[Joan Tamayo} Els símbols franquistes i antidemocràtics a Terrassa

No Comment

Em pregunten, tu creus que s’hauria de canviar el nom del Passeig Compte d’Egara? Sí, aquell Passeig que es va dissenyar perquè hi visqués, majoritàriament, una sola classe, la privilegiada. La primera resposta que em ve és la següent:

Com és que encara tenim, l’any 2022, un passeig del centre de Terrassa amb nom d’un Compte, fent referència a l’estàtua de Frederic Marès, que encara presideixi els jardins del passeig, dedicat, en ple Franquisme (1950), al polític conservador, monàrquic, advocat i industrial, Alfons Sala Argemí?

Si algú em preguntés també: Tu posaries noms de personatges de la història als carrers i places de les ciutats? Contestaria: sí, evidentment, però haurien de ser persones que durant la seva vida hagin donat exemple de lluita per una societat justa, a favor dels valors i els drets humans necessaris per a la dignitat de la nostra espècie (per exemple lluitadors i lluitadores, sense límits, pels drets humans, que n’hi ha molts i moltes d’anònims…). I us dic, sincerament, que la llista seria important (no caldria que fossin reis ni aristòcrates, ni polítics ni prohoms de les lletres…, amb honroses excepcions que també n’hi ha moltes, i ara en dic un: per exemple, on hi ha un carrer dedicat a l’activista Arcadi Oliveres??). Si no, gent del poble, de les classes treballadores o anomenades “baixes” que haguessin deixat una petjada important en benefici del progrés “espiritual” i humà de la societat, que és tant o més important que el científic.

I ara mateix em venen molts noms, que no diré aquí. M’ho guardo per respondre a la següent pregunta. Si algú me la fa!

Fent això, també ajudaríem, i molt, a la tan oblidada i maltractada memòria històrica. Seria pedagògic i constructiu i ajudaríem que, des de les escoles, els nostres fills i nets, coneguessin la història de veritat, la “Història Total” segons ens deia el mestre Pierre Vilar, i a la vegada es fes justícia amb moltes persones que hem oblidat “injustament”. I en són moltes, lamentablement.

Aleshores i resumint, sí que cal que es conegui la nostra història local i bé. I que els nostres ciutadans, des de petits, sàpiguen que, per exemple, entre 1863 i 1945 (una època agitada i molt interessant de la història d’aquest país) hi va haver un industrial (Sala i Badrinas), advocat i polític conservador, servidor de la monarquia borbònica, representant de la classe dominant, anticatalanista que va tenir un paper destacat a la política catalana , espanyola i de Terrassa, que practicava un caciquisme peculiar a l’estil d’aquí, anomenat “salisme”, que evidentment no tenia res a veure amb els valors de la “democràcia”, ni molt menys respectava els drets humans i que molta gent del poble i les classes menys afavorides el patien, i molt. Us recomano, per a aprofundir amb el personatge, tot el que ha escrit sobre Alfons Sala el nostre estimat cronista local i gran historiador Josep Puy.

Finalment, i per deixar tancada la primera pregunta que em feien sobre si s’hauria de canviar el nom de Compte d’Ègara al Passeig (anomenat abans de la seva urbanització, el 1843, com a “Camp de les Tres Puntes”), dir que, si volem aplicar la recent Llei de Memòria Democràtica 20/2022, el seu art. 35 “Símbols i element contraris a la Memòria Democràtica”, és també evident que caldria eliminar aquest nom del “nomenclàtor” de carrers (no de la memòria històrica, repeteixo), ja que Alfons Sala i Argemí, tot i ser per sobre de tot, un monàrquic fins a la medul·la, es va posicionar pel bàndol “colpista” i feixista que liderava Franco (i es va refugiar a Sevilla), tornant després de la guerra, per rebre els honors del primer alcalde franquista de Terrassa, Josep Homs i Bagues, que el 2 de juliol de 1939 li concedeix una placa commemorativa pels seus mèrits “anticatalanistes”, que, per cert, encara la tenim a la vista, al carrer Puig Novell (trist) igual que el monument al mig del Passeig.

Deixem de fer pedagogia històrica només a favor d’una classe social, si us plau, i fem-la en clau Drets Humans.

Joan Tamayo Sala, advocat i president Observatori dels Drets Socials de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari