Fa camí, des del 8 de març, la Marxa Mundial de les Dones

No Comment

El passat mes de març va arrancar la caravana europea de la quarta Marxa Mundial de les Dones. El lloc escollit va ser el Kurdistan del Nord (Turquia) amb la lluita feminista de les dones kurdes com a eix vertebrador dels primers dies d’actes.

Des del 8 de març fins el 17 d’octubre d’aquest 2015, dones de tots el continents del planeta faran sentir les seves veus per tal d’aconseguir “que totes les dones siguem lliures”, lliures del sistema patriarcal i capitalista, lliures de l’acaparament de llavors i béns, lliures de la criminalització de les seves lluites socials, lliures de la violència sexista, de les guerres que tenen a dones i infants com a principals víctimes, lliures de l’explotació dels cossos… lliures, lliures, lliures.

Inici de la MMD en la ciutat de Qamishli, al Kurdistan. Foto marchamulheres.wordpress.com Inici de la MMD en la ciutat de Qamishli, al Kurdistan. Foto marchamulheres.wordpress.com

La Marxa, que es realitza des de l’any 2000, oferirà aquest any altres activitats arreu del món, entre les quals una convocatòria mundial el 24 d’abril en memòria de les 1.129 víctimes en un edifici de tallers tèxtils a Bangladesh el passat any, una trobada africana, una caravana al Quebec i una altra a l’Amèrica Central.
La Marxa ha tingut des del seu origen un fort vincle amb les nacions sense estat i amb els drets dels pobles. La primera edició va néixer a partir de l’exemple d’una marxa feminista al Quebec, el 1995, que va reclamar millores econòmiques i socials per a les dones quebequeses.

La caravana del 2000 va arrencar amb el suport de cinc milions de signatures arreu del món que demanaven la fi de la pobresa i de la violència contra totes les dones.

Des de llavors s’han dut a terme dues edicions més, els anys 2005 i 2010, i s’han anat actualitzant les demandes de la Marxa – n’hi ha de generals a escala global i d’específiques a escala estatal/nacional-.

Entre els objectius globals, la Marxa Mundial de Dones vol “promoure la igualtat i la justícia entre les dones i els homes, entre les dones mateixes, i entre tots els pobles”.

Enguany, un dels aspectes importants per a la Marxa és la situació de les dones sahrauís i el dret a l’autodeterminació del Sàhara Occidental.

No és aliè el fet que la Marxa reclami l’autonomia dels pobles a que aquest any hagi estat el Kurdistan el lloc escollit per començar els actes, ja que és en aquest país – i molt concretament als tres cantons del Kurdistan Occidental, a Síria- on el moviment kurd està intentant construir un nou model polític, social i econòmic en què el feminisme és un dels pilars principals.

La caravana europea recorrerà diversos països abans d’arribar a la zona occidental del continent. Les previsions són que passi per Occitània, per Catalunya -a Barcelona entre els dies 25 i 28 de setembre, amb actes programats-, pel País Basc i per Galícia, abans d’arribar a Portugal, país on conclourà el mes d’octubre.

Terrassa acollirà diverses activitats amb motiu de la Marxa. S’està intentant que passi per la ciutat un dels eixos centrals de la Marxa a Catalunya, serà la lluita contra la pobresa i per la sobirania alimentària. Amb aquest motiu, el Casal de la Dona vol confluir amb el moviment d’horts urbans de Terrassa per tal d’unir esforços.

El proper dia 18 d’abril, als horts urbans dels Joves de Ca n’Anglada i de Torre-sana, hi ha prevista una plantada de mongetes del ganxet, per tal que les llavors fruit d’aquesta sembra puguin ser entregades a la Marxa cap a finals del mes de setembre en el seu recorregut per Catalunya. També està previst en el mateix acte un dinar col·lectiu i solidari per tal d’apropar la Marxa a la ciutadania i explicar l’abast i continguts de les activitats previstes.

Oriol Vicente @ovicente

Related Articles

Deixa un comentari