Fronteres, política migratòria i capitalisme. Xerrada amb Eduardo Romero. 18 octubre. Llibreria Synusia

No Comment

Data i hora: Dijous 18 doctubre 19h

Lloc: Llibreria Synusia (C/Montserrat 136. Terrassa)

Amb: Eduardo Romero (Activista i escriptor)

Terrassa Sense Murs, Llibreria Synusia i Espai Contrabandos organitzem dues xerrades amb Eduardo Romero (Col·lectiu Cambalache,Oviedo) a Terrassa dijous 18 i a Barcelona divendres 19.

Un diàleg obert d’una banda sobre temes d’absoluta actualitat que posen en vinculació les polítiques migratòries amb el moment actual de capitalisme salvatge i la crisi civilitzatòria. I per un altre preguntar-nos què podem fer col·lectivament:

La crisi d’acumulació de capital, i més si cap a Europa, ha vingut per quedar-se. El capital ha respost a les seves crisis cícliques a través de diversos mecanismes que no les resolien, sinó que més aviat les posposaven, les projectaven cap al futur. Assistim a una crisi en la qual les eines del capital per introduir un nou cicle expansiu estan esgotades. Les contradiccions s’engeganteixen i la dimensió d’una d’elles, l’ecològica, la catàstrofe de la biosfera, els límits que imposa la naturalesa al creixement, no té precedents. Tota l’anàlisi que hem fet fins ara dels fluxos migratoris com a creació d’una força de treball excedentària i servil no ens serveix del tot per a aquest escenari. Les reserves de força de treball han de ser una realitat dinàmica per al capital: els excedents de capital i treball es produeixen per ser absorbits al moment següent, al moment del creixement i l’acceleració de l’acumulació. En les crisis existeixen excedents de capital i treball no absorbits. I què passa quan no hi ha previsions d’un nou moment d’acumulació? Una part de la població es converteix en definitivament supèrflua.

El militarisme fronterer de la UE no respon solament a la gestió de l’actual crisi de refugiadxs, sinó que prepara la seva maquinària de guerra per a possibles i probables escenaris futurs marcats per la dificultat per governar moviments de població cada vegada majors. La crisi terminal del capitalisme, en si mateixa, no promet gens millor, sinó més aviat el forrellat militar de territoris privilegiats que vulguin garantir-se per la força recursos energètics, alimentaris, etc. cada vegada més escassos, restringint per la força l’entrada de població a aquests territoris.

Eduardo Romero | Membre de Cambalache (Llibreria, editorial i espai social d’Oviedo). Activista, porta més de 15 anys implicat en moviments antiracistes i contra les deportacions o els CIE. Autor de diversos llibres  i estudis sobre política migratòria: “A la vuelta de la esquina. Relatos de racismo y represión”, “Un deseo apasionado de trabajo más barato y servicial. Migraciones, fronteras y capitalismo”, “Quién invade a quién. Del colonialismo al Plan África”, “Mar adentro”.

Related Articles

Deixa un comentari