La meitat de les famílies que reben beca de menjador viuen en situació de pobresa extrema (menys de 7.000€ any)

No Comment

Una vegada més, augmenta la necessitat de les famílies de rebre un ajut per garantir la suficiència alimentària dels infants

La meitat de les famílies que reben beca viuen amb una situació extrema de pobresa, amb una renda familiar inferior a 7.000 euros

Ignasi Giménez (president Consell Comarcal): «estem molt preocupats perquè les beques de menjador no baixen sinó que empitjoren»

Redacció

El proper 12 de setembre, un total de 14.594 alumnes d’Educació Infantil, Primària i Secundària del Vallès Occidental començaran el curs escolar amb una beca de menjador adjudicada. En comparació amb l’inici de curs de l’any passat, els ajuts adjudicats han pujat un 5,84% fins al moment –cal recordar que la convocatòria resta oberta durant tot l’any-. Una vegada més, augmenta la necessitat de les famílies de rebre un ajut per garantir la suficiència alimentària dels infants. De fet, aquest curs, la meitat de les famílies que reben beca viuen amb una situació extrema de pobresa, amb una renda familiar inferior a 7.000 euros.

El Consell Comarcal va fer públiques, el divendres 6 de setembre, les dades d’inici de curs en relació als dos serveis que gestiona per delegació de la Generalitat. D’una banda, els ajuts individuals de menjador i de l’altra els de transport escolar. També s’ha donat a conèixer l’Informe sobre el Programa d’Ajuts Individuals de menjador del curs 2018-2019. A la presentació hi ha participat el president del Consell, Ignasi Giménez, acompanyat del conseller d’Educació i Formació, Manuel Robles.

El president ha explicat que “estem molt preocupats perquè les beques de menjador no baixen sinó que empitjoren. Des del curs 201-13 han augmentat un 160% i la meitat de les beques que s’han atorgat per aquest curs són per nens i nenes que viuen en famílies que viuen amb una situació de pobresa extrema, amb una renda familiar de menys de 7.000 euros anuals. Tenim una situació molt greu a la comarca perquè les dades a principi de curs ens diuen que tenim 14.000 nens i nenes que la seva família no els pot garantir un àpat”. “També volem expressar el que sentim, entre decepció i malestar, amb el Departament d’Ensenyament perquè el 13 de juliol de 2018 se li va expressar al conseller dues qüestions que ens preocupaven i que no hi veiem novetats. Li vàrem plantejar el tema de les beques al 50% i el Departament obria la possibilitat d’existir beques al 60 o al 75%, que ara no existeix. Només el 8’9% de les beques que es donen són al 100% i això fa que el sistema actual de menjadors s’aguanti gràcies a la col·laboració dels ajuntaments de la comarca que han de finançar el 50% restant. També li vam explicar els efectes de la jornada intensiva i que hi ha més de 1.000 infants que perden la beca quan acaben 6è de primària i per tant no s’està complint el que va acordar el Parlament en el seu ple contra la pobresa”, afegeix Ignasi Giménez.

Per la seva banda, el conseller d’Educació i formació, Manuel Robles, ha assegurat que “veiem una cronificació de la vulnerabilitat i veiem que l’economia familiar no millora. Creiem que l’esforç del Departament hauria de ser major ja que amb el 50% de les beques no arribem a cobrir les necessitats bàsiques També veiem que tenim un sistema educatiu a dues velocitats ja que les beques que es perden en el pas de 6è de Primària a 1r de l’ESO són d’instituts públics. En aquest cas també cal tenir en compte els acords del Parlament i poder garantir els àpats a la infància”.

Una situació de vulnerabilitat que es fa crònica

Els ajuts de menjador no paren de pujar des del curs 2012-2013. Les xifres constaten com s’han passat de les 5.608 beques adjudicades el curs 2012-2013 a les 14.594 inicials del curs 2019-2020. Un increment del 160% en la concessió de beques en 7 anys, degut a la situació econòmica de les famílies.

Enguany, amb les dades provisionals d’inici de curs, de les beques atorgades, 7.544 són per a famílies amb valoració de risc social. En aquests moments hi ha 974 sol·licituds amb valoració de risc social denegades, per diferents motius. D’aquestes, 122, tenen un alt risc. Des del Consell Comarcal es mostra preocupació per aquesta bossa de gairebé 1.000 alumnes pertanyen a famílies que no estan cobertes pels ajuts de menjador.

Les dades de que disposa el Consell indiquen que la meitat (50%) de les famílies que reben beca de menjador viuen amb una situació de pobresa extrema, amb una renda familiar inferior a 7.000 euros anuals. I d’aquest 50%, un 10% de l’alumnat pertanyen famílies que reben beca no tenen cap ingrés.

Per aquest curs 2019-2020, un 91’1% (13.290) de les beques són del 50% del preu de l’import de l’àpat i només un 8’9% (1.304) són del 100%.

La majoria de beques de menjador es concentren a la Primària

Un any més, la major part dels ajuts de menjador es concedeixen a alumnes de les escoles de la comarca (Educació Infantil + Primària). Del total (14.594), 13.182 són per a escoles i només 895 per a alumnes de Secundària dels instituts. La xifra segueix sent insuficient per garantir la suficiència alimentària dels alumnes que acaben la Primària amb un ajut de menjador que veuen desaparèixer a 1r d’ESO.

De fet, el curs passat es va tancar amb 1498 alumnes de 6è de Primària amb una beca de menjador, i ara, dels mateixos alumnes que fan 1r d’ESO només 308 mantenen l’ajut.

Escola pública vs. escola concertada

Un dels aspectes remarcables de les dades és que, dels ajuts per a alumnat de Secundària, només un 45% (406) són per a joves que s’escolaritzen en instituts públics, mentre que un 55%  (489) són per a joves que van a instituts concertats. I també destaca que dels alumnes de 6è que es queden sense ajut a l’arribar a l’ESO, gairebé tots són d’instituts públics. En canvi, a l’institut concertat gairebé es mantenen les beques.

 

Alumnat amb ajut

Escola pública

Escola concertada

6è Primària curs 18/19

1498

1338

160

1r ESO curs 19/20

308

159

149

Diferència

-1.190

– 1.179

– 11

 

Related Articles

Deixa un comentari