Neix el festival CreativaMent per plantar cara als estigmes al voltant de la salut mental

No Comment

Teatre, tallers, accions creatives, exposicions i un programa de ràdio formem part de les activitats d’aquest nou esdeveniment que tindrà lloc durant l’octubre i novembre.

El Festival CreativaMent sorgeix a iniciativa de l’entitat ActivaMent i d’altres que treballen en la Comissió Antiestigma de la Taula municipal de Salut Mental.


Miquel Gordillo

Aquest diumenge 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. A Terrassa, aquest mes d’octubre dona inici el Festival CreativaMent, una eina per combatre els estigmes vinculats a la salut mental, a partir de diversosespectacles i obres artístiques, i que es durà a terme els mesos d’octubre i novembre. Aquesta iniciativa sorgeix de les entitats que en formen part de la Comissió Antiestigma de la Taula Municipal de Salut Mental.

“Volem lluitar contra l’estigma en salut mental a través de l’art”, explicà en la presentació del festival a la Coral de Prodis el passat dilluns Maria Aran, en representació de la Comissió Antiestigma. Entre les diverses activitats culturals del Festival Creativament, que té vocació de mantenir-se cada any, diumenge 10 d’octubre es representarà l’obra de teatre Mi padre no era un famoso escritor ruso, dirigida per Bárbara Bañuelos, a les 18 h al Teatre Alegria. L’obra reflexiona sobre el cos i el patiment mental, i planteja preguntes sobre el model hegemònic de la normalitat que marca la societat. Les entrades es poden reservar aquí.

211004 Presentació Festival CreativaMent_3 Les regidores de Salut, Mónica Polo, de Cultura, Rosa Boladeras, i Maria Aran, representat de la Comissió Antiestigma, a la presentació del Festival Creativament a la Coral de Prodis el 4 d’octubre. Foto Rafel Casanova (BCF)

També s’està realitzant un mural participatiu a una paret del Teatre Alegria, a càrrec del muralista Roger Abella. Aquest mural s’està duent a terme els dies 1, 8, 22, 29, 30 i 31 d’octubre, segons resa l’apartat web de l’Ajuntament de Terrasssa. Prèviament s’ha organitzat també un concurs per dissenyar el logotip que apareix en el cartell del festival.

Veritats invisibles, ideat per Adhoc.cat i Joan Ignasi Ros, és un projecte ideat per connectar l’espai creatiu d’un grup de dones amb la natura, i que tindrà com a marc la Via Verda Collserola-Sant Llorenç. El resultat es podrà veure en una exposició a la BCT al novembre. Una altra activitat serà l’exposició mòbil fotogràfica a càrrec de Beatriz Burgos, “busca mostrar emocions i sacsejar consciències”, explicà Carme Ortega, del Club Social Ègara – FSMC. Finalment, el 18 de novembre es farà una taula rodona amb el títol ‘L’art sacsejant l’estigma’.

Pep Martí, membre del Servei de Rehabilitació Comunitària del Consorci Sanitari de Terrassa, explicà a la presentació que un dels estigmes rau en el fet que persones que han estat diagnosticades amb algun trastorn mental, “deixi d’anar a llocs o fer coses que abans feia, sovint per por, i és que això provoca més preocupació que la mateixa malaltia”, apuntà Martí.

Programa de ràdio per lluitar contra els estigmes

Una de les activitats destacades és l’estrena del programa de ràdio ‘Pluralment’, que s’emetrà aquest diumenge 10 d’octubre a les 15 h, a través del dial de la ràdio municipal 95.2 FM. Es tracta d’un espai protagonitzat en primera persona per persones diagnosticades amb trastorn mentals, i que provenen del Servei de Rehabilitació Comunitària, i les entitats Club Social Egara i ActivaMent Vallès Occidental.

A la presentació del festival es destacà que “totes les activitats estan “cocreades per persones amb trastorns mentals o no”. Per això la regidora de Salut, Mónica Polo, recordà amb complicitat  que segons les estadístiques, “una de cada quatre persones podem patir al llarg de la nostra vida alguna afectació en salut mental”.

El festival ha estat possible gràcies a una subvenció del programa municipal Terrassa Crea, i intervenen diferents entitats de l’àmbit de la salut mental, a banda de les esmentades ActiVament i Club Social Egara, com ara també Prodis i Aide.

 

Related Articles

Deixa un comentari