L’escàndol en l’elecció del Síndic, a punt de provocar l’anul·lació del procés de consulta

No Comment

l’Ajuntament va recomanar i autoritzar a dues candidates que recollissin dades personals a través de fulls de signatura i que votessin per la web fent servir correus electrònics inventats

ERC, CUP, TeC, i fins a quatre candidats s’uneixen a la petició de que s’anul·li el procés


L’elecció del Síndic organitzada per l’Ajuntament ja és un fiasco en tota regla. Reconegut pels mateixos protagonistes implicats, com ara els candidats, els grups municipals, a més de les entitats que havien denunciat la legitimitat del procés, que s’han citat avui dijous en la Comissió de Transparència, convocada per esclarir les denúncies i irregularitats plantejades durant el procés participatiu engegat pel consistori.

Fiasco, frau democràtic, manca de rigor i de garanties, procés inútil, no són adjectius que avalin aquest procés participatiu que ha tingut poc d’això. La gravetat de la qüestió, que porta dies envoltada de polèmica, s’ha constatat quan s’ha reconegut que  s’havien recollit adhesions a candidatures només amb una recopilació de dades, sense plenes garanties de controlar i saber qui ha donat el seu consentiment, i votant a través de correus electrònics creats a tal efecte.

Però no tothom reconeix la gravetat de l’assumpte. D’entrada s’ha reconegut que l’aplicació informàtica emprada no era apta per fer vot electrònic, ja que en cap cas permetia la identificació fefaent de qui vota: n’hi havia prou amb introduir un número de DNI i la data de naixement. Si més no, una eina equiparable a una xarxa social tipus Facebook, destinada a recollir suports o fer likes i prou. Resolta aquesta consideració des dels serveis tecnològics del consistori, el govern afirma que ja era això, una «recollida de suports de la ciutadania». En paraules d’Alfredo Vega, representant del PSC, s’admeten «crítiques de cara a millorar, però no accepto que es digui que s’hagin comès irregularitats»

L’OCM, que també ha intervingut en la comissió per explicar els motius de la seva denúncia pública, ha reiterat la demanda d’anul·lació del procés d’elecció. També ha insistit en la necessitat que la consulta ciutadana estigui regulada per la llei 10/2014, la qual permetria un millor control i rigor per efectuar el vot. Des de l’entitat han insistit durant la comissió que «no anem contra cap persona, sinó contra un procés que no admet garanties democràtiques».

El president de la FAVT, qui també havia demanat poder intervenir en la Comissió, assegurà que «els fulls han estat vistos en llocs de lliure concurrència». Ramon Clariana també s’ha mostrat favorable a les denúncies plantejades per l’OCM: «el reglament estableix que és una consulta ciutadana. No és congruent que no es garanteixi la confidencialitat, no és fiable», i afegia, «com es pot comparar la validesa del vot a una urna amb un full de suports?»

comissió transparència 15.12.16 Candidats, grups polítics i OCM en la Comissió de Transparència d’avui dijous. MG

«La solució que em donen de l’Ajuntament és crear un correu electrònic»

Així les coses, les candidates que havien obtingut més suports virtuals, Isabel Cazorla i Anna Muñoz, han reconegut que havien distribuït i utilitzat fulls de signatures per recavar suports, per després introduir-los al portal web manualment. Anna Muñoz s’ha defensat al·legant que davant les dificultats per emetre vot electrònic, va trucar al consistori per què li recomanessin la manera de recollir dades personals; «em van dir que era legal i es podia fer», tot remarcant que «en cap cas he usurpat la identitat de ningú».

Per la seva part, Isabel Cazorla s’ha justificat al·legant que volia facilitar que la ciutadania participés, la que «l’escletxa digital és molt gran, només es podia anar a votar a la plaça Didó». I ha volgut ressaltar la seva indignació: «se m’ha difamat, així com a les 1.169 que m’han donat suport, i si no hi ha proves de que les persones no han donat el seu consentiment, seré jo qui denuncii». Ha expressat també que no tornaria a presentar-se a aquest procés si es repeteix. «Ens heu fet participar d’aquest circ», ha etzibat.

Tamayo, que s’havia retirat el dia abans que finalitzés el procés, juntament amb David Lobo, ha titllat el procés participatiu «de pena». I ha fet més retrets al govern, per dir previament que es feia una consulta, però sense posar eines i recursos per difondre la figura del Síndic, ni posar més urnes per votar, ni organitzar cap debat entre candidats (només l’AV Can Roca va organitzar un debat). «Els candidats hem de dinamitzar la participació ciutadana?», i ha incidit en el «frau democràtic» que s’havia viscut, tot afirmant que el procés «ja va començar tacat per precarietat democràtica».

Al seu torn, Guillem Izquierdo, també advocat, ha coincidit en l’anàlisi i ha mostrat el seu malestar, «L’eina utilitzada és inútil», i ha demanat igualment la nul·litat del procés: «la figura del Síndic no s’ho mereix». Per la seva part, Xavier Gállego ha expressat la seva renúncia a seguir, i ha fet retrets a les formes d’actuar d’algunes candidatures: «algú que es vol dedicar a aquesta tasca de servei no hauria d’actuar segons com, no em sento representat en aquest procés tal com ha anat».

Grups municipals i més candidats demanen anul·lar el procés

Les crítiques han estat contundents vers l’equip de govern com a organitzador del procés. En aquest moment els seus representants, Alfredo Vega (PSC) i Meritxell Lluís (PDCat), que havien sortit de la reunió per assistir a una altra comissió, tampoc havien expressat el seu posicionament, que suposadament es coneixerà en la junta de portaveus d’avui divendres, en la qual l’alcalde pot presentar una proposta per nomenar el Síndic.

Maria Sirvent de la CUP s’ha mostrat molt contundent: «que l’ajuntament doni permís a que es recullin signatures, noms i DNI no ho hagués imaginat mai». I ha assenyalat a Alfredo Vega per erigir-se en assessor i a la vegada en jutge de què es pot fer i què no. “Si a algunes candidates el propi ajuntament li recomana com actuar, la manca d’igualtat d’oportunitats fa que es deslegitimi tot el procés”, ha dit. D’aquesta forma, la regidora ha fet seves les denúncies plantejades per l’OCM, la qual manté que sense una anul·lació i un reconeixement portaran la denúncia al Síndic de Catalunya.

Per la seva part, Carles Caballero, d’ERC-MES, ha manifestat «sentir vergonya escoltant», i ha reconegut, com a corporació municipal no hem estat a l’alçada». «El procés ha estat un fiasco, no posem en dubte la legalitat, però sí la legitimitat», en referència al sistema de votacions.
«Demanem l’anul·lació del procés i la seva repetició, amb un mètode que doni garanties».

Des de TeC, Marta Muntanyola també ha assumit culpes, tot incidint en què «des de l’oposició hem fallat en deixar l’equip de govern en organitzar el procés». I s’alineava amb la posició de CUP i ERC per tal d’anul·lar el procés. C’s encara ha de posicionar-se en l’afer. Encara que el seu partit s’ha mostrar sempre crític amb la utilitat de la figura del Síndic.

La demanda de nul·litat del procés per part dels grups de l’oposició fa que sigui impossible que es validin ara els resultats obtinguts, que en un primer moment requereixen que dos terços dels regidors es mostrin favorables durant el ple, que molt probablement serà en el de gener. En tot cas, en la Junta de portaveus de divendres es pot precipitar la paralització del procés, un cop tots els grups municipals s’acabin de posicionar.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari