La FAVT proposa la salvaguarda dels DDHH com a base de la ‘nova normalitat’. Reconstrucció i replantejaments per al Pacte de Ciutat

No Comment

cartells manifestació 27 juny

Dolores Lledó

La pandèmia pel coronavirus ha fet que aquest 2020 quedés frenat de sobte, detenint i alentint dramàticament la nostra activitat habitual diària.

Hem viscut una situació de greu estancament a tots els nivells: social, sanitari, econòmic, laboral… Dels temps de dificultat s’han d’extreure conclusions per al futur, per fer previsió i canvis, fins i tot estructurals, davant més que possibles situacions similars en el futur.

Terrassa i els seus polítics no poden deixar enrere ningú, aquesta crisi és l’oportunitat de fer un pas endavant com a ciutat puntera en molts aspectes i tornar a ser de les primeres a prendre canvis estructurals, liderar el canvi que els temps ens demanen i ser referents a Catalunya. Recordem el nostre lloc i importància com a tercera ciutat catalana en nombre d’habitants. Una ciutat dita de drets, de persones i feminista, que ha de donar el cop a la taula que demanda la nostra ciutadania. Les baralles partidistes a qualsevol escala política només fan que dividir i decebre la ciutadania, necessitada de respostes i solucions per al seu dia a dia i futur, reals i allunyades d’altres interessos que, a dia d’avui, han quedat desfasades.

Demanem realisme i sentit comú davant el panorama de recessió. La solució és treballar plegats i amb força sense exclusions. Des de la federació demanem polítiques d’escut social, noves polítiques i nous pressupostos, perquè l’antiga normalitat difícilment tornarà a ser la mateixa, ni amb les mateixes prioritats. El present és complicat i difícil, amb augment d’atur, problemes a les residències, treball en recessió, afectacions a la salut… Siguem conscients de la realitat que ha vingut per quedar-se i canviar-ho tot. Ara, veient les necessitats que venen, com hem dit, diferents de les previstes abans de març, demanem consens de ciutat i que es revisin els pressupostos dels anys vinents, per ajustar-los i encaminar-los vers als temes socials.

La FAVT té al seu ADN la defensa dels drets, en època de pandèmia hem donat suport al consistori, col·laborant amb responsabilitat, aquesta és la nostra línia d’actuació, sigui el consistori del color i espectre polític que sigui. I si hem après de la forma més dura i cruel alguna cosa és a defensar i potenciar el sector públic: sanitat, residències, educació… De nou hem de tenir unitat d’acció, més enllà de la diversitat d’idees i polítiques.

Cal fer una diagnosi de ciutat a tots els nivells, el d’abans de març ja no serveix. Ni les polítiques, tot ha quedat desfasat i en molts casos relegat a un segon pla. Reclamem aquesta unitat i treball en comú, des del consistori amb tots els estaments socials, treball en comú real amb la participació d’associacions veïnals, Casal de la Dona, Sindicatura Municipal, sector hostaler, comerç, empresaris i pimes, xarxes d’economia social, sindicats…

S’hauran de revisar els futurs models de molts sectors, com el comerç de proximitat, el transport col·lectiu o el servei d’atenció a les persones i les cures. És moment de fets, no de paraules, no deixem que el vent s’emporti les bones intencions, és moment d’ajustar les dents i fer un pacte de ciutat inclusiu i real, participatiu de veritat, no paper mullar i excloent de qui realment ha de parlar i aportar idees, la ciutadania de Terrassa, la mateixa que posa i treu als polítics al consistori cada quatre anys.

Demanem l’estricte compliment de tot allò que s’aprova en els plens municipals, la política ha d’estar omplerta de credibilitat i compliment, no ens quedem en el primer esglaó quan queden molts per arribar a dalt.

Reforcem i recolzem el treball del món associatiu, vital sens dubte com s’està comprovant, dotem-lo de recursos i no de traves burocràtiques, valorem com cal el treball dels diferents moviments socials terrassencs com la PDSPT (plataforma en defensa de la sanitat pública), la comissió de residències públiques, la comunitat educativa o l’EDDHST (Espai per la defensa dels drets humans i socials); recordem que Terrassa va ser una de les ciutats signants de la Carta europea de salvaguarda dels drets humans a la ciutat.

El treball de totes i tots en aquesta crisi ha sigut vital i ho continuarà sent, més encara i mereixem aquest reconeixement per part dels nostres governants sí o sí. Totes i tots els que representem a la Federació, continuarem donant la veu pels drets de la nostra ciutadania, reunint-nos amb qui calgui per què la veu del veïnatge es faci sentir.

Acabo donant les gràcies i el meu reconeixement a tots aquells col·lectius que s’han posat a disposició del bé comú des del primer minut d’aquesta crisi, sens dubte em deixo a molts, però vagi el nom d’alguns d’ells com a mostra: Mascaretes Solidàries, Associació de Veïns de Montserrat i Associació de veïns de Can boada; per descomptat als sectors sanitaris i l’ampli ventall de treballadores i treballadors relacionats (assistència domiciliària, hospitals, residències…) a totes les persones que han fet del seu treball diari al llarg d’aquests mesos de pandèmia un punt de suport comú. I sobretot, el nostre més profund condol per a totes les famílies que tristament han perdut algun membre, mantindrem el seu record ben profund i continuarem lluitant per millorar la nostra ciutat i les nostres vides.

Dolores Lledó, Presidenta FAVT

Related Articles

Deixa un comentari