Finalitza el recompte de vots per a Síndic, amb més polèmica pel model de votacions emprat

No Comment

Es refermen les queixes de frau pel sistema escollit i les crítiques al model de participació que es diu voler aplicar a la ciutat.

Els grups municipals han convocat d’urgència la Comissió de Transparència per posar-hi llums a tot el procés.


recompte vots síndic ajuntament Moment en què comença el recompte de vots físics per al càrrec de Síndic, avui dilluns a l’Ajuntament. MG

Continua la polèmica i el malestar generat pel procés participatiu escollit per votar el nou Síndic de Greuges i pel sistema de votacions emprat. Avui s’ha viscut un nou episodi amb el recompte final dels vots, per sumar els recollits fins ahir diumenge per internet, més el recompte de l’urna que s’havia habilitat a la plaça Didó.

D’aquesta forma, durant el recompte s’ha constatat una diferència de proporcions entre el vot presencial i virtual prou clara per què, com a mínim, es tinguin en consideració les denúncies efectuades per l’Observatori Ciutadà Municipal i altres entitats, que han demanat que s’anul·li el procés, així com el clam per una auditoria que clarifiqui l’assumpte.

Amb el recompte final, el qual s’ha de veure encara quina validesa suscita i el seu recorregut, la candidata María Isabel Cazorla és qui ha rebut el major número de suports, en total 1.169, seguida d’Anna Muñoz, amb 1.035. El resultat però ha estat molt diferent pel que fa als vots presencials, un cop l’escrutini realitzat públicament avui dilluns. Joan Tamayo, que el dia abans ja havia retirat la seva candidatura de resultes de les denúncies sobre les irregularitats de tot el procés, ha rebut aquí la major part de vots: 100 dels 139 totals.

resultats vots síndic

Consulta o procés públic obert?

Si més no, la situació creada genera dubtes sobre el model de participació que l’Ajuntament ha promogut en la qüestió del Síndic. De fet, el reglament per a l’elecció i nomenament del càrrec, aprovat pel ple municipal, indica que el procés se sotmetria a una consulta ciutadana. En opinió de l’OCM, aquesta consideració de consulta ha de portar a que s’apliqui la llei de consultes populars no referendàries i altres formes de participació, aprovada pel Parlament el 2014, la qual garanteix un major rigor i control sobre el vot per via telemàtica, que és al cap i la fi la causa que ha generat més polèmica.

En contrast a això, Alfredo Vega, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, ha manifestat durant l’acte que s’havia dut a terme un «procés públic obert, per conèixer l’opinió de la ciutadania». En cap cas sense fer esment que es tractés d’una consulta, tal com sí descriu el mateix reglament.

 

Comissió de Transparència per investigar el procés

El reglament indica també que ha de ser el ple qui nomeni el nou Síndic, a proposta de l’Alcalde i prèvia valoració de la Junta de Portaveus, que tindrà lloc el proper dilluns. Igualment, falta saber què farà l’Alcalde, que encara no s’ha pronunciat al respecte, i si prendrà en consideració els resultats finals de cara a proposar un nom per al càrrec.

Abans d’això, s’ha convocat una Comissió de Transparència per aquest dijous, a proposta d’ERC, i que comptarà també amb presència de qui ha denunciat el frau, que voldrà exposar els seus motius als polítics locals per què s’aturi el procés que s’està realitzant.

Donades les circumstàncies, la polèmica sembla no aturar-se, i s’ha demostrat un procés amb poca claredat, manca de transparència, i molts dubtes sobre què es demanava a la ciutadania amb aquestes votacions, i a quin joc s’han prestat els candidats que n’han participat. Tot plegat en pro de la recerca del millor model de democràcia participativa, si és d’això realment del que estem parlant.

Miquel Gordillo

 

Deixa un comentari