Marc Medina (CUP): “El final de legislatura sembla una cursa de ‘postureig’”

No Comment
Marc Medina intervé a l’acte d’inauguració del local de la CUP. Foto PV

Pep Valenzuela

«Venim d’una crisi brutal del PSC, que va crear un cataclisme al govern local, que ja abans de la marxa d’en Ballart s’havia trencat amb la sortida del PDCat. Després han hagut de renovar quasi tota la plantilla, 6 regidors de 9. Tenim ara una situació de regidors que estan assumint de nou responsabilitats de govern i és una situació que quasi se semblaria més a un inici de legislatura que a un final, en aquest sentit, i la situació d’un PSC governant amb minoria clara, cosa que l’obliga a teixir aliances o debatre o consensuar, perquè si no no pot governar», afirma en Marc Medina, qui recentment es va estrenar com a regidor de la CUP en substitució de la Maria Sirvent, tot fent un balanç del moment. Però no estem al principi, sinó al final, el que deixa tot d’incògnites obertes.

En aquest quadre d’incògnites hi ha, per exemple, la dita comissió estratègica per un nou model de ciutat, creada pel PSC i TeC. «Poc a dir», comenta, «més enllà de la voluntat declarada a l’inici pels dos socis». Tot i que pot semblar un pacte de govern encobert. Una opció que seria «fàcil d’entendre pel que fa al PSC, però més difícil de la part de TeC».

La preocupació del regidor de la CUP és que en aquest final de curs esdevingui una «cursa del dit postureig i escenificació; però, certament, sembla que en els darrers mesos s’està intensificant bastant aquesta activitat», alerta en Medina. I apunta, per exemple, el que sembla una cursa de propostes al Ple, «cada vegada els partits presenten més propostes, amb més temps i amb més bombo, i moltes vegades coses que a la pràctica són complicades de materialitzar però que poden tenir el seu efecte mediàtic. Semblen més fetes mirant a la galeria que amb l’objectiu d’aconseguir materialitzar una sèrie de polítiques i avançar en clau municipal».

En els darrers dies, especialment a partir de la conferència de l’alcalde Vega, de la qual s’ha dit que feia una mica d’«olor d’inici de precampanya, per salvar a un PSC en caiguda», lamenta el jove regidor, «el que fa por és que estiguem un any en campanya i que al final sigui difícil avançar en l’àmbit de ciutat. Moltes paraules sobre consensos i projectes de ciutat, però més aviat es veuen moviments per quedar ben situats davant les eleccions. Llavors, passar el 25% de la legislatura en campanya electoral és bastant perillós».

La línia de la CUP, en tot cas, assegura, és «seguir com fins ara, amb els temes fonamentals i que intentarem impulsar amb els limitats recursos d’un regidor i un petit grup municipal, encara que molta gent a fora, i avançar en tot el que es pugui en aquest sentit».

Defensa que hi ha «temes oberts molt importants que cal enllestir abans de la fi de la legislatura». Per exemple, tancar amb èxit el tema de l’abastament d’aigua: «no només la municipalització, és molt important l’observatori de l’aigua, ja projectat, però que falta per desenvolupar, definir la composició i el reglament. Està previst fer-ho, però cal fer-ho abans que tanqui la legislatura».

Un altre tema clau per la CUP és la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM), «sobretot en temes de participació». Una de les línies prioritàries, com és la «participació activa de la ciutadania», destaca en Medina, «està molt limitada per aquest ROM». Tant, afegeix, que «el mateix reglament de participació que es va aprovar en el Ple no es pot aplicar en la seva totalitat perquè el ROM no ho permet». La CUP ha presentat esmenes perquè la ciutadania pugui presentar propostes de resolució directament al Ple, que pugui participar activament en les comissions informatives, «una sèrie de mesures que si no aconseguim modificar el ROM i tanquem la legislatura sense això no avançarem».

Altres temes importants per a la CUP i que són compartits per l’oposició d’esquerres, són els de les licitacions i contractes de serveis públics, «externalitzats i que estan prorrogats des de fa bastant temps». En Medina destaca el de transport urbà d’autobusos, que ja arrossega uns tres anys de pròrroga, «no sabem si s’acabarà la legislatura sense que n’hi hagi un nou adjudicatari, tot i que nosaltres preferim la municipalització del servei d’autobusos urbans, per més que no sembla que sigui això el que vol el govern local». Ja s’estan redactant nous plecs de condicions per a un eventual concurs, assegura.

També el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) està prorrogat des del 2016. Aquest, emfasitza, és «un servei fonamental per a la ciutat, que caldria internalitzar». Encara hi ha el servei de menjadors escolars i el de neteja d’edificis, que són «contractes que compleixen un patró: externalitzacions molt grans, amb pressupostos superiors al milió d’euros per a empreses en què les treballadores no gaudeixen de les condicions laborals adequades i justes, i que, a més provoquen queixes de les usuàries en alguns casos».

Hi ha un tema especialment greu, pel seu caràcter «d’emergència i de violació d’un dret humà fonamental», el de l’habitatge. Aquí, la CUP comparteix, novament, propostes amb l’oposició d’esquerres, en presentar propostes al llarg de la legislatura per treballar per formes alternatives d’accés a l’habitatge, com la masoveria urbana o la cessió d’ús. Però ha anat una mica més lluny encara en demanar «l’expropiació definitiva dels habitatges buits dels bancs per ampliar el parc de públic de lloguer social».

Related Articles

Deixa un comentari