L’alcalde reconeix haver fet una llista inapropiada

No Comment

La minoria i la feblesa en què es troba l’equip de govern des de l’inici de la legislatura obliga a anar fent canvis i retocar el discurs de forma continuada. Recentment es va produir una reorganització ens els càrrecs dels diferents regidors, l’anomenat cartipàs, que ha provocat un nou organigrama municipal (veure el quadre adjunt). En el darrer ple corresponent al mes de març, el mateix alcalde va reconèixer que es va equivocar a l’hora d’escollir l’organigrama de les regidories, i que s’havia col·locat gent sense cap experiència política al capdavant de les carteres. “Va fer una llista electoralista, no per governar”, recriminà a l’alcalde Xavier Matilla de TeC.

Fins i tot es nota cert desgavell, quan entre regidors no s’aclareixen sobre qui porta l’àrea de residus o la de neteja, i si aquestes estan separades. Els canvis realitzats suposen, entre d’altres, que Rosa Maria Ribera deixi de ser tinent d’alcalde i no porti sencera l’àrea de serveis a les persones com fins ara. L’edil continuarà això sí portant l’àrea d’Educació, que passa a estar dintre de Cultura.

Tota l’oposició aprofità per assenyalar aquest desori. “Una oportunitat perduda”, declarava Isaac Albert (ERC) “per donar la rellevància que més mereix a aquest important àmbit de ciutat”. Al temps, tots els grups tornaren a lamentar que, més enllà d’un canvi de cromos, es tracta de fer palès la manca d’un projecte de ciutat que no obligui a donar aquests cops de timó. La coalició forçada, amb un company de viatge tan diferent com és el PDeCAT, i encara sense arribar a tenir majoria de regidors, no ajuda a suavitzar les coses.

Reglament sobre Igualtat de Gènere

El ple va servir també per aprovar de forma unànime l’actualització del reglament sobre Igualtat de Gènere, vigent des del 2012. El reglament fou celebrat pels grups, i incorpora nous conceptes com el de feminicidi, la redacció d’un pla específic sobre la perspectiva de gènere, la seguretat en el desenvolupament urbanístic, a més que posa de relleu la dignificació del treball domèstic feminitzat. La CUP celebrà que el debat sobre les polítiques de gènere s’hagi posat sobre la taula i s’hagin fet tasques a nivell municipal, donat que suposa un pas endavant en la praxi feminista. Anna Rius de TeC alertà però de que el reglament aprovat «no sigui més que un rentat d’imatge dels que sol fer aquest equip de govern», i que «no ens hem de quedar amb la fotografia, com quan diem que Terrassa és feminista».

botomalarrassa

Un altre acord destacat va ser l’adhesió de l’Ajuntament a la Declaració Municipalista per la Contractació Pública Sostenible. Aquesta declaració aposta per promoure la contractació pública responsable, que impulsi el teixit productiu local, doni accés a les pimes i promogui l’economia social i les empreses socialment i ambientalment responsables. Una contractació pública que sigui transparent, fiscalitzable, que penalitzi les males pràctiques empresarials i que contribueixi a un marc de competència on la contractació pública es basi en la qualitat, el valor social i l’eficiència, i no pas en la precarietat laboral i les pràctiques insostenibles. Ja hi ha adherits els municipis de Sabadell, Barcelona, Madrid, València, Badalona i Santa Coloma de Gramenet.

TeC sobre el canvi de cartipàs del PSC: “Van fer una llista electoralista, no pas per governar”.

Rebuig a la presència d’exèrcits

També ha tirat endavant un acord de rebuig als actes d’exaltació militar i d’armes, i per evitar la presència de l’exèrcit en qualsevol equipament municipal i en centres educatius, així com en actes adreçats a menors. ERC presentà la proposta, la qual fou recolzada per TeC, CUP i PdeCAT. Ni PP ni C’s estigueren d’acord, en canvi el PSC s’abstingué.

També s’arribà a un compromís ferm en la defensa d’una nova residència per discapacitat intel·lectual. Tots els partits acordaren Demanar a la Generalitat la posada en marxa i acceleració de la seva construcció, tal com reivindicà la Coordinadora Capaç.

Així mateix, va anar endavant un acord per reclamar a la Generalitat que recuperi la subvenció de 1.800 euros per alumne que donava a les escoles infantils abans de que esclatés la crisi. ERC es va alinear amb PDeCAT i s’bstingué en aquest acord.

Alarma per la segregació escolar

En el passat ple també es va aprovar, amb tots els vots a favor (excepte del Partit Popular que es va abstenir), un acord proposat pel sindicat CCOO per tal d’intervenir i aturar la segregació escolar a la ciutat. L’acord inclou la creació d’una Comissió dins del Consell Escolar Municipal, que serà qui estudiarà la implementació de mesures contra l’elevat índex de segregació escolar que pateix la ciutat.

Els darrers anys la segregació escolar s’ha agreujat especialment en el nostre país. El Síndic de Greuges de Catalunya va assenyalar la ciutat de Terrassa com una de les més segregades educativament, i líder en primària. Així es reflectí en dos informes editats per la Sindicatura durant el 2016, i que se centren en el procés d’admissió de l’alumnat i en les condicions d’escolarització. Des del sindicat s’ha celebrat la creació immediata d’aquesta comissió, però adverteixen que no es pot dilatar en el temps, donat que hi ha pressa per prendre mesures i revertir una situació tan greu com és la segregació escolar que pateix la nostra ciutat.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari