Les Carbonelles, encara els problemes d’una urbanització mal feta

No Comment

Un barri/urbanització als afores de Terrassa, entorn verd, horts i bosc. El to d’algunes queixes fetes públiques via xarxes descriuen, tanmateix, un escenari menys idíl·lic. Parlen de “molts problemes”, el pas de vehicles a gran velocitat sembla ser un dels més importants. El president de l’associació veïnal, Manel Martín insisteix fa temps en aquest problema.

Als anys 60 s’arribava per camins enmig de barrancs. Tot era camp i una mica de vinya, recorden els més grans. Els primers carrers els van obrir els propis veïns treballant els diumenges. Van comprar els terrenys per conrear; primer una caseta i, més tard, quelcom més gran.

Menjar popular durant una festa del barri a Les Carbonelles. Foto AVV Les Carbonelles Menjar popular durant una festa del barri a Les Carbonelles. Foto AVV Les Carbonelles

És una zona de segona residència, entorn a 200 persones censades, a la perifèria de Terrassa, camí de Martorell. La Dolors Lledó, encara i que viu a Sant Pere Nord, passa molt temps a casa de la seva germana aquí, on ha tingut sempre residència, i és membre i vocal de l’associació veïnal.
“Els serveis bàsics estan coberts”, afirma, però “hi ha una sèrie de qüestions pendents” que encenen l’ànim de les veïnes. Recentment, l’alcalde Ballart va visitar per primera vegada el barri, i es va trobar amb membres de l’associació que li explicaren “les moltes deficiències urbanístiques i de mobilitat que té aquest barri, la majoria estructurals i derivades de una complexa i poc reeixida urbanització”.

Dolors Lledó, vocal de l'AVV les Carbonelles i membre de la Junta de la FAVT. Foto PV Dolors Lledó, vocal de l’AVV les Carbonelles i membre de la Junta de la FAVT. Foto PV

Demanen una plaça per a que els nens puguin anar a jugar i trobar-se la gent, “de moment ens han posat unes cadires”, declara Dolors. Un dels majors problemes és el control de velocitat dels vehicles que baixen des dels Quatre Vents tallant pel barri, que té molt poques voreres. El carrer del Mas de Canet és ara el més perillós, assegura la vocal, perquè és una baixada molt accentuada i “qualsevol dia hi haurà un accident”.
El projecte d’urbanització del barri es va aprovar l’abril del 2.000 i les obres es van acabar el 2.011, amb molts problemes, com haver de canviar d’empresa, perquè la que hi havia estava fent un desastre. El veïnat es queixa de que van pagar les quotes per fer la urbanització en el seu dia i es van fer molt malament les coses: no hi ha voreres, murs fets de pedra que fa mesos van caure; enlloc de parc van posar unes cadires, “una mica, tot plegat, agafat amb pinces”.

L’ambient al barri, de totes formes i com a balanç general, “està bastant bé”, garanteix aquesta veïna que ha treballat quasi 20 anys a la SONY i ara en un centre d’atenció a gent gran a Sant Cugat. Perquè la relació entre les veïnes és molt bona, “tots es coneixen perquè estan aquí de tota la vida”.
Aquest bon ambient es reflexa a la vida de l’Associació i les veïnes en general. Es fan tres festes a l’any: Per Setmana Santa, un esmorzar, “aquest farem migas”. Després, la festa major, normalment un dissabte tarda (sopar de germanor, música i ball) i diumenge migdia, amb paella i concursos de cuina i jocs per als infants, al mes de juny. I a l’octubre, festa de la tardor, amb xocolatada popular al matí, moment de trobada del veïnat.
La Dolors és vocal a la junta de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT). Única dona a la mateixa, va assumir la responsabilitat de fer seguiment de la comissió de diversitat afectiva i sexual i ara preparen la d’educació.

“Porto quasi un any i tots els que estem allà fem un treball molt important”, declara la Dolors, assegurant que volen “intervenir als temes de la ciutat, portant el punt de vista de les persones que viuen als barris, de la ciutadania”. En la seva opinió, “el protagonisme que la Favt està agafant és bo i necessari, perquè “la nostra tasca és treballar pels barris”.

Darrerament, efecte d’aquesta activitat i davant les properes eleccions municipals, bona part dels grups i partits polítics han volgut parlar amb la Federació. “Nosaltres no tenim problema amb això, estem a disposició per informar de les opinions i activitat, de les propostes i reclamacions del moviment veïnal”.

Tot i aquest bon moment, la Dolors creu que és necessari que les AAVV que no hi són encara a la FAVT facin un pas endavant, “tots junts farem moltes coses, s’ha fet molta feina i tenim moltes idees i moltes més ganes de treballar, sobretot això”.

Related Articles

Deixa un comentari