques socials de l’Ajuntament en perill’

No Comment

La Comissió Política d’Esquerra Unida i Alternativa va fer públic un comunicat en el qual denuncia l’acord de govern municipal entre el PSC i Convergència. D’acord amb la formació d’esquerres, aquest acord posa en perill les polítiques socials de l’Ajuntament. Per aquest motiu, consideren que l’opció del PSC i l’alcalde Ballart és “irresponsable”, més encara si es té en compte que l’acord no suma majoria ni podria garantir estabilitat. L’acord, certifiquen, “no té gaire futur”.

pacte govern Ballart Sàmper Sàmper i Ballart somriuen en presentar l’acord de govern, acompanyats per Alfredo Vega. Foto: Gabinet Premsa Ajuntament TRS

Text íntegre del comunicat:

Sociovergència

EUiA de Terrassa rebutgem el pacte de govern entre PSC i CiU a l’ajuntament de Terrassa. Convergència és el partit de la corrupció, les retallades i les desigualtats. Pensem que les polítiques socials de l’ajuntament es troben en perill amb la dreta dins del govern de la ciutat. En aquest sentit, acusem d’irresponsables al PSC i a l’alcalde Ballart per pactar i governar amb la dreta. Aquest pacte de govern a més no garanteix gaire estabilitat, ja que no suma una majoria al Ple. Pensem que la sociovergència a Terrassa no té gaire futur.

La ciutadania estarem vigilants i mobilitzats de que no surtin perjudicades les polítiques socials, de que la dreta de Convergència no apliqui el seu programa neoliberal. Vigilarem de que aquest pacte no afecti al procés sobre el futur de la gestió de l’aigua a Terrassa. L’Ajuntament ha de mullar-se en aquest debat ciutadà i apostar per la remunicipalització.

Les competències que assumeix CiU en aquest govern local són de vital importància. Ocupació: una àrea de govern que ha de ser capaç de reactivar el teixit industrial, tan mancat a la nostra ciutat en els últims anys, generant ocupació de qualitat a la vegada que respon a les demandes socials. Tot indica que amb Sàmper al capdavant d’aquest àrea la patronal local esdevindrà peça clau a la taula anticrisi fomentada pel nostre consistori, desitgem que no perdi potencialitat i atengui els agents socials ja que són claus en el desenvolupament de la nostra ocupació per a que no esdevingui precària.

Esperem equivocar-nos però a la regidoria d’esports, segurament, continuarem amb les polítiques iniciades des de fa anys per l’Ajuntament de Terrassa en aquesta matèria: potenciar insfrastructures esportives públiques per després deixar-les en mans privades. Som coneixedors que els petits clubs esportius, de tot tipus, no tenen els recursos suficients per a mantenir instal·lacions pròpies però s’ha d’aconseguir un equilibri entre el club privat usuari d’una instal·lació pública, l’espai obert per a que la ciutadania tingui on practicar esport, i el foment d’activitats amb gestió municipal directa. Creiem adient recordar que les tarifes reduïdes per a aturats als poliesportius municipals són una bona mesura i volem que tinguin continuïtat, això com més informació als canals oficials de l’Ajuntament.

Per últim destacar la nostra incredulitat al conèixer que CiU també estarà al capdavant de participació ja que, precisament, no són exemple de res quan parlem d’obertura de les institucions, de pressa de decisions compartides, de debat ciutadà. Creiem que es ressentiran les polítiques dins d’aquesta àrea que, al final, afecta d’una manera o altra a totes les àrees del consistori de forma molt transversal.

Les darreres eleccions municipals van donar una clara i rotunda victòria a les forces polítiques d’esquerres i de canvi progressista. La dreta a la ciutat (CiU, C’s i PP) ha quedat molt debilitada. Per tant no té sentit aquest pacte de govern. Lo desitjable per la ciutat, i així ho van demostrar les urnes, serien acords programàtics entre les forces progressistes per fer estable el Ple i fer avançar la ciutat cap a la justícia social, la creació d’ocupació i la millora d’oportunitats.

La política ha de fugir dels passadissos, de les teatralitzacions i dels interessos personalistes; i centrar-se en millorar la vida de la ciutadania. Cal construir una alternativa d’esquerres i de canvi al govern sociovergent que posi per davant de tot els problemes reals de la gent. Les 40 principals mesures que es van aprovar en el Programa electoral de Terrassa en Comú són un bon punt de partida per treballar i avançar.

Volem decidir-ho tot

En el darrer Ple municipal de juliol es va aprovar una moció d’adhesió de Terrassa a l’Associació de Municipis per la Independència, convertint-se en la ciutat més important i gran de les que són membres. Es va aprovar gràcies als 8 vots nacionalistes de ERC, CiU i CUP, més 7 vots de regidors del PSC (dels 9 en total que tenen).

Pensem que aquesta adhesió tal i com s’ha fet és un error. Els set vots socialistes venen condicionats pel pacte de govern PSC-CiU. Una decisió que afecta els sentiments i identitats de la ciutadania no es pot aprovar d’esquenes a la mateixa i sense consultar-la.

Des d’EUiA-Terrassa defensem que la millor manera de decidir sobre l’adhesió o no a l’AMI és amb una consulta popular on cada ciutadà i ciutadana hi pugui dir la seva, ja que el Ple municipal no hauria de substituir la voluntat popular i menys encara en aquest cas, atès que el passat 24 de març els ciutadans i les ciutadanes de Terrassa van votar qui volien al govern de la ciutat i no pas adherir-se a l’AMI, una proposta que la majora de forces polítiques, inclós el PSC, no portaven al seu programa electoral.

Demanem, a més, transparència i informació sobre el cost econòmic, i quins són els possibles beneficis per la ciutat, a conseqüència de l’adhesió de Terrassa a l’AMI.

EUiA continuarem defensant el dret a l’autodeterminació de Catalunya. El poble català ha de poder decidir-ho tot amb plenes garanties democràtiques. Volem decidir quin model de país i quines relacions ha de tenir Catalunya amb l’estat espanyol i amb Europa, però també sobre els nostres drets, sobre quina sanitat i educació volem, sobre el TTIP, sobre el deute il·legítim, sobre les privatitzacions, sobre les relacions laborals, etc… Apostem per la unitat popular per aconseguir una ruptura democràtica amb el Règim monàrquic, bipartidista, corrupte i neoliberal sorgit el 1978 i per l’inici d’un nou procés constituent republicà, on Catalunya en referèndum i amb plenes garanties decideixi el seu futur polític.

En aquest sentit, les eleccions del 27 de setembre agafen un caràcter constituent i una importància molt rellevant. Poden significar un canvi i un inici constituent cap a un nou model de país; una Catalunya lliure: d’atur, de corrupció, de privatitzacions, de retallades, de desigualtats i lliure per decidir el seu futur. EUiA donem suport i formem part (amb ICV, Podem i Equo) de la candidatura de “Catalunya Sí que es Pot”. Pensem que és la candidatura que millor representa la Catalunya popular i treballadora i la que millor defensa la Democràcia econòmica i participativa, la Sobirania popular i els Drets socials i humans. Estem davant d’una gran oportunitat i EUiA ens deixarem la pell per guanyar Catalunya. Estem convençuts que “Catalunya Sí que es Pot” serà la candidatura guanyadora i la més votada a Terrassa aquest 27-S.

Mobilitat

EUiA ens alegrem de la recent inauguració de les tres noves estacions de tren a Terrassa de FGC. Que el “Metro” de Terrassa sigui per fi una realitat és una gran notícia perquè millora la mobilitat i definitiva la vida dels terrassencs i les terrassenques.

EUiA sempre hem defensat la necessitat de millorar el transport públic, ja que redueix l’ús del transport privat i dona accés a transport a les persones que no disposen d’alternatives pròpies per moure’s.

Ens sumem un cop més a totes les veus que a Terrassa exigim a la Generalitat que la nostra ciutat passi a formar part de la zona 2 de l’àrea de transport metropolità, ja que trobem injusta l’actual situació en la que els terrassencs i terrassenques hem de pagar un import exagerat per anar a Barcelona tenint en compte la distància.

Sobre la mobilitat amb el nou “metro” a Terrassa pensem que el bitllet senzill de 2,15€ és massa alt. Si volem que tothom tingui accés al transport públic, el preu del “metro” i dels autobusos ha de ser el mateix, i tenir uns imports més populars i reduïts que els actuals.

Demanem per tant a l’Ajuntament i a la Generalitat a que treballin per a millorar el transport públic i per a reduir els imports dels bitllets de tal manera que tothom el pugui gaudir.

Comissió Política Local d’EUiA de Terrassa

Agost del 2015

Related Articles

Deixa un comentari