L’Ajuntament comprarà un milió de mascaretes i les repartirà gratis per tota la ciutat

No Comment

El Govern municipal ha acordat ordenar la compra d’un milió de mascaretes bàsiques per distribuir gratuïtament a tots els terrassencs i terrassenques, amb l’objectiu que cada persona tingui almenys una mascareta.

Es tracta d’unitats no sanitàries de tipus FFP2 que es repartiran a domicili i per altres canals, un cop passi la Setmana Santa.


Mascaretes gratis per a tothom per després de Setmana Santa. L’Ajuntament de Terrassa manifesta que, en el context actual d’emergència sanitària provocada per la Covid-19 i l’estat d’alerta decretat, cal que de forma urgent i extraordinària hi hagi mascaretes bàsiques de protecció per al màxim nombre de ciutadans i ciutadanes. Així doncs, s’ha ordenat la compra d’un milió de mascaretes no sanitàries, bàsiques P2 FFP2 segons catalogació Unió Europea (94% protecció) i Life II segons la catalogació de la República Popular de la Xina (95% de protecció).

El consistori pretén repartir 400.000 unitats a domicili, aproximadament a 100.000 adreces (3-4 mascaretes a cada domicili), dins d’un sobre amb instruccions sanitàries. El repartiment es farà en dates encara a determinar, en funció de la disponibilitat. 

A més, 100.000 unitats es distribuiran a través de diferents canals i punts, a concretar, per a persones que en necessitin més, persones de col·lectius vulnerables o que no els hagi arribat per alguna raó la tramesa a domicili. Les 500.000 unitats restants es destinaran a un fons de reserva estratègic per a les properes setmanes.

El cost de cada mascareta és de 0,43 euros. El cost total de l’operació, qualificada com a urgent i d’interès públic, és de 520.300 euros (IVA inclòs).

Imatge de fernando zhiminaicela

L’objectiu, afirma l’equip de govern, és que cada terrassenc i terrassenca tingui almenys una mascareta, i “que la ciutat tingui instruments perquè tothom pugui respondre a les exigències de la situació actual i estigui preparada per als reptes que ens pot plantejar, en el seu moment, la suavització de les actuals mesures restrictives”.

L’Ajuntament informa que durant els darrers dos dies, s’ha fet una recerca exhaustiva de possibles proveïdors a diferents països (Alemanya, França, República Popular de la Xina…), mirant els preus més avantatjosos i el menor termini de recepció possible. En aquest sentit, s’informa que s’ha seleccionat l’empresa que ofereix majors garanties per portar a terme aquesta operació amb èxit en el menor termini possible i amb el menor cost possible, tot i que sotmesa als riscos, tensions i canvis constants que hi ha al sistema de producció xinès i al transport internacional. 

A més, el Govern municipal informa que s’ha creat un grup específic que farà un seguiment constant i exhaustiu de l’evolució de tot el procés al llarg dels propers dies.

Nou sistema per distribuir les mascaretes que fabriquen entitats i col·lectius de forma solidària

D’altra banda, el Govern municipal ha acordat també establir un nou sistema organitzatiu per a la distribució de les mascaretes que algunes entitats, empreses i col·lectius estan fabricant, i que constitueixen una acció solidària envers el conjunt de la ciutadania. El sistema es posarà en marxa just després de Setmana Santa.

Es tracta de crear un magatzem centralitzat de mascaretes no sanitàries, majoritàriament de tela, i la creació de dos canals de distribució. El primer d’aquests, a través de comerços d’alimentació de proximitat, per suposar una xarxa molt capil·lar i estesa a tots els barris de la ciutat. Es pretén evitar que les persones s’hagin de desplaçar a distàncies dels seus domicilis que no estan permeses en funció de les actuals restriccions de mobilitat i de confinament.

Pel que fa a mascaretes de tela que s’han donat recentment, es citen les 6.400 mascaretes de tela fabricades per una xarxa solidària estesa per tota la ciutat, i que se suma als lliuraments de mascaretes que ja ha efectuat en diverses ocasions. Aquest col·lectiu continua treballant a ple rendiment per aconseguir incrementar el nombre de mascaretes disponibles.

També l’Assemblea Nacional Catalana/ANC Terrassa la lliurat progressivament 10.000 mascaretes de tela, fabricades per una xarxa solidària estesa per tota la ciutat (un grup de més de 30 voluntaris). L’ANC participa també en una iniciativa en col·laboració amb els supermercats Esclat/BonPreu d’arreu de Catalunya, amb l’objectiu d’aconseguir fabricar i distribuir fins a un milió de mascaretes. Aquesta iniciativa inclou el establiments de la cadena a la ciutat de Terrassa.

Les mascaretes de l’ANC/Terrassa estan confeccionades amb roba de cotó 100% de 220g de gruix, al que se li ha fet un tractament hidròfug per augmentar-ne la seguretat. És aconsellable rentar-les abans d’utilitzar-les, amb aigua calenta a 60º i/o amb unes gotes de lleixiu. Les mascaretes es poden reutilitzar després de rentar-les adequadament, fins a unes 30-40 vegades.

Tant el material, com el tractament i tall de les mascaretes, ha estat possible gràcies a la col·laboració d’empreses catalanes. La resta de despeses ha anat a càrrec de l’ANC.

També l’empresa Confecciones Corvi ha lliurat fins al moment més de 4.000 mascaretes de tela, produïdes per l’empresa i donades a la ciutat. La producció d’aquestes mascaretes tindrà continuïtat, al marge de les activitats industrials pròpies de l’empresa.

Related Articles

Deixa un comentari