Fora privada de la pública! Per una sanitat 100% pública! 16D, presentació de la campanya

No Comment

Sanitat xerrada 16 D 2016 (2)El proper dia 16 de desembre a les 19 hores en el local d’Amics de les Arts, Carrer de Sant Pere, 46, primer pis, tindrà lloc una xerrada de presentació de la campanya «Fora privada de la pública! Per una sanitat 100% pública!

La trobada comptarà amb la presència i intervenció d’Isabel Vallet, exdiputada de la CUP, en Ramon Serna, del sindicat CATAC-CTS/IAC, i Núria Martí de la PDSPT (Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa).

Organitza la PDSPT.

Fora Privada de la Pública

CAMPANYA ACTIVITAT PRIVADA CENTRES SANITARIS PÚBLICS

El passat mes de març de 2015 el CatSalut emetia la Instrucció 5/2015 que permetia fer activitat sanitària privada als centres sanitaris de la xarxa pública. La instrucció entrava en vigor l’1 d’abril de 2015 i va quedar suspesa per ordre del Parlament el 7 de maig de 2015 mitjançant una resolució que deixa “sense efecte” fins que no “sotmeti a debat i aprovació en seu parlamentària la regulació de l’activitat sanitària privada en centres sanitaris del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT). El SISCAT ho configuren pràcticament tots els hospitals i centres sanitaris de Catalunya: els que gestiona el Institut Català de la Salut (ICS) -els 8 grans hospitals públics i 470 unitats d’atenció primària-, la resta de centres públics, així com aquells de titularitat privada que prestin serveis previstos en el Pla de Salut de Catalunya, i els consorcis públic-privats. Per tant, es possibilitaria la realització d’activitat privada a tots els centres sanitaris públics.

La voluntat de fer activitat privada als centres sanitaris i a les instal·lacions públiques torna a estar sobre la taula, al Pla de Xoc de Junts pel Sí. El punt 31. del pla de xoc de Junt pel Sí estableix que:

“L’assistència sanitària privada en centres, serveis i establiments del SISCAT és una font d’ingressos pel sector sanitari públic” –si es regula adequadament- té un impacte positiu en la reducció de les llistes d’espera.

Segons el seu calendari, estava previst que s’aprovés durant el primer trimestre de 2106. No s’ha aprovat però ens consta que s’està treballant en la mateixa.

Així l’actual conseller de Salut, Toni Comin, i el seu assessor David Elvira defensen que a partir d’ara els centres públics puguin oferir serveis sanitaris privats de tot tipus, fins i tot els que no es trobin contemplats en la Cartera de Serveis del Sistema Nacional de Salut, a persones que no tinguin la condició d’assegurats, però també a aquelles que vulguin renunciar a la cobertura pública per ser ateses com a pacients privats.

Aquest panorama ens dibuixa que més del 24% del pressupost de salut, en concret 2.450 milions d’euros es deriven a la sanitat privada. I això genera una xarxa de sanitat privada parasitària ja que les mútues i altres empreses privades poden prestar serveis als seus clients sense haver d’assumir costos d’inversió en infraestructures, per tant els hi surt més barat i poden aconseguir més clients oferint preus més baixos.

Related Articles

Deixa un comentari