La UPC impulsa projectes tecnològics i solidaris per combatre la Covid-19

No Comment

La Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) està impulsant una vintena de projectes de cooperació en l’àmbit internacional i local, per donar resposta a la situació d’emergència relacionada amb la COVID-19. Entre els projectes seleccionats, que tenen una dotació total de 145.000 euros, s’inclouen dos de professorat i estudiantat de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT). Es tracta d’una campanya per recollir tabletes i mòbils per a pacients aïllats en hospitals, anomenada TelecomuniCAT, i el disseny d’un model de respirador pulmonar de baix cost. El projecte TelecomuniCAT és el que ha rebut una major dotació, amb 10.000 euros.

TelecomuniCAT i prototips de respiradors pulmonars de baix cost

Amb aquest nom neix una iniciativa ciutadana i solidària impulsada per la professora Núria Salán, sotsdirectora de l’ESEIAAT, en col·laboració amb la Societat Catalana de Tecnologia, FibraCAT i altres entitats. TelecomuniCAT sorgeix amb la voluntat d’ajudar a que les persones afectades per COVID-19 i que es troben ingressades als hospitals de Catalunya no se sentin soles, en moments en què no és possible rebre visites per l’aïllament de les persones afectades i pel confinament. L’acompanyament telemàtic va de la mà de la cessió temporal i gratuïta de dispositius mòbils provinents d’una campanya de donació social i d’empreses, que un cop adequades siguin operatives per fer videotrucades sense que calgui configurar un dispositiu. Així, de manera senzilla i intuïtiva, una persona malalta pot contactar amb qui vulgui amb un sol toc de pantalla i sense comprometre la dedicació del personal sanitari.

Aquesta aproximació telemàtica entre familiars i malalts persegueix millorar l’estat d’ànim de les persones ingressades, i que tinguin més ànims per lluitar contra la malaltia. El projecte, que ha rebut 10.000 euros, és el que té una dotació més gran de tots els seleccionats dins d’aquesta convocatòria d’ajuts de la UPC.

El professor de l’ESEIAAT Leonardo Acho, del Departament de Matemàtiques, treballa en el disseny d’un respirador automàtic de baix cost, que necessitarà la corresponent validació clínica, i que un cop desenvolupat serà fàcilment reproduïble. A diferència dels respiradors que hi ha al mercat, que tenen un cost elevat, aquest nou model tindrà un cost molt inferior que el farà assequible especialment per a aquelles regions amb pocs recursos que podran desenvolupar-lo d’una forma ràpida.

Pacient de l’Hospital Santa Maria de Lleida parlant amb la família a través de una tableta proporcionada per TelecomuniCAT Pacient de l’Hospital Santa Maria de Lleida parlant amb la família a través de una tableta proporcionada per TelecomuniCAT

 

Altres projectes: una eina per identificar pacients amb capacitat autònoma respiratòria

Un equip d’investigadors coordinat per Luis Eduardo Mújica, del Departament de Matemàtiques i professor de l’EEBE, col·labora en la creació d’una eina basada en el processament i l’anàlisi de dades (paràmetres clínics i analítics) que doni suport als professionals sanitaris per determinar el destí òptim dels recursos disponibles a les Unitats de Cures Intensives (UCI) d’hospitals.

Actualment la decisió d’utilitzar ventiladors mecànics per a pacients amb COVID-19 derivats a la UCI es basa en la combinació de paràmetres clínics, com la quantitat d’oxigen en sang per a determinada fracció d’oxigen inspirat (FiO2). No obstant això, hi ha una sèrie de mesures i índexs que es disposen per a cada pacient que poden ajudar a determinar si és capaç de respirar de manera autònoma i, així, evitar la intubació i ventilació mecànica (procediments de risc i amb potencial de causar efectes adversos greus). El sistema que es desenvolupa ajudarà a hospitals de qualsevol país del món, i especialment en aquells en vies de desenvolupament on els recursos encara són més limitats, a gestionar millor els recursos i l’adequada atenció dels pacients.

Detectar i abordar el trastorn d’estrès posttraumàtic amb una ‘app’

Un equip dirigit pel professor de l’EPSEB Juan Manuel Soriano, del Departament d’Organització d’Empreses, treballa en la creació i implementació d’una app que permet detectar de forma precoç la presència de símptomes de trastorn d’estrès posttraumàtic (TEPT) en els supervivents d’UCI per la COVID-19 i facilitar la intervenció específica per prevenir les conseqüències psicosocials i la incapacitat inherent a aquesta patologia. Aquest trastorn és freqüent en pacients que han patit la COVID-19 i han requerit tractament a la UCI o a unitats de malalts crítics.

La detecció de TEPT en els supervivents d’UCI és una necessitat no coberta, que en el context actual (de gran nombre d’afectats i desbordament del sistema de salut) es pot veure marcadament agreujada. L’ús de solucions basades en tecnologia com les aplicacions (app) per a telèfons intel·ligents poden ajudar a superar les barreres i afavorir la gestió d’aquest tipus de pacients.

Una mare veu al seu nadó acabat de néixer a l’Hospital Arnau de Vilanova amb una tablet proporcionada per TelecomuniCAT Una mare veu al seu nadó acabat de néixer a l’Hospital Arnau de Vilanova amb una tablet proporcionada per TelecomuniCAT

Fent seguiment de l’evolució de la pandèmia en països del Sud

La professora de l’ESAB Núria Pedrós, del Departament de Física, realitza un estudi sobre el seguiment de l’evolució de la pandèmia per COVID-19 a diferents països i regions del Sud Global a través de l’anàlisi i la predicció de les dades disponibles. Aquestes prediccions pretenen ajudar a planificar actuacions sanitàries i polítiques limitant la mobilitat poblacional.

Atesa la varietat en la disponibilitat de dades, el projecte té una aproximació múltiple al seguiment. El projecte pretén transferir la metodologia de predicció de l’epidèmia que actualment fa servir el grup de recerca BIOCOM-SC a grups de recerca i institucions de països i regions del Sud amb dades disponibles i capacitat d’anàlisis. En el cas de no tenir suficients dades oficials, l’estudi duu a terme una anàlisi de les dades publicades als mitjans de comunicació del país per estimar l’evolució de la pandèmia dels països. També es pretén tenir en compte el factor multicultural de la pandèmia entenent etnogràficament la seva vivència en determinades poblacions (Senegal i Equador). Per últim, el projecte contempla una campanya final de sensibilització a la comunitat UPC i a la població catalana sobre la necessitat d’una sanitat universal i de reforçar els organismes internacionals existents.

Detectar les vulnerabilitats de la població catalana

La investigadora Karina Gibert, de l’Intelligence Data Science and Artificial Intelligence Researh (IDEAI-UPC), en col·laboració amb iSocial, han iniciat el projecte d’Identificació de Necessitats Socials Emergents com a conseqüència de la COVID-19 i efecte sobre els Serveis Socials de Catalunya (INSESS-COVID19) centrat a estudiar les vulnerabilitats de la població catalana en els propers mesos i aportar elements de decisió que permetin les 104 àrees bàsiques dels Serveis Socials fer-ne front. Per identificar ràpidament les noves necessitats socials que aniran sorgint a conseqüència de la crisi, en aquesta iniciativa s’utilitza un plantejament innovador basat en mecanismes d’obtenció ràpida de dades a partir de processos participatius que involucraran experts en serveis socials i també ciutadania; una metodologia mixta que combina tècniques de ciència de les dades, gestió del coneixement i intel·ligència artificial.

L’impuls d’aquests projectes, gestionats a través del Centre de Cooperació per al Desenvolupament (CCD), és el resultat de dues convocatòries extraordinàries d’ajuts adreçades al personal d’investigació i de serveis que la UPC va obrir l’1 d’abril. La Universitat vol donar resposta, així, al repte global de lluitar contra la COVID-19, d’una banda, des de l’àmbit de la cooperació internacional per al desenvolupament i amb la idea de generar un impacte immediat en països desfavorits on la progressió de l’epidèmia del SARS-COV-2 previsiblement es pot agreujar durant els propers mesos. D’altra banda, mitjançant projectes d’innovació i transferència de tecnologia amb la finalitat de generar un impacte positiu en l’atenció a les necessitats socials d’àmbit local derivades de la pandèmia, en particular entre els col·lectius més vulnerables.

Related Articles

Deixa un comentari