L’aigua de Terrassa serà pública al desembre

No Comment

S’aprova que la nova empresa pública entri en funcionament el 10 de desembre d’enguany.
Mentrestant, l’empresa Mina tindrà una darrera pròrroga de sis mesos.


El passat dijous 22 de març, en coincidència amb el Dia Mundial de l’Aigua, el plenari municipal donà llum verda a la posada en marxa de l’empresa pública que gestionarà el servei d’abastament d’aigua a la ciutat. Decisió històrica, a més, per la transcendència: Terrassa serà la primera gran ciutat de Catalunya que tindrà una gestió totalment pública. Mentre que el setembre es va aprovar inicialment la constitució de l’entitat pública empresarial local (EPEL), de la que s’ha de determinar el nom, ara s’aprova que aquesta comenci a operar a finals d’any.

També es va aprovar una pròrroga més a l’empresa Mina, la qual serà l’última, “per assegurar la continuitat del servei”, assegurà el Tinent d’Alcalde Marc Armengol. El 9 de desembre finalitzarà la concessió, i l’endemà, 10 de desembre, l’entitat pública empresarial local passarà a assumir el servei.

Litigis amb Mina

La judicialització del procés, el de la municipalització de l’aigua, sembla que tindrà continuïtat en breu. Centrada sobretot en quina ha de ser la indemnització que s’ha de fer a l’empresa Mina, un cop finalitzat el servei, 77 anys després de portar el subministrament de l’aigua a la ciutat.

En l’aspecte polític, malgrat tot, Mina no està sola, i compta amb aliats al consistori. C’s i PP van votar en contra de l’entrada en funcionament de l’empresa pública. El PdeCAT es va abstenir – sí varen estar d’acord en què es prorrogués sis mesos més el contracte amb Mina -. El regidor de C’s, Javier González, a banda de posar en qüestió tot el procés de municipalització que s’ha seguit, utilitza l’argumentari dels diners, i avisa del pagament que haurà d’afrontar l’ajuntament per indemnitzar a Mina, “potser fins a 60 milions d’euros”. A la vegada, també retreu al PSC que no portava la municipalització en el seu programa electoral.

Per remarcar la importància de la decisió ja presa mesos abans, ara materialitzada, l’alcalde Alfredo Vega insisteix en que aquesta “canvia el futur, i comença el compte enrere per què l’aigua serà governada per la ciutat”, tot reconeixent que “el camí ha estat molt difícil i dur”.

L’alcalde agraí també tota la gent que des de la política, l’activisme social, i els professionals, han possibilitat l’assoliment d’aquesta fita. També dedicà unes paraules a “estendre la mà a Mina i al grup Agbar, per passar pàgina i que posin davant de tot els interessos de la ciutat”. A la vegada, Vega recordà, que “la liquidació que toqui fer, s’havia de fer igualment, ja que la concessió acabava en 75 anys”. Terrassa és un dels grans municipis que aposten per l’aigua pública. “Les empreses públiques poden ser tant o més eficaces que les privades, des de les esquerres ho defensem així”. Pel que fa a PDeCAT, en paraules de Miquel Sàmper, avisa dels “litigis que ens arribaran, i que poden acabar costant molts diners a l’ajuntament”. I crítiques vetllades del regidor, fins fa poc a l’equip de govern i ara a l’oposició, tot apel·lant a una mediació entre el consistori i l’empresa privada: “la vol Mina, però sembla que l’ajuntament no”.

Carles Caballero (ERC), directe i vehement com sol ser habitual: “seria estrany que una empresa que ha guanyat 60 milions els darrers quaranta anys, no reclamés 60 més”. I etzibà a C’s i PDeCAT que “no és casualitat que les paraules dels partits de dreta responguin als mateixos interessos d’una empresa privada”. En contraposició, defensà la sobirania que té el consistori per prendre les decisions en funció dels millors interessos vers la ciutadania.
Per la seva part, Matilla (TeC) celebra el nou model de gestió directa, amb una “nova cultura de transparència i de cultura de participació ciutadana”, a través de la creació de l’Observatori, tot afirmant que la sobirania d’aquest ajuntament no es pot negociar. “Mina no ens està demanant diàleg, sinó un tracte de favor, formulant una empresa mixta”, i amb estratègia de judicialització, afirmà el regidor.

La Taula de l’Aigua vol un Observatori que vetlli per la transparència i la participació ciutadana

Membres de la Taula de l’Aigua de Terrassa celebren, a la sortida del plenari municipal, l’èxit per la gestió pública i directa del servei d’abastament d’aigua a la ciutat. MG

Els grups de la CUP, ERC-MES, TeC, i també l’alcalde Alfredo Vega del PSC, agrairen a la Taula de l’Aigua la tasca realitzada els darrers anys, tot reconeixent la seva implicació i empenta de cara la fita assolida per la municipalització de l’aigua a Terrassa.

Ho remarcà durant el ple el regidor de la CUP Marc Medina, en referència a l’observatori municipal pel qual la mateixa Taula està apostant: “el camí no s’acaba aquí, cal garantir el control democràtic, que garanteixi la transparència, la sostenibilitat ambiental, i una participació politica real de la ciutadania”.

En manifestacions a la premsa, tot just produir-se la votació, membres de la Taula de l’Aigua es mostraren satisfets. “És el resultat de la feina des de fa 4 anys que estem lluitant. Però això no s’acaba aquí, ja que ara comença un procés, més enllà dels litigis judicials, per crear un observatori ciutadà que ha de ser independent dels interessos polítics de cada moment, i que ha de tenir un paper de control i de propostes”, va expressar Emili Díaz, membre de la Taula de l’Aigua de Terrassa, a la sortida del plenari.

Al respecte de l’escalada judicial que es presuposa que continuarà l’empresa Mina, “tots els béns que s’han utilitzat durant aquest temps, han de passar a mans públiques en finalitzar el servei, no es pot jugar amb empreses multinacionals i privades”, afegia Santi Aragonès, un altre membre de la Taula. En aquest sentit, també apunta que, “entre d’altres fites, les pèrdues d’aigua del 21% que patim a la ciutat, es podran reduir al 8%”.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari