Manifestació pel Dret a Decidir a Terrassa, preparació de la V de l’11 Setembre 2014. Foto: PV
La Plataforma pel Dret a Decidir a Terrassa “va servir per donar força al moviment democràtic, per ajudar a fer entendre que aquest és un dret que no ens permeten exercir i pel que, per tant, cal continuar lluitant”. Aquesta és l’avaluació grosso modo que en fa en Jordi Juanico de l’experiència a la ciutat.
Recentment, es va reunir a Barcelona el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Juanico diu que estan al cas, la Plataforma egarenca hi és adherida, però que no hi ha una vinculació orgànica ni cap campanya en marxa. Ara, declara, “estem una mica a l’espera”.
En Jordi i Pep Forn van ser coordinadors de la Plataforma. Assegura Juanico que va ser una iniciativa de persones no vinculades a organitzacions polítiques o altres. O sigui, això que se’n diu “ciutadana”. Van parlar amb algunes persones i començar a elaborar una proposta de document que, explica, va inspirar-se en els que ja havien fet a Girona i l’Hospitalet. Recorda que el manifest local va ser el tercer o quart pacte local, “però l’únic lloc en que no sortia de cap estament institucional o organització política o d’altra mena”.
Mentrestant, sí que es va començar a parlar amb entitats socials i culturals, amb el document fet i que el propi Juanico considera “molt esquerranós, com ho és la idiosincràsia de Terrassa”, assegura. Paral·lelament, hi havia un grup de persones conegudes a la ciutat que venien tractant sobre el mateix. Hi van parlar i arribar a un acord per treballar junts.
Es va fer la presentació del Pacte i a partir de llavors s’incorporaren al mateix les organitzacions polítiques que ho van considerar. Llavors s’establí la coordinació ja citada i es va escollir una persona que fes una mica de portaveu o cara visible. Va ser en Jordi Labòria. Al manifest es van adherir a prop de 100 entitats. I la Plataforma, al mateix temps, s’adherí al Pacte Nacional.
Ara mateix, diu en Jordi que s’està plantejant una nova trobada local per valorar i, si fos el cas, decidir noves activitats davant el cicle electoral que se’ns ve a sobre, tot i que personalment no espera massa de les eleccions municipals, “tant de bo!”.
De totes formes, sigui quin sigui el resultat d’aquestes, “s’hauria d’estar alerta, veure què en surt de les eleccions del 27-S, si resulten ser o no les plebiscitàries que alguns plantegen, i mantenir activa la reivindicació del dret a decidir, que és la nostra principal reivindicació avui per avui”.
Deixa un comentari