‘Evitar la mort diària de 25 ancians a Catalunya’. Entitats denuncien i responsabilitzen el Govern i l’especulació del capital privat

No Comment

Defensors dels serveis públics, sindicats i familiars de residents han denunciat a fiscalia el desastre sanitari que ha colpit la geriatria i reclamen mesures per dignificar-la, informava la setmana passada El Diari del Treball. Dades recollides en una roda de premsa telemàtica que anunciava una «campanya per evitar la mort diària de 25 ancians a Catalunya», amb participació de María José Carcelén, de la Coordinadora 5+1; Elba Tenorio, de la plataforma en defensa dels serveis públics: Concep Miró, de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Israel Álvarez, de CoBas.

El fet que cada dia moren, encara avui (a 8 de maig), 25 persones en residències de la tercera edat a Catalunya ha empès les entitats citades, a més de Marea Blanca i altres, han posar en marxa una campanya sota el lema: “cap més mort evitable ja”. Dins d’aquesta iniciativa, informa en Tomeu Ferrer d’El Diari del Treball, hi ha la presentació de la denúncia a fiscalia feta per 95 persones, on es detallen irregularitats, que poden haver costat vides, en onze residències i es demana també que s’investiguin les 1073 residències de gent gran que hi ha a Catalunya. El sindicat Comissions de Base (CoBas) ha anat un pas més enllà i anuncià la presentació d’una querella criminal vinculada amb les irregularitats que han provocat la mort de persones grans en geriàtrics a Catalunya.

Les entitats denuncien, en la base de bona part dels problemes, la falta de control de l’administració i l’especulació de grans grups econòmics locals i multinacionals que hauria comportat la degradació del servei a la gent gran i també de les condicions laborals dels treballadors i les treballadores que els donen servei.

La representant de la Coordinadora 5+1 va recordat que havien reclamat, el març passat, espais nets fora de les residències per tractar els afectats o sospitosos; també derivació dels casos més greus als hospitals, i en qualsevol cas, immediatament, EPIs per als treballadors i els residents. Afegí que la denúncia tracta de saber perquè no es van dur molts dels malalts als hospitals; si hi va haver alguna instrucció per no fer-ho o si des dels hospitals es va rebutjar atendre persones. Carceller afirmà que la Coordinadora 5+1 té proves d’alguns d’aquests casos.

El representant de CoBas, Israel Álvarez, treballador d’una residència i sindicalista, informà que el seu sindicat, prepara una querella criminal, perquè “ja l’any passat vam enviar informació a la fiscalia i ni ens ha cridat per fer cap comprovació”. En aquest cas l’acció penal ha estat assessorada per un lletrat i un membre del Cos Nacional de Policia (CNP). Els fets relatats, referits a tres residències, van des de la negativa a derivar malalts a hospitals, acte que ha vinculat amb la mútua Mutuam, que fins a aquesta crisi tenia adjudicat el tractament sanitari a les residències, fins a falta de personal per assistir malalts, documentada amb gravacions. La querella es dirigirà contra el conseller de treball, Chakir el Homrani; la consellera de Salut, Alba Vergés i Laura Pelay, secretaria general de Salut.

El sindicat també responsabilitza empreses, com la constructora Sacyr, que quan es va fer càrrec de la gestió d’una de les residències va aturar la neteja de la roba dels treballadors “cosa que suposa risc biològic”, ha dit.

Sobre les morts a les residències, Israel ha recordat que almenys a Barcelona les morts a les instal·lacions geriàtriques s’han de documentar durant cinc anys. “Així que es pot comparar el que passava i el que ha passat aquest any”.

Related Articles

Deixa un comentari