La consellera de Salut no vol trobar-se amb la Plataforma per la Salut Pública de Terrassa

No Comment

La consellera de Salut del govern de la Generalitat no vol trobar-se amb la Plataforma per la Salut Pública de Terrassa. A finals del mes de juny, la sol·licitud d’una reunió amb la membre del Govern realitzada per la plataforma ciutadana egarenca va ser desestimada malgrat la greu situació de les llistes d’espera a la ciutat, molt pitjors que a la resta del país i, a Terrassa mateix, molt pitjor a la Mútua que al CST. La Plataforma, tanmateix, no defalleix ni abaixa la guàrdia i acusa «el CatSalut d’inhibir-se de les seves funcions per manca de control de la gestió de Mútua i per no exigir-li responsabilitats. Durant anys han amagat el nombre de persones en llista d’espera sense que el CatSalut ho detectés o sent-ne còmplice.”

Text íntegre del comunicat de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa:

La consellera de sanitat no rep

Ni en l’època Boi Ruiz, ni en l’època Comín havia sigut tan difícil d’aconseguir una entrevista amb la Conselleria de Salut.

No hi és per escoltar les reclamacions dels usuaris de Terrassa, ciutat amb unes llistes d’espera que sobrepassen -sovint duplicant o triplicant- els temps mitjans d’espera a Catalunya. “La consellera declina fer la reunió” ens han informat. I ens envien novament a parlar amb la regió Metropolitana Nord la qual ens informava durant el mes de maig que comprenien la situació però que no hi tenien propostes de solució. 50 o 60 dies per veure el metge de capçalera, 261 dies per una visita de cirurgia a l’Hospital Mútua de Terrassa, 193 dies per fer-se una Ressonància Magnètica a Mútua de Terrassa, 502 dies per visitar-se a urologia en el Consorci Sanitari de Terrassa, 222 dies per fer una ecocardiografia a Mútua de Terrassa….. etc… Són algunes de les coses que haurien d’inquietar a una Consellera de Salut.

Del que fa la consellera Alba Vergés se’n diu amagar el cap sota l’ala

I el procediment es força conegut: l’Alba Vergés (el polític) ens envia al tècnic de la regió Metropolitana Nord què ens diu que el problema de Terrassa requeriria solucions polítiques. I això és veritat, farien falta solucions polítiques, sobretot si comparem els temps d’espera entre Mútua de Terrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa és ben evident que les llistes d’espera a Mútua són molt més escandaloses que les que té el CST i l’explicació que li dóna la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa (PDSPT) és que hi ha un negoci públic-privat a Mútua. Que ja li està bé a Mútua que les llistes d’espera siguin altes, així fa negoci amb la gent que no pot esperar més per ser atès i es fa la visita o TAC o Ressonància per la privada.

Però segurament la consellera s’amaga o amaga el cap sota l’ala, si en volem dir així, perquè les polítiques que s’estan potenciant i en particular el “projecte de llei de contractes de serveis a les persones” que s’està tramitant sigil·losament al Parlament, va exactament en la direcció oposada.

L’avantprojecte de llei de contractes de serveis, no només deixa la situació igual sinó que obre les portes a més “externalitzacions”. Diuen els qui la defensen que s’externalitzaran serveis a les empreses més petites, no al Florentino Pérez….(¡)

Però, la PDSPT ja pot afirmar el dia d’avui, que l’administració no controla les actuals contractacions i en tenim prova palmària en el cas de Mútua. En la roda de premsa del 13 de maig dèiem el següent:

Acusem el CatSalut d’inhibir-se de les seves funcions per manca de control de la gestió de Mútua i per no exigir-li responsabilitats. Durant anys han amagat el nombre de persones en llista d’espera sense que el CatSalut ho detectés o sent-ne còmplice.”

I certament, només després de la pressió maxacona de la PDSPT, s’han fet “aflorar” 35.000 pacients que no estaven calculats a les llistes d’espera!

Potser, el Govern i el Parlament, en lloc d’obrir cap porta més a la cessió privada de serveis, tal com planteja l’avantprojecte Aragonès, s’hauria de plantejar com controla i reverteix la situació actual marcada per les ànsies de negoci de les empreses privades i la connivència de les anteriors administracions sociovergents.

Com ja hem dit fins a l’extenuació, la salut no ha de ser un negoci sinó un servei. I malgrat sabem que un canvi en els serveis a les persones no es fa en un dia, no acceptem cap pas en la direcció contrària.

Nosaltres assistirem a la reunió que ens ha proposat la Conselleria el dia 22 de juliol a les 4:00 de la tarda a la regió Metropolitana

Juny 2019. PDSPT / MAREA BLANCA de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari