Demà dijous, 25 de gener, davant diferents hospitals catalans, convocades per Marea Blanca Catalunya i la Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat (CAS), a Terrassa, 18 hores, davant la Mútua
La jornada està organitzada per Marea Blanca de Catalunya i CAS (Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat), per denunciar les llistes d’espera a la sanitat pública i exigir una atenció sanitària de qualitat, així com un sistema públic que garanteixi el dret a la protecció de la salut de tota la ciutadania.
Pel que fa a xifres, a tot l’Estat espanyol, hi ha 600.000 persones pendents d’una intervenció quirúrgica, i això sense tenir en compte les llistes d’espera per a especialistes o per a proves diagnostiques.
Amb el lema “Les llistes d’espera, MATEN!” els convocants demanen a la ciutadania la seva assistència i participació. Les concentracions es faran demà dijous, a les 12.00 hores (Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), Hospital de la Vall d’Hebron, Hospital del Mar, Hospital de Viladecans, Hospital de Blanes i CAP Can Vidalet-CAP Bòbila), a les 12.30 hores (Hospital Arnau de Vilanova), a les 17.30 hores (Hospital de Mollet) i a les 18.00 hores (Hospital de Bellvitge, Hospital Clínic-CAP Roselló, Mútua de Terrassa, Hospital Joan XXIII i Hospital de Tortosa, Hospital Parc Taulí).
Contra la llista d’espera
Al juny de 2017 més de 600.000 persones es trobaven en espera d’una intervenció quirúrgica en tot l’Estat, gairebé el doble de les que eren en 2008. Per a la llista d’espera diagnòstica, gairebé 2 milions de persones esperaven la primera consulta amb l’especialista, amb un temps mitjà d’espera de gairebé 60 dies.
Els territoris amb major mercantilització i privatització són els que encapçalen aquestes xifres vergonyoses: Catalunya compta amb 157.000 persones en llista d’espera quirúrgica i 87 dies de mitjana per a obtenir diagnòstic (molt per sobre de la mitjana estatal).
L’empitjorament d’allò públic provocat durant els últims anys forma part d’una estratègia planificada per a facilitar l’expansió del negoci privat, amb derivacions de pacients a les empreses privades (amb finançament públic) i «empenyent» a la població cap a les assegurances privades. Juntament amb la Comunitat de Madrid, Catalunya novament encapçala la penetració de mútues amb fins a un 32% d’assegurats per les empreses privades.
Malgrat tot, és possible afrontar el problema de les llistes d’espera, reduir-les en gran part i amb menys despesa sanitària, utilitzant al 100% els recursos públics existents i fent de l’Atenció Primària pública l’eix fonamental del sistema sanitari.
Per això, la Marea Blanca proposa:
1-Creació d’un torn de tarda als hospitals en les categories professionals necessàries per a mantenir a ple rendiment tots els recursos públics fins les 21 hores. Recuperació del personal dels Equips d’Atenció Primària (perduts des de 2011) permetent que en 48 hores qualsevol persones sigui atesa per la seva metgessa de família.
2-Prohibició dels concerts amb centres privats, innecessaris en posar a funcionar els centres públics al 100%.
3-Incompatibilitat absoluta perquè el personal del sector públic treballi en la privada.
4-Establiment de garanties i terminis per a l’atenció i la llista d’espera, amb els recursos 100% públics, sense necessitat de derivar pacients a les empreses privades.
5-Assignació i lliurament d’un codi al pacient en el moment de la decisió clínica de petició dd prova diagnòstica o intervenció, que permeti assegurar la seva entrada en llista d’espera automàticament.
6-Democratització del sistema. Transparència absoluta i accés senzill a totes les dades d’activitat, qualitat, despesa i adjudicacions, dels Sistema Nacional de Salut. Fent de l’Atenció Primària l’eix del Sistema, aquesta gestionaria les llistes d’espera a proves complementàries i primeres visites, atès que són els professionals de l’Atenció Primària els que millor coneixen la situació clínica de cada persona.
Les llistes d’espera maten
Centres sanitaris infrautilitzats, pacients esperant
Derogació de la llei 15/97 estatal. I de totes aquelles lleis autonòmiques que permeten la privatizació
(La Marea Blanca compta amb el suport, entre altres, de: CCOO, Dempeus per la salut pública, Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, Parlament Ciutadà, Xarxa de Dones per la Salut, Medicus Mundi.)
Deixa un comentari