Les sindicatures municipals de greuges debaten sobre els problemes derivats de l’empadronament

No Comment
Les jornades es celebraren al Recinte Torrerribera, de Sant Coloma.

Les XII Jornades de Formació del FòrumSD tractaren també temes com l’aplicació dels ODS a les defensories de proximitat o el paper dels síndics i síndiques locals com a mediadors

Responsables de pràcticament totes les Sindicatures Municipals de Greuges es trobaren els dies 26 i 27 de novembre a Santa Coloma de Gramenet amb motiu de las XII Jornades de Formació del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FôrumSD). Les jornades es celebraren al Recinte Torrerribera i serviren per actualitzar la informació i l’estat de situació d’alguns dels temes que més activitat generen a les defensories de proximitat, entre els quals els diferents tractaments amb els quals els ajuntaments afronten el repte de l’empadronament. En aquest sentit, a les Jornades es va presentar una nova monografia editada pel FòrumSD i titulada El dret a ser empadronat i la bona administració.

La inscripció en el Padró és un tema problemàtic que genera moltes consultes i queixes a les sindicatures municipals de greuges degut, principalment, a la notable disparitat de criteris amb què els ajuntaments, de qui depèn aquest tràmit, afronten les demandes d’empadronament, especialment en aquells casos en els quals no està clar el domicili de residència de les persones sol·licitants.

L’objectiu de les Jornades i de la monografia, escrita pel Doctor en Dret Administratiu Juli Ponce amb la col·laboració d’Amaya Orio, llicenciada en Dret, era oferir una visió legal de l’empadronament de forma que els síndics i síndiques de proximitat disposin de tots els instruments necessaris i de la base normativa pertinent per tramitar els casos que els arribin. Cal tenir en compte que de la inscripció en el Padró en depenen d’altres drets de ciutadania com l’accés a determinades prestacions o la participació en processos electorals, per exemple.

A més d’aquest tema, les XII Jornades de Formació del FòrumSD tractaren també temes com l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a les sindicatures de proximitat o el paper dels defensors i defensores locals com a mediadors socials. D’aquest darrer tema, el FòrumSD ha editat dues monografies: La mediació administrativa i/o social i Les sindicatures municipals de greuges i la mediació administrativa. La trobada finalitzà amb una reflexió sobre el futur de les sindicatures locals a partir dels Principis de Venècia, una declaració que planteja els reptes que han d’afrontar els ombudsperson europeus en la seva tasca de defensa dels drets de ciutadania des de la proximitat.

Related Articles

Deixa un comentari