[Noves regidores] Anna Rius: «Hem redimensionat l’espai polític i el PSC no sap què fer»

No Comment
Anna Rius al despatx de TeC a l'Ajuntament. foto PV Anna Rius al despatx de TeC a l’Ajuntament. foto PV

Dues experiències marcaren la seva vida, afirma l’Anna Rius, regidora de Terrassa en Comú: l’organització Terrassa Obrera (TO), durant els 1990, i el voluntariat amb refugiades a la guerra de Bòsnia. Doctora en Biomedicina, treballa a la UPC, Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa, a Cooperació i la càtedra Unesco de Salut Visual.

TO, recorda, va ser una organització de joves i celler de militants que formaren o participaren després en grups com el Candela, i el Campingas, algunes van anar a joves d’ERC i diferents moviments, com l’okupa. El treball a Bòsnia, amb refugiades de Srebrenica, «em va marcar i orientà la vida cap a la cooperació».

Després, visqué les campanyes contra el Banc Mundial i l’FMI, l’altermundialisme. Anys en què vivint a Madrid, milità en moviments dels quals sorgiren els actuals «comuns», Podem i altres. I encara va tenir temps de fer part d’EUiA algun temps.

De manera que quan ICV la proposà com a candidata independent a la llista de TeC, junt amb l’Emiliano Martínez en un dels dos llocs assignats al partit, «em va entusiasmar, em semblava un moment històric», explica, “perquè TeC aconseguia així ajuntar moviments i partits”.

“L’activisme institucional és necessari”, pensa, “una part l’hem de fer a les institucions”. Així, “després d’anys de dispersió, tornar tots a una, em semblava increíble». Més encara perquè ja havia estat a llistes d’ICV-EUiA en dos ocasions.

L’entrada de les noves forces a les institucions de govern, administracions i parlaments, «ha estat un revulsiu, amb nova gent i maneres de fer i pensar, les actituds, els procediments fins i tot…». Hi veu «un redimensionament de l’espai a l’esquerra del PSC». Al temps, però «hem pogut veure el mal que han fet 37 anys de PSC a la ciutat, i un equip de govern amb pocs projectes i idees, sense iniciativa».

Considera que no han aconseguit sortir de la dinàmica d’abans. «En el dia a dia no et trobes cap proposta», afirma l’Anna. «Com a oposició tens la sensació que tu estàs donant les idees, i si són trencadores te les rebutgen, de vegades no perquè no els agradin, sinó perquè els compliques el dia a dia, els equilibris».

Una de les formes que el PSC ha trobat per sortir del pas, defensa la regidora, és «creant infinites comissions pels mateixos temes». Explica el cas del protocol de dol en cas de violència de gènere, que, assegura, ha generat la creació de tres comissions. «És l’antiparticipació això. No s’ho acaben de creure i enlloc d’espais de participació real creen comissions per aparentar».

Tot plegat és una llàstima, explica, perquè «la institució és molt important, un lloc on es pot discutir i decidir sobre la ciutat, es poden fer coses, hi ha recursos»; però, «si qui ho ha de fer no s’ho creu o no entén l’esperit de la cosa, doncs també et decep».

D’altra banda, és cert que la institució «està molt encarcarada», afirma. «Les sessions són tot un espectacle de costums que, de vegades, no ajuden a fer bones polítiques. I el ROM esdevé sovint un arma contra la mateixa política». Cita com a exemple, entre d’altres, els horaris de les comissions i el del Ple.

I encara es diu impressionada per l’escena del dia de la presa de possessió del càrrec, amb policies de gala, representants de l’Església i els poders econòmics, com Mina o CECOT, amb una presència molt marcant, «em va sobtar molt».

Fent balanç de l’any de govern, és rotunda en afirmar que «ha anat a pitjor, i el pes de CDC es nota més, així com el «suport de C’s en els temes econòmics i que perpetuen la continuïtat de les polítiques».

L’oposició, per la seva banda, té bastanta força, «però no suficient». Han aconseguit «un acord molt potent amb ERC i la CUP, tenim una unitat a les votacions i presentació de propostes, però els calen més vots, i convéncer el PSC és molt difíci, tenen mandra de canviar i por de perdre espai».

L’Anna veu en el PSC una actitud com «d’estar esperant el relleu i anar aguantant encara i que l’aliança amb CDC sembla molt feble».

Així, considera que la feina «d’explicar i proposar alternatives ens ho posen molt fàcil». Clar que, d’altra banda, «estem també fent el possible per intentar aportar a l’acció de govern, per superar l’immobilisme».

Aquesta situació, però, degrada la vida política. Des de TeC, diu l’Anna, treballen per informar i explicar, «com venim fent amb les audiències i altres activitats». Creu que «hi haurà una deserció del vot socialista cap a TeC, ho estem veient, i nosaltres seguim treballant».

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari