‘Fora la banca de les escoles i instituts’, nova campanya de la PLEEC (educació en economia crítica)

No Comment

La PLEEC (Plataforma per una educació en economia crítica) inicia una nova campanya per fer fora la banca de les escoles i instituts.

Què demana la campanya:

Si formes part del claustre d’un institut: 

Esbrina si en el teu centre es fa aquest programa (a 4t de l’ESO). Si al teu centre han fet l’EFEC, posa’t en contacte amb la PLEEC (plataformaeduec@gmail.com) i podem venir a fer una xerrada o explicar els motius pels quals demanem que s’aturi aquest programa. També podeu intentar parlar amb la direcció del centre o la persona responsable del programa i intentar que el curs vinent no es torni a demanar. Hi ha moltíssimes alternatives per a l’educació financera! 

-Si ets el director o la directora d’un institut:

Et pots posar en contacte amb nosaltres i us podem venir a explicar la campanya i els motius pels quals demanem que s’acabi aquest programa. Podeu directament no tornar a demanar l’EFEC, o no demanar-lo per primer cop. Ens podeu escriure per tenir constància dels centres que es sumen a la campanya.

-Si ets pare/mare d’un alumne d’ESO:

Esbrina si al centre del teu fill o filla estan fent l’EFEC (a 4t d’ESO). Si és així, pots parlar amb la direcció del centre i demanar que no es torni a fer aquest programa el curs vinent. Podeu parlar-ho amb el consell escolar, podeu fer una xerrada amb la PLEEC per tal de fer conèixer els motius pels quals no voleu que el vostre institut participi en aquest programa.

Si ets una entitat interessada en la defensa de l’economia crítica:

Fes difusió de la campanya, signa el nostre manifest i fes arribar aquesta informació al nombre més gran de gent possible per tal de ser cada dia més i fer més forta la campanya per aconseguir que el Departament d’Ensenyament aturi aquest programa amb l’Institut d’Estudis Financers. 

Què és l’EFEC i perquè cal acabar amb aquest programa.

L’any 2013 el Departament d’Ensenyament va posar en marxa un partenariat públic-privat (Generalitat de Catalunya, Institut d’Estudis Financers i BBVA, CaixaBank, Banc Sabadell, Santander i Caixa Enginyer) per fer arribar, de forma gratuïta, l’EDUCACIÓ FINANCERA a tots els centres educatius.

Aquest conveni es diu EFEC (Educació Financera a les Escoles de Catalunya) i compta amb una borsa de voluntaris, treballadors/es de bancs i caixes, jubilats entre d’altres, que ofereixen 5 tallers d’una hora als alumnes de 4t d’ESO, sobre la gestió dels pressupostos personals, la planificació financera i l’estalvi a llarg termini i com endeutar-se amb seny amb productes de crèdit.

Algú podria valorar aquests tallers educatius com un instrument útil per al futur desenvolupament quotidià dels joves. Però una de les crítiques que fem a l’EFEC és que en el seu contingut, no trobem referències a formes alternatives a la visió del capitalisme financer hegemònic. Per al projecte EFEC no existeixen la banca pública, la moneda social o altres enfocaments sobre l’economia (crítica, feminista, ecològica, social), així com tampoc no alerta dels perills de la manca de regulació financera ni esmenta els desnonaments o la inversió dels bancs en armament o el frau de les preferents. En canvi sí que són continguts prioritaris els plans de pensions, els fons d’inversió i les assegurances, ben bé com si aquest pla educatiu hagués estat dissenyat pels grans grups financers.

Una altra de les crítiques que fem com a PLEEC és que els centres educatius ja disposen de professorat qualificat i format en economia per poder impartir els coneixements relacionats amb les finances. Estem totalment en contra que els centres educatius públics obrin les portes a la banca comercial, entitats privades amb ànim de lucre (algunes d’elles rescatades amb fons públics, que han suposat retallades en educació i sanitat justament), per tal de donar a conèixer els productes financers amb els quals ells fan negoci. 

Finalment, denunciem que el Departament hagi signat aquest conveni amb la banca privada i comercial, després d’anys de retallar el pressupost en formació del professorat i dels centres educatius, obrint la porta a la privatització directa d’aquesta formació. 

Aturem l’EFEC!

Related Articles

Deixa un comentari