La FAVT i l’Espai Drets contra la pobresa energètica. Cicle de tallers informatius

No Comment

La FAVT i Espai Drets impulsen aquestes sessions per informar la ciutadania

Arrenquen els nous tallers de defensa de drets sobre subministraments i factures

Redacció

Aquest mes de setembre s’han posat en marxa els tallers de defensa de drets sobre subministraments. Fruit del treball de la junta de la FAVT, es tracta d’unes sessions, obertes i gratuïtes, adreçades a persones afectades per pobresa energètica i que tenen problemes amb els subministraments bàsics d’aigua, llum i gas. Els tallers aniran a càrrec de membres de l’Espai per la Defensa dels Drets Humans i Socials de Terrassa, amb el suport de la FAVT, que en forma part d’aquest espai. Un esforç d’aquests col·lectius per tal de fer créixer la conscienciació i que se sàpiga com actuar davant de situacions de vulnerabilitat viscudes per actuacions de les grans empreses subministradores.

Aquests tallers es realitzaran cada dimecres, de 10 a 13 h al Casal Cívic de Ca n’Aurell (Plaça del Tint, 4) i els dijous cada quinze dies, a les 17 h en el Centre Cívic Montserrat Roig (Avda. Barcelona, 180).

«Cal que la gent s’empoderi en aquests temes, i conegui el que pot aconseguir», va explicar Valeria Santiago, que exerceix d’assessora sobre pobresa energètica i que forma part d’Espai Drets, en una primera sessió informativa, realitzada el passat 18 de setembre. La intenció dels tallers és precisament formar i informar: «no volem ser una gestoria que arregli els problemes, farem acompanyament per part d’un grup de persones». També es planteja realitzar xerrades a instituts.

D’exemples de vulneració de drets que duen a terme les empreses subministradores n’hi ha molts i diversos, segons s’explicà, i que s’espera conèixer al llarg dels tallers que comencen. Com ara el cas, sembla que habitual, d’una dona a la qual Endesa va tallar-li la llum, amb l’agreujant que també van donar de baixa el seu contracte. «Van dir que no tenien una bola de vidre per saber si estava en situació de vulnerabilitat», com era el cas. Quan la llei diu que abans de procedir al tall, s’ha de confirmar aquesta qüestió amb els Serveis Socials corresponents del municipi.

L’opinió respecte a la qualitat que ofereix l’OFIMAPE, el servei de l’Ajuntament d’atenció a la pobresa energètica, és que «depèn de la vocació i l’empatia de qui t’atén». Joan Vila, membre d’Espai Drets, afirmà que «hem de donar suport a la gent perquè en tingui informació i reivindiqui els seus drets». Igualment, es va deixar clar que cal treballar conjuntament amb l’Ajuntament de Terrassa.

La necessitat d’un nivell més alt de conscienciació es fa palès en aquest àmbit i en d’altres com ara en la sanitat pública, on es viu una situació similar. En Joan Vila assenyalà que «tothom que té problemes va a veure a la Síndica, però ella no pot portar tots els casos, així que els deriva als col·lectius pertinents: Plataforma en Defensa de la Sanitat, Espai Drets, la PAH, el Colectivo Sin Vivienda, el Sindicat de Llogaters, etc.».

Una altra qüestió plantejada és l’afectació emocional que suposen totes aquestes situacions a les persones. «Viure situacions de vulnerabilitat et destrueix emocionalment», expressava una altra assistent a la trobada.

Related Articles

Deixa un comentari