‘La Constitució ha mort’, manifest d’ANC-Terrassa per la Independència i Òmnium Cultural

No Comment

Amb motiu de la commemoració dels 40 anys de l’aprovació de la Constitución espanyola, les entitats socials sobiranistes ANC-Terrassa per la Independència i Òmnium Cultural Terrassa van fer públic un manifest en què palesen les mancances, contradiccions, vulneracions i límits de la dita carta magna, nascuda d’un acord forçat que imposava l’oblit sobre els crims comesos per la Dictadura i que mantenia privilegis i posició dels sectors i classes socials que se n’havien beneficiat amb la mateixa.

Llegiu el text íntegre:

La Constitució ha mort

Passats quatre dies de l’inici de la vaga de fam de Jordi Turull i Jordi Sánchez i dos dies des de l’inici de la mateix vaga per part de Quim Forn i Josep Rull, el nostre conciutadà, ens trobem una vegada més que ens cal parlar de llibertat.

Fa 40 anys, dins un context de por, repressió institucional, il·legalitzacions de partits polítics, violència d’estat i les darreres execucions franquistes, va néixer la constitució espanyola. I amb ella, una nova etapa de la dictadura franquista. Todo atado y bien atado.

L’aparent “Transició democràtica” va suposar la continuïtat feixista del règim, consolidant els interessos econòmics, jurídics i polítics d’una casta dominant que dóna suport a una institució profundament antidemocràtica com és la monarquia. Aquesta institució lluita contra el reconeixement de drets i es capaç d’exercir la repressió amb els propis mecanismes de l’estat.

Aquella constitució que, en el seu primer article declara constituir un […] Estado social y democrático de Derecho, que propugna como valores superiores de su ordenamiento jurídico la libertad, la justicia, la igualdad y el pluralismo político  […] avui ja no té cabuda en la nostra societat catalana.

Quan mirem la història ens n’adonem que mai hauria d’haver estat a les nostres vides. Però, hi ha estat i la seva vigència caduca no aporta res a una societat que ha evolucionat i que vol ser lliure per avançar col·lectivament en forma de República.

El pacte del 78 va impedir trencar amb el règim imperant fins al moment i va imposar la falsa consciència que l’única solució possible era acceptar la Constitució per tal de no perdre aquelles conquestes democràtiques que s’havien aconseguit els darrers anys.

Fa 8 anys, amb la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, es va trencar la desitjada convivència constitucional i des de llavors com a poble hem iniciat una presa de consciència de les llibertats perdudes i de la permanència del franquisme dins les estructures de l’estat, dels poders econòmics, de molts partits polítics; dins i fora de casa.

Aquella constitució fa anys que ha mort, com ha mort la voluntat d’acceptar nous pactes dins Espanya i de tolerar que el feixisme continuï lliure pels nostres carrers.

Amb aquestes morts, s’obre una oportunitat per escriure la nostra pròpia història deixant darrera una època fosca que va servir per perpetuar un règim dictatorial, el privilegi d’uns pocs i la manca de llibertats i drets civils i socials d’una immensa majoria.

Avui aquesta manca de llibertat té la forma de Jordi Cuixart, Quim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Dolors Bassa, Josep Rull, Carme Forcadell, Clara Ponsatí, Marta Rovira, Meritxell Serret, Carles Puigdemont, Anna Gabriel, Toni Comín, i Lluís Puig, però també Tamara Carrasco, l’Adri, els centenars d’alcaldes i alcaldesses encausades, i tants i tantes d’altres perseguits per defensar la llibertat, els drets, la justícia i la República.

Per la seva llibertat, pel nostre projecte polític republicà i per la lluita contra el feixisme és que la ciutadania ens mantenim activa al carrer. Visca Catalunya!!

Òmnium Cultural Terrassa i ANC-Terrassa per la Independència, Terrassa, 6 de desembre

Related Articles

Deixa un comentari