Moviments i col·lectius socials proposen un ‘Pla de Xoc davant la Crisis del CoVid-19’

No Comment

Cal ja pensar el futur, un futur que comença ja i que, certament, no pot ser un simple tornar a la casella anterior, sinó més aviat a la casella d’inici o, més segur encara, canviar les regles del joc. Enmig del munt de qüestions i preocupacions que produeix aquesta crisi, algunes indiquen de forma peremptòria camins. Organitzacions i entitats del país, entre les quals el Sindicat de Llogateres, han elaborat un pla de xoc social que recull adhesions.

Textos íntegres del Pla de Xoc Social i del manifest de la campanya per la suspensió del lloguers:

Davant la crisi i l’excepcionalitat del Corona Virus, instem als poders públics a decretar un #PladeXocSocial. La vida i les persones, primer. Impulsem 10 mesures urgents, entre les quals una moratòria del pagament del lloguer i de tots els desnonaments.

 • Intervenir la totalitat dels recursos sanitaris privats i posar-los al servei de l’interès general. Injecció de diners i mitjans per tal de prevenir el col·lapse del sistema sanitari.
 • Obertura de les plantes d’hospitals públics tancades per les retallades. Amb el compromís de manteniment posterior per recuperar els nivells de qualitat previs a la crisi financera i que avui es demostren imprescindibles.
 • Suspensió del pagament del lloguer. Cal paralitzar el cobrament de rendes immobiliàries i alleugerir l’asfíxia de la població, en un context en el qual l’economia comença a paralitzar-se i els ingressos a disminuir.
 • Moratòria dels pagaments hipotecaris. Cal paralitzar el cobrament de deutes i d’interessos per part de les entitats financeres a individus, famílies i petits comerços.
 • Paralització dels desnonaments. Paralització dels desnonaments així com de tots els procediments judicials que pugin acabar en desnonament. Especialment en un context com l’actual, en el qual no es pot afegir més pressió a les meses d’emergència municipals, ja normalment saturades.
 • Cobertura del 100% del salari. Incloent-hi els complements de les treballadores afectades pel virus o en confinament preventiu, sota el mateix tractament que un accident laboral. Que les mútues es facin càrrec del cost econòmic, no la Seguretat Social.
 • Cobertura econòmica de les cures. Cobertura del 100% del salari com a mesura excepcional per aquelles treballadores i treballadors que no puguin assistir al seu lloc de treball, per fer-se càrrec de terceres persones afectades pel virus, convalescents o afectades pel tancament dels centres educatius, de les residències de gent gran i dels centres de dia.
 • Aturar tots els EROs o ERTEs que la patronal hagi iniciat o pretengui iniciar durant aquest període d’emergència.
 • Pla de suport a les treballadores i treballadors per compte propi. Exempció del pagament de la quota d’autònoms i cobertura econòmica per totes aquelles persones que no puguin desenvolupar les seves tasques laborals per motius de confinament, malaltia o per fer-se càrrec de terceres persones afectades directament o indirectament pel virus.
 • Programa d’informació a la població. Informació diària, didàctica, clara i rigorosa de la situació real, d’obligat compliment per tots els mitjans de comunicació de masses, per calmar a la població i confrontar les fakes news i informacions confuses i alarmistes.

Exigim la Suspensió dels Lloguers

Si no s’implementen les polítiques socials adequades per a fer front a la crisi del Coronavirus, estem en risc de caure en una nova crisi immobiliària. És per això que exigim al Govern que suspengui de manera immediata el pagament del lloguer i dels subministraments bàsics de la llar (llum, aigua i gas) per a les persones que perdin els seus ingressos durant la crisi.

En pocs dies milers de persones estan sent acomiadades dels seus treballs o patint ERTEs. Moltes llars veuran reduïts els seus ingressos o deixaran de percebre’ls, però continuaran havent de pagar el lloguer i els subministraments bàsics, la qual cosa és completament insostenible.

Som dels estats d’Europa on més percentatge dels nostres ingressos es dedica al pagament de l’habitatge, la qual cosa ja estava ofegant econòmicament a moltes famílies. Suspendre el pagament de lloguers mentre duri l’epidèmia és una mesura fonamental per a evitar que les economies domèstiques i de les petites empreses col·lapsin. En cas contrari, i davant la possibilitat que s’allargui el confinament, ens enfrontarem a una situació en la qual milers de persones es veuran forçades a l’impagament de lloguer.

Ja ens estan arribant casos de persones que no podran pagar el seu lloguer en aquest context. Si deixem de rebre ingressos, com mantindrem els nostres habitatges?

En cas que el Govern no aprovi aquestes mesures, serem el Sindicat d’Inquilines i Inquilins els qui les posarem en pràctica. Perquè si alguna cosa tenim clar, és que aquesta crisi no la pagarem la població, com va succeir en 2008. Perquè com portem molt temps demostrant, no permetrem que ningú sigui expulsat del seu habitatge només per a garantir els beneficis dels especuladors.

Què farem? Si perdem ingressos, abans d’endeutar-nos o deixar de cobrir necessitats bàsiques, deixem de pagar el nostre lloguer. Els Sindicats d’Inquilines ja estem preparant, juntament amb altres col·lectius, una resposta conjunta i coordinada.

Com ho farem? D’aquesta situació sortirem com sabem que és possible: unió, organització i acció pels nostres drets i una vida digna.

Comença per:

 • Signar aquest manifest
 • Si no pots fer front al pagament de lloguer, escriu-nos a covid19alquiler@gmail.com

Més informació en: http://suspensionalquileres.org/

Related Articles

Deixa un comentari