Marxa nocturna de dones per identificar punts insegurs als carrers de Terrassa

No Comment

La CUP impulsa demà dimecres a la nit aquesta ‘prova pilot’, a l’espera que l’Ajuntament desenvolupi el projecte i l’estengui a tots els barris de la ciutat. 


Demà dimecres 20 de juny a la nit, un grup de dones realitzarà una passejada exploratòria amb l’objectiu de detectar punts foscos i espais insegurs per a les dones. Es tracta d’una iniciativa per observar, sensibilitzar, identificar i diagnosticar els espais de la vida quotidiana des d’una perspectiva de gènere, segons explica la CUP de Terrassa.

La marxa partirà a les 11 de la nit del nou local de la CUP, situat a la carretera Montcada, 155. La durada aproximada serà d’una hora i mitja i està oberta a totes les dones que s’hi vulguin sumar per fer les seves aportacions i compartir pors. Acompanyarà i dinamitzarà la marxa una companya del Grup de Treball d’Espai Públic de la CUP, al llarg del recorregut -ja programat- per la zona nord del barri del Segle XX, la zona sud del Centre, sud de la Rambla i part del Vallparadís. 

La formació ja va proposar el novembre de 2015 la creació d’un “Mapa de la ciutat prohibida”. Després d’haver fet arribar aquesta proposta a la regidoria de Polítiques de Gènere, la CUP ha decidit tirar endavant aquesta prova pilot, la qual se suma a altres propostes amb perspectiva de gènere, com les parades intermèdies als busos i les mesures per prevenir agressions sexuals durant la Festa major.

Per a la CUP, la ciutat ha estat dissenyada sota criteris urbanístics masculins, sense perspectiva de gènere. A més, cal afegir, en opinió dels cupaires, l’atmosfera d’amenaça i percepció d’inseguretat (objectiva i subjectiva) que pateixen moltes dones a les nits. Això provoca comportaments hostils i ofensius, que generen intimidació però no són delictes, com ara floretes, mirades, gestos, comentaris…

Segons la militant de la CUP Montse Garcia, “sabem que multiplicar el nombre de fanals, per si sol, no acabarà amb la violència masclista. Però esperem que serveixi com a eina per fomentar un debat més ample i profund”. Garcia prossegueix: “El mapa és més un mitjà que com una finalitat en sí mateixa. Però servirà per entendre que l’espai no opera igual pels homes que per les dones. Repensar i modificar l’espai públic amb una perspectiva feminista és urgent”.

Related Articles

Deixa un comentari