La plataforma ‘Sabadell en defensa dels serveis públics’ aposta per municipalitzar el servei de neteja i recollida de residus de la ciutat

No Comment

Després que l’Ajuntament hagi expedientat l’empresa Smatsa per haver comès greus irregularitats en el servei, la plataforma defensa la seva internalització.


La plataforma ‘Sabadell en defensa dels serveis públics‘, formada per entitats i persones que volen fer arribar a la ciutadania el debat de les municipalitzacions, ha fet públic un comunicat en què es posiciona a favor de la municipalització del servei de recollida de residus i neteja viària. Després que l’Ajuntament hagi anunciat que ha obert diversos expedients a l’empresa Smatsa per realitzar menys serveis dels contractats, facturar de més durant anys i irregularitats en la signatura del contracte, la plataforma creu oportú que “l’Ajuntament sigui valent i aposti per la municipalització del servei”, ha expressat en el comunicat.

Des d’aquest col∙lectiu es defensa que “un altre model de gestió és possible” i defensa que els serveis bàsics han d’estar controlats per l’administració pública per assegurar un millor servei, fer una gestió més transparent i millorar les condicions laborals de les treballadores. “No pot ser que empreses privades facin negoci amb els drets bàsics de la ciutadania, beneficis que s’embutxaquen uns pocs, en
detriment de la qualitat del servei”, afegeixen.

Segons la plataforma, la denúncia que l’Ajuntament ha fet sobre Smatsa il∙lustra les “dinàmiques perverses” que es donen quan empreses privades gestionen serveis bàsics. “Fa temps que la ciutadania es queixa de la mala qualitat del servei, s’han detectat facturacions de més i sense justificar; irregularitats en el contracte i tothom pot consultar en l’auditoria realitzada el sou aberrant del seu director. En cap cas qüestionem la feina dels i les treballadores de l’empresa, ells també són víctimes d’aquest model.”

Badalona i Barcelona, altres exemples

La plataforma també ha volgut destacar que en altres ciutats també s’estan donant passos en la mateixa direcció que Sabadell, com són els casos de Badalona o Barcelona, i que s’han topat amb moltes dificultats pel poder i pressió que exerceixen aquestes grans empreses privades. Ambdós Ajuntaments, per exemple, van denunciar FCC per greus irregularitats en el servei de recollida de residus i haver defraudat milions d’euros, però Fiscalia va decidir recentment arxivar la denúncia i no investigar els fets.

Per altra banda, una iniciativa ciutadana per la municipalització de l’aigua a Barcelona s’ha trobat amb què la Cambra de Concessionàries, en la que es troba Agbar, ha presentat un contenciós per intentar aturar el procés participatiu.

“Sabem que aquestes empreses són molt poderoses i estan en joc molts interessos i beneficis, però no podem deixar a les seves mans la gestió de serveis tan necessaris com l’aigua, la neteja dels nostres carrers i altres serveis essencials com el servei atenció domiciliari (SAD), les escoles bressol i els menjadors escolars entre d’altres “, conclou el comunicat.

Font: Plataforma en Defensa dels Serveis Públics de Sabadell

Deixa un comentari